Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bardzo dziękuje freetaxi o to własnie mi chodziło bo wczoraj rozmawiałem z kolegami i kazdy miał inna wersje.

u mnie jest o tyle skomplikowana sytuacja ze samodzielnie gospodarswo prowadze od marca 2013 ale kozystałem z mgr w pierwszym naboże jako wspólwlasciciel i miałem nadany techniczny nr gospodarstwa który otrzymałem po przejęciu gospodarstw.co o tym myślisz?

m

Opublikowano

to powiedz mi freetaxi czemu w naszym odr mają problem z tego typu inwestycją?i dodam ze jestem młody rolnikiem złozyłem w tym wrzesniowym naborze ale to chyba nie koliduje ?

Opublikowano

no mineło bo to był 2009 :) byłem wtedy wspólwłascicielem gospodarswa i napisałem wniosek na siebie żeby dostac 60% refuntacji.ale z tego co piszesz i ja też tak myślałem to "sprawiedliwość"dopadnie mnie w tym naboże.dodam ze nie skłądałem wtedy wniosku opszarowego tylko wniosek na mgr.wnioski o dopłaty besposrednie składam od 2013.myśle zeby jeszce napisać do agancji i zeby oficjalnie na piśmie odpowiedział ich radca prawny.

Opublikowano

Zgodnie z zapisami jest odniesienie do rozporządzenia z "Premii dla młodych rolników" z PROW 2014-2020 odnośnie tego kto jest osobą kierującą. A tam znajdziemy informację, że jeśli wystąpiłeś o pomoc w ramach MGR PROW 2007-2013 to sprawa zamknięta. Ale jeśli masz ochotę to pisz do nich. Będziesz miał na papierze jasną odpowiedź. 

Opublikowano

kolego @michalok widać że chcesz na siłę wyciągnąć kasę, mi w przyszłym tygodniu mija 5 lat i braknie około dwóch tygodni by dostać 60% zwrotu i przyjmuje to na klatę, a idąc twoim tokiem rozumowania to jak brałem w poprzednim prow np rozrzutnik to teraz doposażę go w klapę i talerze i już mam punkty? jak chcesz już tak tą kasę na siłę wyciągnąć to do tego opryskiwacza załóż dysze szczelinowe i jeszcze jakiś silnik spalinowy i będziesz miał samojezdny za bodajże 18 pkt  :mellow:

Opublikowano

ok.dzięki feetaxi,dobrze że sa na tym forum jeszcze ludzie którzy urzywają go do tego do czego ma być i rzeczowo odpowiadaja na pytania :) oraz posiadają fachową wiedzę a nie jak niektórzy hajtują dla fejmu :)

no ja też kolego daanny przyjmuje to z godnościa i godze się z tym.

prosze pokaż jedna osobe ktora pisze wniosek na mgr i nie mysli o pieniadzach.temu chyba to słuzy.

ty podasz w formularzu o płatnośc konto caritas polska?

MGR0690
Komputery pokładowe sterujące precyzyjną dawką nawozów mineralnych, środków ochrony roślin (do rozsiewaczy nawozów,
i co w tym złego jesli tego potrzebuje i myśle o tym zeby dostac na to dotacje i punkty dodatkowe.
Jednym zdanie AF hejting nowe zjawisko internetowe.śmieszne.jeden mówi białe to drugi musi powiedzieć czarne tak dla zasady a ja tu czylko czytam i pisze zeby się czegoś dowiedzieć i nie krytykuje innych,

Opublikowano

mi przy maszynach, utwardzeniu placu, wymianie eternitu i budowie magazynu paszowego wychodzi 50% wzrost, ale że potrzeba 10% to nie widze potrzeby wykazywać wiecej jak 20%.

możesz napisać jakie maszyny bierzesz pod uwagę ?

Opublikowano

:(

pług, agregat, siewnik, tur, głebosz, przyczepa no i ciągnik do tego.

Widzę że podobne mamy zamiary zakupu (oprócz ciągnika z turem)  :Pale chyba ciężko coś będzie dostać limit na mazowieckie w 2016 przy całkowitym wzroście w obszarze d to tylko 1100 wniosków jeśli się mylę to proszę o korektę :( ;[.

Opublikowano (edytowane)

to przy 8500 wniosków w mazowieckim w prowie 2007-13 to masakra, dużo napalonych rolników a później zonk i wnioski odrzucone z powodu braku środków

Edytowane przez karolwiesz
Opublikowano

ciągnik 85KM Zetor Proxima

TUR + 2 końcówki: bele i baloty

kosiarka dyskowa 2,65m Samasz

przetrząsacz Samasz

zgrabiarka Samasz

prasa belująca Sipma 

owijarka z ładowaczem Sipma

przyczepa 3-osiowa do kiszonek Pronar

Opublikowano

Witam,
Czy wniosek na wykończenie bydynku do przechowywania owoców tzn wyposażenie przechowalni w agregaty i sprzęt do przechowywania owoców w kontrolowanej atmosferze powyżej 50% składanej inwestycji czyli ponad 200tys netto z 400tys daje mi 3pkt związane z przebudowa budynków? Z góry dziękuje za odp.

Opublikowano

to przy 8500 wniosków w mazowieckim w prowie 2007-13 to masakra, dużo napalonych rolników a później zonk i wnioski odrzucone z powodu braku środków

na początku 3,5 tyś ale poźniej jakieś przesuwanie środków - i na koniec to chyba koło 6 tyś wyszło . 

Opublikowano

Panowie jak to jest z tą fakturą? musi być wystawiona wciągu ostatnich 12 miesięcy ale nie później niż 1 miesiąc przed złożeniem wniosku? tzn fakturę mam z 10 marca  to nie mogę złożyć wniosku wcześniej niż 10 kwietnia?

Opublikowano

Z tego co się orientuję, to faktura potwierdzająca sprzedaż może być najpóźniej z ostatniego dnia lutego. Rok ma się kończyć na miesiącu poprzedzającym miesiąc w którym rozpoczyna się nabór. To kiedy złożysz wniosek jest nieistotne.

Opublikowano

ciągnik 85KM Zetor Proxima

TUR + 2 końcówki: bele i baloty

kosiarka dyskowa 2,65m Samasz

przetrząsacz Samasz

zgrabiarka Samasz

prasa belująca Sipma 

owijarka z ładowaczem Sipma

przyczepa 3-osiowa do kiszonek Pronar

Kolego co to za lista?

Nie mów że chcesz takie maszyny nabyć? Oprócz tej ostatniej przyczepy  Pronar reszty bym nie chciał nawet za pół ceny,no chyba że masz malutkie gospodarstwo to można tym sobie patyrać.... Na większe gospodarstwo te powyższe maszyny po dwóch latach nie nadają się już do użytku. Mnie by nie było stać aby kupować takie gówno a potem remontować lub wymieniać i znowu dokładać. Taka rada a to Twój wybor