Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

kolego byłem na szkoleniu w Smolicach i tą odmianę polecają na gorsze gleby,tylko wiadomo w umiarkowany rok.

60ar będę miał na 5klasie zobaczymy co z tego będzie ryzykuje...........

V klasa przy wilgotnym roku nie będzie gorsza niż klasa III. A przyszły rok już tak katastrofalny jak ten chyba nie będzie. Smolice większość swoich odmian polecają na słabe gleby a potem się okazuje że jak trafią na ciut lepsze gleby to plon wygląda zupełnie inaczej.

Opublikowano

No nie wiem czy ten przyszły rok będzie lepszy... Wszelkie prognozy wieszczą dalsza suszę, gdyby chociaż śniegu napadało i zima by była prawdziwa to można mieć nadzieje ale jak narazie to słabo wygląda. A tak jak w temacie to jaką odmianę polecicie na gleby 4-5 klasy na kiszonkę dla opasów? obornik pójdzie dopiero na wiosne, będę siał dopiero pierwszy raz QQ więc wszelkie wskazówki mile widziane :lol:

Opublikowano

Wszystkie z Saaten Union są takie same jak Subito.
Kosynier, Konkurent, Opoka i Legion w naszych warunkach, nie zdechły na suszy szybciej od Aqua maxu z 18 zachodnich odmian i 6 polskich w tegorocznym doswiadczeniu u siebie na polu wybieram polskie, chociaż wszędzie były kolby mniejsze większe ale były

Opublikowano

Nie rozumiem jak można napisać że wszystkie odmiany z Saten Union są takie jak Subito, ja siałem wiele odmian z tej firmy i każda była zupełnie inna np. Subito b wysokie ale kolby w naszym terenie nie ma za dużej, Sumaris może nawet wyższy urośnie ładna kolba ale wrażliwy na suszę lepsze pola by się przydały, Suanito z 30cm niższe b duże kolby typowy dent, SYStem dużo niższy ładna kolba

Opublikowano

osobiści jestem zdenia że lepszej kukurydzy od subito nie ma a kolba to zależy od zasobności w wode, dorównuje jej z euralisu ES Sigma lub ES Beatle siałem też z syngenty SY Bratisla i unitop wzrostem troche odstaja ale kolba bardzo ładna a teraz chce spróbować nasion z firmy Dekalb sieł ktoś??

Opublikowano

PawelN25 

wzrost/masa to nie wszystko, a w żywieniu bydła mlecznego powiedziałbym, ze nawet jeden z wielu czynników decydujących o wyborze odmiany. Mówi Ci coś takiego jak udział skrobii czy strawność włókna? Stay green też jest ważne, a jak wiadomo Ułan usycha gdy ziarniaki są jeszcze w fazie mlecznej.

Opublikowano

Witam. Siał może ktoś odmiane Codimi z firmy Oseva lub miał w ogóle jakąś odmianę z tej firmy i może coś o niej powiedzieć. Potrzeba mi dobra odmiana o niskim FAO po życie na dobre ziemie lecz zimne bo gliny :)

Opublikowano

PawelN25 

wzrost/masa to nie wszystko, a w żywieniu bydła mlecznego powiedziałbym, ze nawet jeden z wielu czynników decydujących o wyborze odmiany. Mówi Ci coś takiego jak udział skrobii czy strawność włókna? Stay green też jest ważne, a jak wiadomo Ułan usycha gdy ziarniaki są jeszcze w fazie mlecznej.

Plon suchej masy

Plon energii

Koncentracja energii
Plon skrobi
Zawartość skrobi
Strawność całych roślin

to wszystko ważne ale ciekawe co na stół paszowy wrzucisz jak nie bedzie masy i bedziesz polegał na takich odmianach jak Ułan a te odmiany ktore sieję odznaczają sie tymi czynnikami o które chodzi w uprawie kukurydzy na kiszonke. Pozdrawiem

Opublikowano (edytowane)

tak u Białeckiego każda odmiana jest (super)ta co ją ma ,kiedyś jak sprzedawał saaten union było świetne a teraz już nie są dobre bo stracił możliwość sprzedaży za przekrenty .Pisze  że ta odmiana(codigren) jest z francji a to czeska Oseva.W tamtym roku zaczą sprzedawac z Maisadour i ludziom nie powychodziły to zmienił

Edytowane przez djlolo921
Opublikowano

Ja gościa nie znam i nie wiem co robi. Wiem, że ta firma dostarcza okolicznemu sprzedawcy. Brałem z satbau linz 2 lata temu i porażka i w zeszłym roku rosomaka, vitrasa. Polecisz jakąś ciekawą odmianę ma piaski?

Opublikowano

Ja gościa nie znam i nie wiem co robi. Wiem, że ta firma dostarcza okolicznemu sprzedawcy. Brałem z satbau linz 2 lata temu i porażka i w zeszłym roku rosomaka, vitrasa. Polecisz jakąś ciekawą odmianę ma piaski?

Susaana tylko nie za gęsto 80 000 na ha

Opublikowano

na piachy ambrosini 330zł dużo ziarna w kiszonce widać gołym okiem.Polecam  geoxx,saxxofon,indexx,xxilo, z LG 30.260 oraz mas26k-w tym roku w promocji za 50tyś cena to 185zł.

Subito i  ułan to pieknnyyyyy badyl  bez kolby podobnie jak sumaris ,uwaga na odmiane fabell na piachu totalnie się nie sprawdza i gubi kolbe.