Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pablo11 napisał:

Wniosek składany we wrześniu na obszar D , właśnie podpisałem umowę i zaczynam działać z realizacją maszyn.Powodzenia pozostałym oczekującym.

Który na liście byłeś?

3 godziny temu, ViveN napisał:

Nie przejdzie 

Ehh, A doradca twierdził, że do przepchnięcia jest taka moc jeśli się dobrze uzasadni i że już wiele takich przypadków miał i ludzie dostawali z dużym zapasem mocy. 

No nic, najwyżej pieniądze w błoto za wniosek, bo poco mi słabszy ciągnik. 

Opublikowano
12 godzin temu, Grzesiekferguson napisał:

Jak myślicie ciągnik 75km na 6ha gospodarstwo przejdzie ?

Jak dobrze uzasadnisz to przejdzie. Ale jeśli masz specyfikacje gospodarstwa rodem z mozalewskiego. 

Opublikowano
34 minuty temu, Kondominium napisał:

Jak dobrze uzasadnisz to przejdzie. Ale jeśli masz specyfikacje gospodarstwa rodem z mozalewskiego. 

Młody rolnik, brak ciągnika, cześć górzystych działek, działki w różnych gminach, na skup daleko, gospodarstwo głównie sadownicze. Są Maszyny wymagające takiej mocy: brona aktywna do sadu w projekcie i kombajn do zbioru wiśni który już posiadam.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Grzesiekferguson napisał:

Młody rolnik, brak ciągnika, cześć górzystych działek, działki w różnych gminach, na skup daleko, gospodarstwo głównie sadownicze. Są Maszyny wymagające takiej mocy: brona aktywna do sadu w projekcie i kombajn do zbioru wiśni który już posiadam.

ładnie to ująć w zdania i powinno przejść, okopowe i zwierzęce co prawda mają łatwiej ale to co podałeś to powinno przejść 

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kondominium napisał:

2 godziny temu, Kondominium napisał:

ładnie to ująć w zdania i powinno przejść, okopowe i zwierzęce co prawda mają łatwiej ale to co podałeś to powinno przejść 

Taki jest plan, bo ciągnik już od tygodnia na podwórku 🙂 Szkoda byłoby jakby nie przeszedł 

Edytowane przez Grzesiekferguson
Opublikowano

w związku z ryzykiem dalszego wzrostu cen zdecydowałbym się na ciągnik o mocy jaka mi przysługuje bez czekania na przepychanki z agencją o większą moc (jestem 75xx na liście) zatem z innej beczki pytanie: Czy gdybyśmy założyli plan sprzedaży ciągnika po 5 latach warto brać tylko chodliwe i popularne marki jak w Polsce New Holland albo trzymający cenę John Deere czy to wg. was nie ma znaczenia i każdy inny np. Claas też się łatwo sprzeda i za dobrą cenę jak będzie uszanowany 5-6 latek. Co sądzicie ?

Opublikowano

Każda potwora ma swojego amatora. Jak będziesz miał ciągnik krajowy, pierwszy właściciel i udokumentowany przebieg, np. wrzucając foty licznika co roku na agrofoto to czy to będzie claas, NH, JD a nawet DF z choinka na desce rozdzielczej to i tak pójdzie w dobrych pieniądzach. Na pewno wyższych niż taki sam rocznik z zachodu. Pytanie tylko które marki tracą mniej na wartości a które więcej? 

• Like 1
Opublikowano

no akurat Claas Arion 4xx który mi się najbardziej podoba w mojej mocy KM raczej mocniej traci niż inne typu NH i Jeleń. A szkoda na siłę brać coś innego co nie do końca się podoba musiałby już za tym stać argument np. ta cena odsprzedaży :)

Opublikowano

Claas JD NH MF Fendt to są marki same w sobie poprzez swoją historię i wyrobioną renomę także każdy z nich będzie miał zainteresowanie na rynku wtórnym, gorzej jak byś kupił jakiegoś Arbosa to podejrzewam że cena mogłaby iść sporo w dół bo nie ma renomy wśród rolników, ponieważ to jakaś nowość. Ja tak uważam

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, redbull napisał:

jak na OSN kupić rozrzutnik obornika?

A jest to w ogóle możliwe? 

To jakieś głupie przepisy bo beczkowóz można, a o rozrzutniku nic nie jest napisane, więc pewnie odpada 😐

Opublikowano
2 godziny temu, Grzesiekferguson napisał:

Claas JD NH MF Fendt to są marki same w sobie poprzez swoją historię i wyrobioną renomę także każdy z nich będzie miał zainteresowanie na rynku wtórnym, gorzej jak byś kupił jakiegoś Arbosa to podejrzewam że cena mogłaby iść sporo w dół bo nie ma renomy wśród rolników, ponieważ to jakaś nowość. Ja tak uważam

napisz to pod filmikiem Korbanka na YT to zobaczysz co będzie :) ;)

• Like 1
Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 18:18, dawid515 napisał:

Mam kilka pytań do osób zorientowanych. Na początku wspomnę, że robiłem i robię wniosek sam. Chodzi o obszar D i zakup maszyn.  Jestem z poprzedniego naboru. Składałem wniosek wspólnie z bratem. Podzieliliśmy inwestycje na dwa etapy. Pierwszy etap  właśnie zakończyliśmy. Kolejny w przyszłym roku, ale jest sporo ale maszyny podrożały.
Mam w drugim etapie siewnik Amazone  z broną wirową, który kosztował 110 a obecnie 130. Pani w agencji powiedziała, że mogę wnioskować o większą sumę, ale muszę coś dołożyć... czy dopisanie wału do zestawienia rzeczowo- finansowego i stwierdzenie, że kosztuje 20 koła przejdzie?  Pierwotnie w specyfikacji w zestawieniu pominąłem wał jako oczywistość i go tam nie ma.
To samo z głęboszem. Podrożał i czy jak podopisuje że wał, że zabezpieczenia sprężynowe tyle i tyle to się zgodzą na większą cenę? 
We wniosku też była przyczepa 7-8ton myślicie, że mogę aneksować o 10 tonową dla trochę ponad 30 hektarów i są niektóre pola oddalone nawet i 25 km ?

Czy mogę zrezygnować z maszyny? Mam we wniosku drogi opryskiwacz , na który nie starczy kasy jeśli powyższe zmiany byłyby zatwierdzone, no i raczej już go nie chce, bo jest opryskiwacz na gospodarstwie, a często pryska ojciec i mówi, że z komputerami to nie chce, bo się popsuje i nie pryska wtedy. Wiem, że opryskiwacz taki dużo punktów dawał, ale wydaje mi się, że my z bratem i tak sporo mamy będąc młodymi rolnikami z wykształceniem i jest też parę maszyn punktowanych oprócz opryskiwacza.

I rodzi się kolejne pytanie bo na opryskiwacz nie starczy dotacji po zatwierdzeniu powyższych zmian o których pisałem , ale pozostała kasa by starczyła np. na lawetę do bel, która by się przydała. Czy jest opcja, żeby dodać maszynę, której wcześniej nie było? Jeśli tak to czy  mamy szanse na lawetę np. o ładowności 11.3 tony (konkretnie to chciałbym pronar t023)? 

Będę bardzo wdzięczny za informacje czy takie aneksowanie wchodzi w grę? Jeśli ktoś się orientuje lub miał podobne aneksy,  podobną sytuacje (choćby w jednej z poruszonych przeze mnie kwestii) to proszę o poradę 

Ktoś coś wie na ten temat czy nikt ? 

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 18:18, dawid515 napisał:

Mam kilka pytań do osób zorientowanych. Na początku wspomnę, że robiłem i robię wniosek sam. Chodzi o obszar D i zakup maszyn.  Jestem z poprzedniego naboru. Składałem wniosek wspólnie z bratem. Podzieliliśmy inwestycje na dwa etapy. Pierwszy etap  właśnie zakończyliśmy. Kolejny w przyszłym roku, ale jest sporo ale maszyny podrożały.
Mam w drugim etapie siewnik Amazone  z broną wirową, który kosztował 110 a obecnie 130. Pani w agencji powiedziała, że mogę wnioskować o większą sumę, ale muszę coś dołożyć... czy dopisanie wału do zestawienia rzeczowo- finansowego i stwierdzenie, że kosztuje 20 koła przejdzie?  Pierwotnie w specyfikacji w zestawieniu pominąłem wał jako oczywistość i go tam nie ma.
To samo z głęboszem. Podrożał i czy jak podopisuje że wał, że zabezpieczenia sprężynowe tyle i tyle to się zgodzą na większą cenę? 
We wniosku też była przyczepa 7-8ton myślicie, że mogę aneksować o 10 tonową dla trochę ponad 30 hektarów i są niektóre pola oddalone nawet i 25 km ?

Czy mogę zrezygnować z maszyny? Mam we wniosku drogi opryskiwacz , na który nie starczy kasy jeśli powyższe zmiany byłyby zatwierdzone, no i raczej już go nie chce, bo jest opryskiwacz na gospodarstwie, a często pryska ojciec i mówi, że z komputerami to nie chce, bo się popsuje i nie pryska wtedy. Wiem, że opryskiwacz taki dużo punktów dawał, ale wydaje mi się, że my z bratem i tak sporo mamy będąc młodymi rolnikami z wykształceniem i jest też parę maszyn punktowanych oprócz opryskiwacza.

I rodzi się kolejne pytanie bo na opryskiwacz nie starczy dotacji po zatwierdzeniu powyższych zmian o których pisałem , ale pozostała kasa by starczyła np. na lawetę do bel, która by się przydała. Czy jest opcja, żeby dodać maszynę, której wcześniej nie było? Jeśli tak to czy  mamy szanse na lawetę np. o ładowności 11.3 tony (konkretnie to chciałbym pronar t023)? 

Będę bardzo wdzięczny za informacje czy takie aneksowanie wchodzi w grę? Jeśli ktoś się orientuje lub miał podobne aneksy,  podobną sytuacje (choćby w jednej z poruszonych przeze mnie kwestii) to proszę o poradę ;)

Z tego co się orientuję to jeżeli we dwóch złożyliście na kwotę 400k zwrotu to możecie ciągle tyle dostać nie zależnie na jakie maszyny zrobicie zmianę. Aneks zawsze można zrobić. 
Co do doboru maszyn to zależy co powie osoba co rozpatruje Twój wniosek. Mi np. powiedziała Pani, że na moje 30ha max 2000l opryskiwacz a z tego co ludzie pisali to takie i na mniejsze areały dostawali a musiałem jeszcze to opisać co ja tym opryskiwaczem będę robił. 
Przygotuj sobie np. na jakie maszyny i w jakich cenach chcesz zrobić zmianę i zadzwoń do prowadzącego. Wtedy będziesz wiedział czy on się zgodzi czy nie. 

• Like 1
Opublikowano

Ha i tutaj jest wielkie zamieszanie, bo Pani, która robiła mój wniosek nie pracuje już w ARIMR. Teraz w sierpniu robiłem aneks terminu wniosku o płatność I etapu i już inna Pani go podpisywała ze mną. Teraz dzwoniłem do tej Pani od aneksu i ona powiedziała, że mój wniosek nie jest tak naprawdę  przydzielony do jakiejś osoby, bo umowa już podpisana i mogę  oczywiście aneksować, ale ona nic nie wie, jak ona dostanie aneks to podda ocenie po prostu i wtedy się ustosunkuje, ale nie wiadomo  czy ona go dostanie. Generalnie trafiłem dużo gorzej chyba z osobą, niż miałem na samym początku, stąd moje pytanie, bo nic się tak naprawdę nie dowiedziałem poza informacją niech Pan składa co uważa my ocenimy...

Opublikowano
1 godzinę temu, dawid515 napisał:

Ha i tutaj jest wielkie zamieszanie, bo Pani, która robiła mój wniosek nie pracuje już w ARIMR. Teraz w sierpniu robiłem aneks terminu wniosku o płatność I etapu i już inna Pani go podpisywała ze mną. Teraz dzwoniłem do tej Pani od aneksu i ona powiedziała, że mój wniosek nie jest tak naprawdę  przydzielony do jakiejś osoby, bo umowa już podpisana i mogę  oczywiście aneksować, ale ona nic nie wie, jak ona dostanie aneks to podda ocenie po prostu i wtedy się ustosunkuje, ale nie wiadomo  czy ona go dostanie. Generalnie trafiłem dużo gorzej chyba z osobą, niż miałem na samym początku, stąd moje pytanie, bo nic się tak naprawdę nie dowiedziałem poza informacją niech Pan składa co uważa my ocenimy...

Złóż co masz złożyć. Wtedy szybciej przydziela osobę do twojej sprawy,szybciej dostaniesz odpowiedź na zmianę jaką złożysz, czy jak będziesz miał dodatkowe pytania to będziesz wiedział z kim masz kontaktować. 

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

Złóż co masz złożyć. Wtedy szybciej przydziela osobę do twojej sprawy,szybciej dostaniesz odpowiedź na zmianę jaką złożysz, czy jak będziesz miał dodatkowe pytania to będziesz wiedział z kim masz kontaktować. 

Jasne rozumiem. Myślałem, że może ktoś się spotkał z sytuacją, że rezygnuje z maszyny, a chce inną już po podpisywaniu aneksu. Bez sensu tworzyć taki wniosek jak to jest niedozwolone np. I chciałem się rozeznać z tymi przyczepami, czy taka się należy czy warto walczyć i ktoś taką 10t dostał na około 30 ha, bo jak wiadomo różnie Ci doradcy twierdzą i myślałem, że może ktoś w praktyce miał podobnie i napisze jak u niego to wyglądało :)

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tymi listami niby według ich maja być podpisywane umowy?? Przy wcześniejszych prow czasami szybciej podpisałem umowę niż Ci co byli 500 miejsc przede mną także miejscami nie ma co się przejmować ? Aktualnie z naboru czerwiec-wrzesień 2021 jestem na liście 19xx ktoś z zbliżonych miejsc na liście już podpisywał umowę ?? 

Edytowane przez john_deere7430