Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

można, tylko tak musisz mieć żeby wywiązać się ze zobowiązań w młodym rolniku szczególnie chodzi o esu na 5 rok żeby było więcej niż 4. (nabór 2010, 2011) z tego nowego to nie wiem. ja z naboru 2010 zmieniałem chyba z 5 razy bo co ziemi przybywało to zmiana i nie było problemu

Opublikowano

dziś przyszły poprawki po raz drugi. Wielkopolska miejsce 13xx.miakem w planach opryskiwacz 2000l a przyznają mi 1500l a rozsiewacz 1500kg na 1000kg i co ja mam zrobić mniejszych to nie chce.aha i biznesplan sprzedaży produktów tzn zboża rzepaku i kuku jakieś umowy oryginał a ja z nikim nie podpisuje i co mam zrobić?

Opublikowano

Umowy, przedwstępne umowy na sprzedaż produktów podpisz z sąsiadem co trzyma zwierzęta. One i tak nie sa wiazace.

A do wielkości opryskiwacza i rozsiewacza się nie czepiali w poprzednich poprawkach?

Sam robisz czy doradca?

Opublikowano

Nie nie czepiali się maszyn był inny sprawdzający a teraz jest znowu ktoś inny i już dupe truje
tzn znajomy robi ktory pracuje w odr
i macie jakiś pomysł co wykombinować z rozsiewaczem i opryskiwaczem ?

Opublikowano

Kolejne poprawki !! Wielkopolska. Miejscie 123* skladalem wniosek na Case maxxum 110 z mieka osia, amortyzacja kabiny, ogumieniem 540, przedni tuz, obciaznik, 4 pary wyjsc hydraulicznych itd calosc kosztuje 260 tys netto a dzisiaj mi przysłali poprawke ze taki sam ciągnik mozna kupić za 220 tys netto. Jak to możliwe? Jak taniej jak 260 nikt nie chce sprzedac!! Czy mial ktoś taka poprawke? Jesli tak to jak sobie z nia poradziliscie?
Jeszcze dodam ze teraz zmieniam oferte na John Deera 6110M na takim samym wyposażeniu tez za 260 netto.

Opublikowano

macko25 to ten twój znajomy z ODR coś powinien wiedzieć o uzasadnieniach. W opryskiwaczu powiedz mu żeby napisał że dokarmiasz dolistne wszystkie rośliny łącznie z trawami i to kilkakrotnie w sezonie. Oraz możesz powiedzieć że stosujesz RSM.

A rozsiewacz jaki to model, nie da się go kupić na FV bez nadstawek jako 1000l, a z dilerem się dogadasz że nadstawki są niby gratis o których arimr nic nie będzie wiedzieć.

Adamqq3@ w twoim przypadku arimr także chce myśleć za ciebie, ale akurat tu chwała im za to. Bo każdy kto mniej więcej orientuje się na cenach ciągników, wie doskonale że 260 netto za ciągnik klasy typu JD 6110M czy case maxum 110 to jest jak u żyda za matkę. Lepiej negocjuj cenę z dilerem, bo wychodzi na to że mu się podłożyłeś i cwaniaczek nie chce nic spuścić od ceny katalogowej.

Opublikowano

Czy ktoś składał wniosek na budowę hali magazynowej i podzieli się doswiadczeniem jak to jest czy trzeba załatwiać jakieś papiery przed zlozeniem wniosku czy wszystko juz po

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano (edytowane)

pro2006 gdy ja 2 lata temu siadałem do negocjacji zakupu swojego 6115M cenę mi wywali o 15 - 20 % większą niż ta za którą kupiłem na koniec.

rafals2 ja składałem na magazyn płodów rolnych.

Twoje pytanie dziwnie brzmi, jak byś nie miał pozwolenia budowlanego jeszcze? Przecież te papiery się łatwi nie kiedy nawet i pół roku, a czas na uzupełnienie poprawki masz 14 dni. Więc jak ty chcesz dostarczyć prawomocną decyzję o udzieleniu pozwolenia budowlanego w przeciągu 14 dni jak pewnie projektu jeszcze nie masz, nie mówiąc o warunkach zabudowy.

Co najmniej równo z przygotowywaniem wniosku do złożenia w trakcie trwania naboru powinieneś zacząć łatwić pozwolenie budowlane.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

macko25 to ten twój znajomy z ODR coś powinien wiedzieć o uzasadnieniach. W opryskiwaczu powiedz mu żeby napisał że dokarmiasz dolistne wszystkie rośliny łącznie z trawami i to kilkakrotnie w sezonie. Oraz możesz powiedzieć że stosujesz RSM.

A rozsiewacz jaki to model, nie da się go kupić na FV bez nadstawek jako 1000l, a z dilerem się dogadasz że nadstawki są niby gratis o których arimr nic nie będzie wiedzieć.

Adamqq3@ w twoim przypadku arimr także chce myśleć za ciebie, ale akurat tu chwała im za to. Bo każdy kto mniej więcej orientuje się na cenach ciągników, wie doskonale że 260 netto za ciągnik klasy typu JD 6110M czy case maxum 110 to jest jak u żyda za matkę. Lepiej negocjuj cenę z dilerem, bo wychodzi na to że mu się podłożyłeś i cwaniaczek nie chce nic spuścić od ceny katalogowej.

Z tym uzasadnieniem, które podałeś(jak najbardziej słuszne) należy uważać i pamiętać, że w obecnym naborze trzeba prowadzić "rachunkowość" i w niej powinny znaleźć się zakupy tych odżywek.

Opublikowano

pro2006 gdy ja 2 lata temu siadałem do negocjacji zakupu swojego 6115M cenę mi wywali o 15 - 20 % większą niż ta za którą kupiłem na koniec.

rafals2 ja składałem na magazyn płodów rolnych.

Twoje pytanie dziwnie brzmi, jak byś nie miał pozwolenia budowlanego jeszcze? Przecież te papiery się łatwi nie kiedy nawet i pół roku, a czas na uzupełnienie poprawki masz 14 dni. Więc jak ty chcesz dostarczyć prawomocną decyzję o udzieleniu pozwolenia budowlanego w przeciągu 14 dni jak pewnie projektu jeszcze nie masz, nie mówiąc o warunkach zabudowy.

Co najmniej równo z przygotowywaniem wniosku do złożenia w trakcie trwania naboru powinieneś zacząć łatwić pozwolenie budowlane.

Ale ja nie skladałem wniosku teraz tylko planuje w przyszłym naborze. A czy był jakiś problem. Czy czepiali się czegoś ?

Opublikowano (edytowane)

jacek1296 ja pryskam wyciągiem z popiołu drzewnego oraz pokrzyw. Chodzi o to aby teraz przeszedł sprzęt, później nie sprawdzają tak szczegółowo jaki nawóz kupiłeś. Mają się zgadzać ha na dopłaty i maszyny.

rafals2, ah to mnie uspokoiłeś. Więc tak jak powiedziałem, przyjdą poprawki i musisz w 14 dni dostarczyć. Zrób sobie teraz warunki zabudowy o ile nie masz w gminie planu zagospodarowania przestrzennego, następnie znajdź projektanta (mi robił projektant z firmy budującej hale) projekt niby na sztukę ale za mniej niż pół ceny.

I jak opublikują listy że jesteś na pozycji z szansami na dotację, szybciutko do projektanta po projekt i składanie do starostwa o pozwolenie. Chyba że chcesz postawić nawet jak ci i dotacja nie przejdzie, to możesz już dzisiaj wydać kasę na projekt.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Po dzisiejszej rozmowie z prowadzacym postepowanie ofertowe ,najczestrza przyczyna odrzucenia postepowania jest jeden sposob dostrarczenia ofert, info z oddzialu mazowieckiego moje juz lezy 2,5 miesiaca i nic nie ruszone bo podpisuja jeszcze umowy.

Opublikowano

Strukture zasiewow w modernizacji mam ustalona przez 5 lat co rok tak samo. Moge jednego roku zasiac np wiecej rzepaku a mniej pszenicy?

w młodym planowało się co roku jakąś powierzchnię i jest jasno określone odstępstwo w %, a w modernizacji rok bazowy = kolejne lata - przy podpisywaniu umowy nikt za bardzo nie potrafił wyjaśnić co oznacza utrzymywanie "struktury produkcji". ja robię tak, żeby w tabeli określającej profil gospodarstwa nic się nie zmieniło, tj. zboża z przewagą pszenżyta. utrzymanie dokładnie takich samych powierzchni co roku jest raczej niemożliwe.

Witam 

Pomoże ktoś z tym ? 

zapewne zapytanie było na 3m bez przedziału a wybrałeś tyczki o wysokości 2,95. skoro chciałeś 3 metrowe to każdy inny wymiar powinieneś odrzucić.

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań odnośnie mgr
1.Czy można dostać pieniądzę na restrukturyzację i dofinansowanie z mgr czy te dwa programy się wykluczają?
2.W 2013 roku (II kwartał) mama kupiła ciągnik, przyczepę i siewnik do zboża za który otrzymała wtedy zwrot z mgr. Od tamtego czasu powierzchnia pola utrzymuje się na tym samym poziomie. Czy może teraz przepisać część pola na córkę (jest studentką, kierunek niezwiązany z rolnictwem) aby wspólnie złożyły wniosek na mgr 2018?
3.Czy aby dostać 3 punkty za wiek trzeba mieć skończone jakieś kursy/szkołę?
4.Jeśli złożą wspólny wniosek to areał uprawy się sumuje czy dzielą to na 2?
5.Suma dofinansowania przy wspólnym wniosku wynosi 200 czy 400 tys?
6.Jeśli operacja związana jest ze zwiększeniem skali produkcji rolnej to dostają 1pkt, czy 2? (W końcu jeden wniosek, ale dwa gospodsrstwa).
7.Jeśli mama ma powyżej 40 lat to 3 pkt za wiek siostry są dzielone i mają we wniosku tylko 1,5?

Opublikowano

jacek1296 ja pryskam wyciągiem z popiołu drzewnego oraz pokrzyw. Chodzi o to aby teraz przeszedł sprzęt, później nie sprawdzają tak szczegółowo jaki nawóz kupiłeś. Mają się zgadzać ha na dopłaty i maszyny.

Nie, żebym się czepiał, ale czy miałeś kontrolę z modernizacji z prow 2014-2020?

To, że tak było w poprzednich naborach( nie było wymogu prowadzenia rachunkowości), nie znaczy, że teraz też tak będzie. Obecnie jest wymóg prowadzenia rachunkowości i okazania jej na wezwanie agencji. Jak sądzisz: po co to wprowadzili?

Opublikowano

Jacku, rozumiem do czego zmierzasz, ale to w jakim zakresie wykorzystujemy opryskiwacz jest nie do stwierdzenia na podstawie FV. Bardziej obawiał bym się rejestru zabiegów co by jakiś nadgorliwy i nie douczony kontroler nie zaczął się doszukiwać nawozów dolistnych w tej księdze. Ale tam najwyżej sobie wpisać produkty zakupione na paragon, a preparaty  które nie wymagają aby były stosowane przez użytkownika profesjonalnego, typu jakieś humusy, algi morskie, czy wapno w płycie :lol: :lol: :lol: w płynie, tak wapno :lol:, nie wymagają przechowywania paragonów.

Natomiast wyciąg z pokrzyw był żartem, który miał przedstawić zawiłość sytuacji. Wiadomo podczas kontroli wypalenie tekstu o pokrzywach, skutkowało by podniesieniem ciśnienia u kontrolera i być może późniejszą chęć udupienia osoby kontrolowanej na byle czym.

Z opryskiwaczem idzie na ściemniać z rozsądkiem, a i tak wszystko w rękach przychylności osoby sprawdzającej wniosek.