Skocz do zawartości

W jakim modelu Zetora jest wzmacniacz momentu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy zetory takie jak seria 5340 /6340 / 7340
posiadają wzmacniacze momentu ? Na czym one polegają?

Edytowane przez SZYMANOX
Ortografia w tytule Tematu!!!
Opublikowano

Jak na Rybie jezdzisz?a od kiedy to sie hamuje silnikiem na połowkach .To prosty mechanizm naped idzie przez tarcze wom nie przes wałek sprzęgła tylko odrazu na posredni.a to sobie mozna zamontowac do kazdego zetorka tylko kosztuje około 2 tysiace nieliczac roboty.

Opublikowano

Wzmacniacz momentu to taki "Power Shift dla ubogich" w Zetorach tej serii odbywa się to w ten sposób że jadąc np. na jedynce wciskasz pedał wzmacniacza bez wyciskania sprzęgła i ciągnik zwalnia o 30% i tym samym jego moc wzrasta. Jeżeli zwiększony opór ustąpi puszczasz pedał i ciągnik powraca do normalnego biegu.

Gość maciek08
Opublikowano

tak w Zetorach 8011 i większych włącza sie go bez sprzęgła.

Opublikowano

niektore wersje mialy np. horal system, ja tam sobie bardzo chwalilem wzmacniacz momentu w 7245 horal. do cukrowni w pruszczu gd. pod wysoki wiadukt sie wjezdzalo z 2 x HL (6 tonowe z nadstawkami) i to spore elatwienie bylo, bo tylko raz redukowalem ;)

Opublikowano
Witam a możecie mi powiedzieć czy we wszystkich modelach zetora 7745 jest wzmacnicz momętu ?? ;);)

Nie we wszystkich ponieważ było to wyposażenie opcjonalne.

W tabelach jest podana liczba biegów z której wynika że ten Zetor nie ma raczej wzmacniacza momentu.

Konedata jest to strona w której są podawane dane techniczne ciągników na rynek fiński, więc być może na ten rynek takowe modele nie trafiały. Danych mówiących o wzmacniaczu w tej serii nie mogę znaleźć ale mogę w weekend mogę zeskanować stronę z instrukcji obsługi mówiącej o wzmacniaczu. Mam za to dane ciągników wcześniejszej serii czyli 4712, 5711, 6711 i tu już występuje wzmacniacz momentu

4 akapit:

http://www.zetorworld.com/history-1972/history_1972-7.html

Opublikowano

Witam i dopytuje bo nikt nie pisze dokładnie jak realizowany jest napęd przez zmacniacz w zetorze 7245 lub 7745 kto wie dokładnie to niech podzieli się wiadomościami tylko proszę pisać fakty a nie domysły .Wiem że był montowany na rzadanie za dopłatom i wyczytałem że uruchamia go ciśnienie powietrza z sprężarki ale jaka budowa tego mechanizmu?

Opublikowano

Jak nikt nie wie na pewno to można się podomyślać, na pewno sterowany lewą nogą i zaworem pneumatycznym, na pewno nie działa na zasadzie kosza satelitów a li tylko jako koło zębate w skrzyni; prawdopodobnie tylko czysta mechanika. Jak to sie będzie działo bez sprzęgła i zgrzytu nie wiem...

pozdr

Opublikowano

Witam ,w  takim razie jeśli ten półbieg działa na zasadzie sprzęgła kłowego to pod obciążeniem używając go słychać zgrzyt w skrzyni podejrzewam iż pewnie za często lepiej nie używać go bo szybko człowiek będzie musiał to ustrojstwo naprawiać??

Opublikowano

W takim razie blokady osi tylnej też nie używaj bo działa identycznie... 

Kilka filmów na temat zmiany biegów:

https://www.youtube.com/watch?v=2kC4IhtGtzg 

W zetorze też się da bez sprzęgła tyle że: lewarek jest w dość niewygodnym miejscu, mechanizm wybieraka przynajmniej u mnie pozostawia sporo do życzenia jeśli chodzi o dokładność. Przestrzegam przed wciskaniem sprzęgła do końca(powinno się tylko napinać tzn. wciskać pedał do około 1/3 skoku pedału), przy mocniejszym wciśnięciu mocno napiera hamulec synchronizacyjny i słychać ładny zgrzyt.