Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na wiosne bede mial dylemat w zakupie kosiarki czolowej. Posiadam juz kosiarke bebnowa tylnia 1,85 z Samaszu. Mysle tak o 2,1m pracowaly one by z Zetorem 11441 Forterra. Zeby bylo do pary chcialem kupic Samaszu. i tu do was pytania:

- czy warto inwestowac w ta firme??

- czy dyskowa czy bebnowa

- czy Zetorek da rade??

Z góry dzieki.

Pozdrawiam zetor7745

Opublikowano

A czy jest sens kupować czołówke do zetora 5245? koleś takiego sprowadził wom i podnośnik sprawny tylko czy to nie za mały ciągnik i chyba joko pojedyńcza by pracować musiała? bo z bębnówką z tyłu nie dał by rady

Opublikowano
górki to lepiej bębnową

Ja słyszałem, że niekoniecznie. Zgodzę się, że szerokość robocza ma tutaj znaczenie: jeśli kosiarkę 3m to w przypadku nierównego terenu w niektórych miejscach kosiarka będzie ryła w ziemi a w innych będzie w powietrzu. Dletego uważam, ze lepiej wybrać dwie o mniejszej szerokości roboczej. Napewno dużą zaletą dyskowej jest mniejsze niż w przypadku bębnowej zapotrzebowanie na moc a co za tym idzie mniejsze zużycie paliwa.

Odnośnie samaszu to nie miałem z tą firmą styczności, ale słyszałem od jednego użytkownika prasy mascar (samasz dystrybuje te prasy), że jest to firma nierzetelna. Ale powtarzam - są to tylko informacje zasłyszane i niekoniecznie muszą być prawdziwe.

Opublikowano

Mam ptanko bo jak są te zniżki to moze dyskówke kupie wczesniej niz planowalem ale...

chodzi o to że często kosze nieużytki i sie zastanawiam czy bębnowa czy dyskowa, wolałbym dyskową ale czy stare twarde kepy trawy mi nie urwą kosiarki dyskowej? Jaka do 5211, nowa do haszczy i starych traw, bębny czy dyski? :>

Opublikowano

A jezeli będziesz łaskawy zapytać o ceny modeli 1,65 i 2,1(bo jeszcze ciągnik nie wiem dokładnie jaki, 6211czy 5211.. a dysokwe mają tlko od 2,1m) dyskowych i bębnowych to bede baaardzo ale to bardzo wdzięczny, chociaż wystarczy nawet kwestia tego czy faktycznie jest taki upust cen to juzbedzie znak żeby kupowac, ale coś mi sie to nie wydaje ;>

Opublikowano

Zetor powinien pociągnąć 3m z przodu :P U moich kuzyniaków mają JD 6420se to ciągają 3m z przodu i z tyłu i daje rady :D Jeszcze lepiej jak jest większa kosiarka z przodu ,bo na zakrętach nie będziesz kołami o trawę nieskoszoną zajeżdżał .