Skocz do zawartości

Biedne Bydlaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie nie Andrzeju, koszty przewozu żywego pogłowia są mniejsze od transportu chłodnią półtuszy, sam ubój podejrzewam też niesie za sobą dodatkowe koszty, a dla takiego turasa kawałek skóry zawsze zostanie xP

Opublikowano (edytowane)

spragnione głodne że aż odchody z niewielką ilością ściółki zjadają i te padnięte sztuki. Nikt ich nie złapał na granicy to aż dziwne, za taki transport zwierząt to powinni iść siedzieć albo surową kare dostać.

andrzej2110 Zgadzam się z tobą tak by było najlepiej tylko no właśnie te koszty każdy sobie liczy

poco wydawać jak można tak

Edytowane przez sony5
Opublikowano

niech tvn, zbada tę sprawę a nie po straganach jeżdżą, ciekaw jestem jak w polskiej rzeźni jest, pewnie podobnie, słyszałem że świnie jeszcze żyjące do wrzątku wrzucali, pewnie koszty tych upadków wliczone sa w koszty i rolnik mniej dostaje, z drugiej strony jakbym wiedział żę tak jest to bym na parę sprzedanych byków jeszcze bele kiszonki dorz :( ucił

Opublikowano

szczerze powiedziawszy tak właśnie sobie to wyobrażałam, dlatego ten filmik mnie nie szokuje. czyż ludzie przewożeni do gett mieli inne warunki niż te zwierzęta? raczej nie.

szkoda zwierząt, ale cóż- takie życie, słabszy przegrywa zawsze.

dajcie znać Joannie Krupie:)

Opublikowano

Film jest stronniczy i pokazuje tylko negatywne podejście do transportu zwierząt. Tak na prawdę transport żywca jest obwarowany wieloma nakazami, obowiązkami itd. Tu jest pokazany wyjątek od reguły. A więc ludzie nie dajcie sobie wmówić, że tak wygląda każdy transport, bo według mnie to jest niewielki %. Zresztą nic dziwnego, że pokazują jak to zwierzęta są źle traktowane. Takie obrazki lepiej się "sprzedają" niż szczęśliwe krowy podczas prawidłowego transportu.

Opublikowano

Przeciez nikt nie powiedzial ze to dzieje sie w Polsce !!

Według mnie ten film jest ku przestrodze, abysmy nie dopuscili do tego zeby nasze zwierzęta nie były transportowane w podobny sposób...

Opublikowano

coście tak zszokowani-nic lepiej w polskich ubojniach nie wyglądało kilka lat wstecz-zwłaszcza w tych przemysłowych.i wcale nie jestem przekonany że teraz jest lepiej.

zauważcie że obecnie zgodnie z przepisami musi ubój dla siebie być w ubojni-zwierze wypłoszone,zestresowane i zmęczone-nie to co kiedyś,walnął obuchem z zaskoczenia na ganku-to się przynajmniej porządnie wykrwawiło,nie to co teraz w tym całym szoku-smaku nie poprawia.

samemu zabijałem zwierza-zawsze starałem się trafnie dozować narkozę,starałem się żeby się nie męczyło.

na tym filmie dochodzi jeszcze transport i to długi-ponoć jest teraz lepiej-ponoć.

co do padniętych sztuk-w przetworach ktoś wysmakuje-jaki prywaciarz pozwoli sobie na marnowanie takiego materiału?wystarczy spojrzeć jak jest z brojlerami.

Opublikowano

jak przyjeżdża samochód do dużej ubojni to myślicie że ktoś tam się cacka ze zwierzętami. Otwierają drzwi to co może wyjść do zagrody a to co nie żyje albo nie może wstać to lina za nogę i prosto na ubój wesoło to nie wygląda.

Opublikowano

Ale rolnicy tez są tego winni, po co sprzedają takim?

Ja 2 tyg temu miałem dylemat. Krowa 14-letnia nie mogła się wycielić. Doszło do rozerwania macicy, potrzebna była cesarka. Cielak cudem uratowany, krowa niestety już nie wstała. I co zrobić sprzedać jakimś handlarzom za 200zł czy może np uśpić(koszt 100zł). Chciałem uśpić, niestety parę godz przed przyjazdem weterynarza zginęła naturalną śmiercią. Jedyny wyrzut to taki że mogłem ją sprzedać parę lat temu, człowiek nie jest taki przywiązany i nie musi oglądać takich obrazów...

Pewnie teraz pomyślicie że należę do organizacji Krupy :D

Opublikowano

@milanreal1-a możesz sobie nawet należeć-do dowolnej organizacji-twoja sprawa.

ja lubię golonkę,szaszłyk,zrazika-ale żeby się pastwić,znęcać dla przyjemności-mnie by się nawet nie chciało(w tym wypadku lenistwo to zaleta),po drugie na smaku się traci ;[ ot cała filozofia.

są ludzie i taborety-każdy wie do których mu bliżej.

jak kot czy pies kręci się koło nóg i mu przypadkiem wlezę na łapę- przepraszać go nie będę,no i skopa też mu nie wydzielę-myślę że ze mną jeszcze OK.

Opublikowano

Według mnie propaganda jak by w Polsce w chwili obecnej miały miejsce takie transporty to szybko Inspekcja Transportu Drogowego oraz Inspekcja weterynaryjna by się tym zajęły... A te instytucje w Polsce Działają w miarę dobrze. Może koszerny ubój nie jest za humanitarny ale co zrobić taka kultura i tak było i będzie...