Skocz do zawartości

Kiedy ruszają kredyty peferencyjne na zakup maszyn rolniczych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwóch znajomych, którzy w BGŻ złożyli wnioski. Jeden w lutym, drugi w marcu. Obydwaj kasy nie dostaną bo limity wyczerpane. Biznesplany były dobrze napisane, świetne przepływy finansowe, gospodarstwa wyposażone w nowoczesny sprzęt, otrzymane dotacje - ułatwianie startu młodym rolnikom, podpisane umowy z ARiMR na modernizacje gospodarstw, zarezerwowane własne pieniądze na budowę chłodni i lipa. Mimo takiego zaplecza i świetnego pomysłu na nowoczesne gospodarstwo kasy nie ma. Kredyt był potrzebny na zakup działki rolnej. Teraz kiedy nie będzie można kupić gruntów to gospodarstwo rolne siłą rzeczy nie powstanie, kasę z młodego rolnika trzeba będzie oddać, umowę na modernizacje rozwiązać. I to moi drodzy jest prawdziwe rolnictwo... i nie ma ono nic wspólnego z propagandą sukcesu z którą stykamy się na stronach ARiMR i Min. Rolnictwa. Ile to już oni wypłacili rolnikom miliardów i jak to na tej wsi jest pięknie i dobrze.

Opublikowano

Umowa przedwstępna nie musi być notarialna, wystarczy cywilnoprawna.

Nie do końca. Taka zwykła umowa pisana na kolanie na miedzy prawie nie rodzi żadnych skutków prawnych. Sprzedający w każdej chwili będzie mógł ją zerwać bez przyczyny i jedynym jego obowiązkiem będzie zwrócenie pobranych zaliczek, zadatku no i jak się uda poniesionych kosztów w związku z zakupem działki jakie poczynił kupujący. Więc jeśli zależy Wam na jakiejś działce to umowa przedwstępna tylko w formie aktu notarialnego.

Opublikowano

Akurat jednak poszla w formie aktu ale był inny powód. A co do cywilnoprawnej oczywiście musi być w odpowiedni sposób napisana. my zawsze piszemy że w razie odmowy sprzedającego piszemy że zwraca podwójną wartość zadatku. Lub wielokrotną a w razie odmowy kupującego jest że nie zwracają zadatku

Opublikowano

Taka zwykła umowa pisana na kolanie na miedzy prawie nie rodzi żadnych skutków prawnych. Więc jeśli zależy Wam na jakiejś działce to umowa przedwstępna tylko w formie aktu notarialnego.

Co Ty gadasz? Umowa nie ma żadnych skutków prawnych? Akt notarialny, to w skrócie spisanie woli stron i jeśli co do treści będzie taka sama jak umowa, to ogólnie rzecz biorąc różnica polega na występowaniu zaprzysięgłego świadka - notariusza oraz rangi niepodważalności dokumentu. Co do zadadku czy zaliczki też był poruszany w temacie "VAT w rolnictwie" i nie będę ciągnął tematu, bo trochę odbiegamy od meteorytyki :)

Opublikowano

Skoro wiesz lepiej. Ale zwykła umowa pisemna nie wywołuje takich samych skutków prawnych jak notarialna w przypadku nieruchomości więc nie są sobie równe.

Opublikowano

ja w swoim pytalem sie banku to stwierdzili ze czekaja na decyzje ministra finansow czy bedzie cos jeszcze na kredyty kasy oprocz tych marnych pare milionow co byly teraz

Opublikowano (edytowane)

Nie mówię, że wiem lepiej bo nie jestem prawnikiem, tylko z Twojej opinii wynika, że umowa to papierek, którym po podpisaniu można sobie d...podetrzeć ;) A tak nie jest.

Edytowane przez darolee
Opublikowano

Aż tak to nie. Umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego powoduje to, że strony są już zobowiązane do podpisania właścicwej umowy która prznosi własność nieruchomości. Jeżeli któraś ze stron nie będzie tego chciała zrobić, zrobi to za nią sąd chyba, że wystapiły ustawowe przesłanki nieważności umowy. Więc widzisz czym się różni umowa pisemna zwykła a czym notarialna.

Opublikowano

Z tym to dokładnie tak jak piszesz. To jak normalny akt tylko bez pieniędzy praktycznie. Ale właśnie mówie że napisz w cywilnoprawnej że w razie rozwiazania umowy to sprzedający ma oddać krotność zadtku.

Wracamy do tematu kredytów na zakup maszyn

Opublikowano

w chwili obecnej nie ma kasy juz na kredyty jest tylko czekanie na kase z gory. ja wczoraj podpisalem umowe i dzis juz zaplacilem za maszyny ktore teraz lada dzien do mnie dotrą :):)

Opublikowano

dziś podpisałem umowę kredytową ,o dziwo wniosek wraz z biznesplanem złożyłem17 kwietnia i się załapałem,bo grom osób się czaiło i nie złożyło biznesplanów

Opublikowano

ja też dowiadywałem się w zeszłym tygodniu,mieli pozbierać informacje do 16 maja czy mają jakąś kasę,no i na razie cisza ;[ wniosek złożyłem w lutym i czekałem na telefon, w końcu sam zadzwoniłem,okazało się że zabrakło kasy dla mnie,zastanawiam się nad kredytem inwestycyjnym bo myślę,że z preferencyjnych w tym roku to nic nie będzie :(

Opublikowano

A ogladacie sie za jakimis alternatywami finansowania zakupu maszyn jezeli nie dostaniecie kredytu preferencyjnego? Moze ktos juz z innej oferty finansowania korzystal, oczywiscie nie za drogiej i wiadomo oprocz srodkow wlasnych?

Bo widac ze lipnie z preferencyjnymi bedzie chociaz nadzieja ostatnia umiera.

Opublikowano

Teraz to juz pewne ze narazie kredytu preferencyjnego nikt nie dostanie namnie bank tez obiecywal ze dostane kredyt a wkoncu okazało sie ze nie ateraz proponujo na 9 procent

Opublikowano

Jak pisałem jakiś czas temu BGŻ zaproponował kredyt 50% preferencyjny i 30% komercyjny (wartość inwestycji) - zgodziłem się, bo w rok spłacę komercję i spokój. jednak muszę odłożyć inną inwestycję, trudno. ale sie zlitowali i obniżyli prowizję i oprcentowanie kredytu komercyjnego do 7,7%.

w poniedziałek podpisuję umowę.