Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy kombinuje po swojemu . Maszyny kupione pieniądze zapłacone wszystko legalnie napewno dogadal sie z dealerem ze przelał mu pieniądze np na zaliczke za kombajn czy za cos a tak naprawde za maszyny a teraz dostanie prow wiec dealer cofnie mu na konto te kase ze np rezygnuje z zakupu kombajnu i on znow przeleje te pieniadze za maszyny a ten wystawi mu fakturę :) 

Opublikowano

A u mnie się zesrało.

Zmienił się prowadzący wniosek i tak jak do tej pory w końcu było wsio ok, już niby miałem podpisywać umowę tak teraz nie pasuje, że zmieniłem dane opryskiwacza. Miałem 3000l 21m a zmieniłem na 3200l 27m. I tak jeżeli chodzi o szerokość belki to nie ma problemu, może być 27m tylko ważne żeby był 3000l. Problem w tym, że opryskiwacz który chce, przy tej szerokości na zbiornik 3200. No nic, trzeba będzie się pogodzić z tym, że opryskiwacz będzie dopiero na kolejny sezon i trzeba będzie aneksować umowę po podpisaniu.

Opublikowano (edytowane)

A wlasnie ze warta . Widze ze mało wiesz idz do dealera i Ci powie jakie maja smyki aby wszystko bylo cacy.Tak jak kolega wyżej brał maszyny rok temu wiec przełał pieniądze za nie a ze faktury za nie nie otrzymał wiec dealer musiał te pieniadze jakos udokumentować wiec daje taki przyklad aby ze wpisał ze to zaliczka za kombajn ....

Edytowane przez Mariuszbrzeski
Opublikowano

Mariusz ja widzę ,że lejesz wodę mówię wprost .Z agencji na kontroli wszystko sprawdzą i każdy głupi będzie widział ,że ten kombajn to używka .Znam podobny przykład to jeden kozak do dziś oddaje kasę z odsetkami .A tez krzyczał ,co on nie potrafi i popłynął .Ale niech każdy robi ,jak chce .

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie mówi że kupił kombajn, może kupił siewnik, pług i parę pierdół, zapłacił a w papierach jest ze to zaliczka na coś innego np. kombajn czy inną maszyne. Teraz przejdzie mu postępowanie to sprzedawca wystawi fakturę na ten sprzęt co faktycznie kupił a zaliczkę wróci. Sprzęt może być z tamtego roku, przecież mógł stać u dilera na placu.

Edytowane przez takiten
Opublikowano

Rafał wytłumacze to jak najprościej bo widze ze nie rozumiesz . Mamy zlozene we wniosku pare maszyn np pług, siewnik,prasa,zgrabiarka, beczkowóz itp. za 250 brutto np i sa Ci bardzo potrzebne juz a wiesz ze jeszcze nie zdazysz podpisac umowy zejdzie sie z poł roku czy rok wiec kupujesz te maszyny za swoja gotówke robisz przelew i po porstu wpisuje ci ze zrobiles przelew jako zaliczke za kombajn czy za cos innego zeby bylo prawdziwie potem swoje sprawy uporzadkujesz oni cofaja kase i ty znow ja przelewasz juz za konkretne maszyny i sa fakturki z data 

Opublikowano

ten dealer nie ma w swojej ofercie kombajnów :) on kupił agregat,pług,siewnik opryskiwacz  teraz kupi faktycznie tylko ciągnik  i nie jest to żadne lanie wody, bo sam miałem taką propozycje od tego dealera,ale ze względu na brak u niego mojej sprawdzonej marki ciągnków podziękowałem. ktoś kto nabrał hektarów pod prow czym miał robić/..agregatem 2.10 metra...zobacz z drugiej strony poszli na korzyść rolnikowi.

Opublikowano (edytowane)

Marco82 to nie jest żadna korzyść rolnikowi tylko zwyczajne przyciąganie klienta. Nic nadzwyczajnego wiele osób tak robi że kupuje maszyny wcześniej a fakturuje je po podpisaniu umowy z arimr, takie coś dla każdego dilera to chleb powszedni.

EDIT:

Rafał, czy ty się z choinki urwałeś?

Czy ty uważasz że wyznacznikiem nowości maszyny jest nie zdarta farba z lemieszy? To jesteś w błędzie, bo przy kontroli ta maszyna może być 10 razy połamana i następnie w stodole pospawana, grunt aby FV określała ją jako fabrycznie nowa.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

z tym że żadna korzyść to bym polemizował bo zapewne już bankrutem by błł jak by do tej pory jechał na usługach .A że tak się robi to rafał jest t chyba mało doinformowany :)

Opublikowano (edytowane)

Damian już jeden przykład podałem gościa ,co tak kombinował i poległ .Musiał oddać kasę i odsetki .Ja jeszcze takiej przyjemności nie miałem ,jak sprawdzanie maszyn po zakupie .Ale widzę ,jak sprawdzają pola i dokumenty na między innymi program RS to nie uwierzę ,że przepchniecie takie coś .Do każdego pierdołka się czepiają .

Ale to nie moja sprawa ,jak chcecie tak zrobicie :) ps teraz jest ten portal przetargowy ,to ,jak chcesz ominąć zakup przez niego ,skoro ktoś może oferować Tobie taniej maszynę ?.Dla mnie to jest nie logiczne ,co piszecie !!!.

Jutro zadzwonię do mojego dealera i spytam się dajmy o ciągnik .Czy po podpisaniu umowy da mi taki za zaliczkę na poczet kupna .ale ,co z portalem ????

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Z tego co wiem robią postępowania z datą wstecz i nie muszą wtedy przez portal. A co do używania maszyn, normalne jest ze się je po kupnie używa a wniosek o płatność składa się w jakimś terminie np za pół roku, więc maszyny pracują od wystawienia faktury do czasu aż złożymy wniosek o płatność i przyjdzie kontrola.

Opublikowano

Damian już jeden przykład podałem gościa ,co tak kombinował i poległ .Musiał oddać kasę i odsetki .Ja jeszcze takiej przyjemności nie miałem ,jak sprawdzanie maszyn po zakupie .Ale widzę ,jak sprawdzają pola i dokumenty na między innymi program RS to nie uwierzę ,że przepchniecie takie coś .Do każdego pierdołka się czepiają .

Ale to nie moja sprawa ,jak chcecie tak zrobicie :) ps teraz jest ten portal przetargowy ,to ,jak chcesz ominąć zakup przez niego ,skoro ktoś może oferować Tobie taniej maszynę ?.Dla mnie to jest nie logiczne ,co piszecie !!!.

Jutro zadzwonię do mojego dealera i spytam się dajmy o ciągnik .Czy po podpisaniu umowy da mi taki za zaliczkę na poczet kupna .ale ,co z portalem ????

A to przypadkiem nie jest tak, że najpierw kupujesz maszyny. Firma wystawia Ci fakturę a ty ją opłacasz, a dopiero potem składasz wniosek o zwrot? W tedy masz kontrolę i jeżeli jest wszystko ok to dopiero po kontroli są wypłacane pieniądze. Jeżeli agencja dopatrzy się podczas tej kontroli, że z maszynami jest coś nie tak, to odmówią Ci wypłaty pomocy, ale nie są/ nie powinny być pobierane z tego tytułu żadne odsetki. Ten gość po prostu nie wywiązał się z swoich zobowiązań i musiał zwrócić kasę a ludziom wciska bajki.

Opublikowano

karol091193 ten gość co wciska bajki nazywa się RafaKdziela :D

Nie przejmuj się chłopakiem bo już kilka razy tu błyszczał swoimi historiami miedzy innymi o utrzymywaniu znajomości z ministrem rolnictwa. ;)

Opublikowano (edytowane)

Damian haha to teraz poleciałeś z cukierkami .Raz wspomniałem ,że znam posła osobiście i jesteśmy po imieniu .Tu przekręcasz fakty .Co do gościa ,który musiał oddać kasę z odsetkami to już jego interes .Też pewnie kombinował z dokumentami , coś musiał naciągnąć .Skoro agencja nakazała jemu zwrot kasy plus odsetki .

Opublikowano (edytowane)

Więc jak nie znasz szczegółów to po co jakieś plotki rozsiewać? Tak jak kolega wyżej zauważy, to co mówisz nie ma odzwierciedlenia z rzeczywistością, bo najpierw jest kontrola czy maszyna ,,nie jest pospawana w 10 miejscach,, a następnie wypłacana kasa.

Więc skoro wedle twojej wiedzy ktoś musiał oddawać kasę z odsetkami to kontrolę musiał przejść pozytywnie skoro mu ją w ogóle wypłacono.

Ty lepiej do tego dilera nie dzwoń bo jak handlowiec podłapie że nie ogarniasz tematu to tak cię wydudka że maszyny na PROW 2021- 2028 już ci sprzeda.

EDIT: Fajnie że edytujesz posta w momencie gdy ja na niego już odpiszę.

Wracając do pierwotnej wersji twojej wypowiedzi, jak się szczegółów nie zna to się nie zmyśla z głowy własnej wersji. A dzwonienie do dilera przemyśl dokładnie.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Damain jeszcze jedno mi ciśnie się na usta i to kieruję pod Twoim adresem .Na tym portalu nie warto nawet słowem się zapytać o cokolwiek .Bo zaraz z Twojej strony leci krytyka .A ja byłem pewien na początku ,jak zapisywałem się na AF ,że tu są fachowcy mądrzejsi ode mnie  ,którzy w razie czego  doradzą lub pomogą .Twój przykład wskazuje ,że byłem w błędzie .Bo Tobie zależy na czymś innym ,co widać po Twoich wpisach .Do tej pory poradziłem sobie bez Twoich bezcennych uwag to teraz też poradzę skoro już jestem tak daleko .Dziękuję za uwagę .

Opublikowano

Zacznijmy od tego że ty więcej bajdurzysz jak pytasz więc w czym problem?

Opublikowano (edytowane)

W Starym prowie to może co piąta maszyna była kupiona przed podpisaniem umowy a ten pisze ze tak się nie da :o teraz co prawda jest to mocno ryzykowne z racji takiej że ktoś może się wpierdzielić przez ten cały portal przetargowy ale wcześniej to było na porządku dziennym

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Nie starym prowie tylko W starym prow-ie   były inne zasady przydzielania maszyn -łatwiej, lepiej, prościej

Nie starym prowie tylko W starym prow-ie   były inne zasady przydzielania maszyn -łatwiej, lepiej, prościej

Opublikowano (edytowane)

Zacznijmy od tego że ty więcej bajdurzysz jak pytasz więc w czym problem?

Życzę Tobie ,żebyś nie poległ na tych szemranych fakturach i spawanych maszynach o których wspominasz .Pozdrawiam .

Opublikowano

Ja tylko daje taka podpowiedz i to jest tylko i wylacznie kazdego decyzja jak zrobi na wlasna odpowiedzialnosc bo wiem ze wielu rolnikow jest w kropce bo robia dopiero pierwsze poprawki lub nawet jeszcze ich nie otrzymali a maszyny potrzebne sa na juz bo powiekszyl sie areal lub stare sie juz nie nadaja i napewno nie jeden sie zastanawia nad zakupem uzywek .