Skocz do zawartości

Kiedy ruszają kredyty peferencyjne na zakup maszyn rolniczych

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

to jest tak obliczone ze dotacje sa na cały okres kredytowania od razu zapewnione i tylko tyle kredytow dadza na ile maja kasy aby potem wlasnie nie bylo ze im zabraknie dlatego w tym roku znowu wszyscy nie dostana kredytu:):)

Opublikowano (edytowane)

Noooo i to się chwali. W końcu coś się może ruszy. Akurat mój MSP wraca w poniedziałek z urlopu hehe chyba na mnie czekali ;)

Edytowane przez darolee
Opublikowano

co do kredytow preferencyjnych to z tego co ja wiem, dostana je tylko chrzesniacy dyrektorow bankow i Ci ktorzy od bardzo dawna trzymali bardzo prosto palec w d*pie tychze dyrektorow, jesli jeszcze tego nie robicie radze zaczac, nie jest to sarkazm ale fakty, zapomnialem jeszcze o dyrektorach ktorzy siedza w kieszeniach firm dealerskich jesli takich macie, to czekajcie na sprzet

Opublikowano

ja sie dowiedzialem od swojego banku ze na kredyt sie zalapie bo jestem pierwszy w kolejce tak wiec tylko czekam na telefon kiedy przyjechac aby podpisac umowe:):)

Opublikowano

Co Ty z tą kolejką ciągle, że pierwszy jesteś. Muszą ładnie Ci tam oczy mydlić. Nie możesz być pierwszy w kolejce, bo ja jestem pierwszy-tak mi mówili w banku.

Opublikowano

mam pytanie ogólne- co się stanie, jeśli np. za 4 albo 12 lat braknie dofinansowania z budżetu? Bo skarb państwa dopłaca co roku, a nie płaci bankowi wszystkiego z góry?

to jest tak obliczone ze dotacje sa na cały okres kredytowania od razu zapewnione i tylko tyle kredytow dadza na ile maja kasy aby potem wlasnie nie bylo ze im zabraknie dlatego w tym roku znowu wszyscy nie dostana kredytu:) :)

Po przeczytaniu swojej umowy kredytowej z 03.2011r. nie bylbym tego taki pewnien. Po pierwsze, mimo ze place 2% to kredyt dostałem na 1,6stopy redyskontowej a w dniu zawarcia mojej umowy stopa weksli wynosi 4% wiec oprocentowanie kredytu wynosi 6,4% (i to jest rzeczywiste oprocentowanie kredytu) jednak ARIMR doplaca i place 0,25 oprocentowania (czyli 2%). W umowie kredytowej czytamy ze w przypadku zmiany wysokosci doplat ARIMR zmnienia sie to nasze oprocentowanie czyli te2% wiec nic pewnego. Oczywiscie zgodnie z zapisem w umowie przysluguje mi odstapienie od umowy w przypadku zmieny wysokosci doplaty ARIMR ale wowczas jestem zobowiazany do zwrocenia wszystkich pieniedzy naleznych banku oraz agencji.

Po drugie:

§8ust.3

"O zmianie wysokości oprocentowania płatnego przez kredytobiorce w trakcie umowy, bank bedzie zawiadamiał kredytobiorce na pismie niezwlocznie po otrzymaniu informacji o decyzji Prezesa Agencji, w sprawie wysokocsi poplat do oprocentowania na dany rok"

reasumujac: rzeczywiste oprocentowanie u mnie wynoci 6,4 i na taka kwote jest umowa kredytowa a to ze place 2% to dzieki umowie agencji z bankiem, pieniadze są ale w obecnych czasach pewne sa tylko podatki i smierc

Opublikowano

Jeszcze zauważ to że jeśli inflacja by przypadkiem poszła w góre to i kredyt pójdzie. A mi sie troche nie podoba w kredycie CSK to że nie moge go wcześniej splacić niż po 5 latach bo oddam tą dopłate do kapitału. Chyba że sie myle.

Opublikowano

nie jestem pewnien ale chyba nie mozesz, inflacja pociaga za soba zwiekszenie wysokosci stóp procentowych a od tego zalezy wysokosci placonego przeze mnie oprocentowania ale rowniez tutaj jest pewne ograniczenie. W moim przypadku: dostalem 7,8tyz zl doplaty po oprocentowania ale w przypadku zwiekszenia stopy zwiekszy mi sie kwota doplaty ARIMR ale nie dostane wiecej niz 8,8tys (dotyczy to calego okresu kredytowania i jesli gospodarka zacznie sie sypac to bedzie powtorka z czasow Balcerowicza)

Opublikowano

Co Ty z tą kolejką ciągle, że pierwszy jesteś. Muszą ładnie Ci tam oczy mydlić. Nie możesz być pierwszy w kolejce, bo ja jestem pierwszy-tak mi mówili w banku.

Bo w każdym tak mówia każdemu że jest pierwszy bo ja jestem przed Wami :P

kazdy z nas jest pierwszy w swoim banku bo kazdy bank ma swoj limit ktory agencaj mu przydzielila jak dostala srodki od panstwa

:):)

Opublikowano (edytowane)

Moj wniosek poszedl do analityka jak to pani powiedziala jako trzeci z oddzialu, wiec nie wszyscy sa pierwsi:D

Edytowane przez wiesko
Opublikowano

Wniosek o kredyt złożyłem w połowie grudnia, decyzję kredytową otrzymałem 16 stycznia. Dzisiaj będąc w BGŻecie Pani prowadząca wniosek powiedziała, że niewiadomo jak to będzie, bo minęła ważność decyzji kredytowej ( 3 miesiące) i wniosek trzeba będzie od nowa rozpatrzeć ;/ Ja się pytam, gdzie tu jest sprawiedliwość. W styczniu bez problemu przedłużali decyzje kredytowe i wszyscy wg kolejki dostali kredyty preferencyjne. Dlaczego teraz miałoby tak nie być. Mi tu śmierdzi jakimś przekrętem i to nie małym. Wg mnie będą dawać kredyty swoim znajomym i dużym klientom. Ci co się załapią bez znajomości, będą nieliczni i będą szczęściarzami wielkimi.