Skocz do zawartości
Daniel89

Biedne Bydlaki

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Bydlaki



Wiadomość z agroFakt.pl



yahooo777    698

No właśnie nie Andrzeju, koszty przewozu żywego pogłowia są mniejsze od transportu chłodnią półtuszy, sam ubój podejrzewam też niesie za sobą dodatkowe koszty, a dla takiego turasa kawałek skóry zawsze zostanie xP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sony5    46

spragnione głodne że aż odchody z niewielką ilością ściółki zjadają i te padnięte sztuki. Nikt ich nie złapał na granicy to aż dziwne, za taki transport zwierząt to powinni iść siedzieć albo surową kare dostać.

andrzej2110 Zgadzam się z tobą tak by było najlepiej tylko no właśnie te koszty każdy sobie liczy

poco wydawać jak można tak

Edytowano przez sony5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Taurus83    88

ja pier.do.le!!!

 

 

a zpolski niby dużo importują wołowiny...jak im się to opłaca jak mają choćby 10% upadków?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pawelek98    34

niech tvn, zbada tę sprawę a nie po straganach jeżdżą, ciekaw jestem jak w polskiej rzeźni jest, pewnie podobnie, słyszałem że świnie jeszcze żyjące do wrzątku wrzucali, pewnie koszty tych upadków wliczone sa w koszty i rolnik mniej dostaje, z drugiej strony jakbym wiedział żę tak jest to bym na parę sprzedanych byków jeszcze bele kiszonki dorz :( ucił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

damian40000    85

z tego co wiem to z Polski do Turcji większość mięsa idzie jako półtusze. Po tylu kilometrach to nawet jak przeżyją to to mięso nie jest za dużo warte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

szczerze powiedziawszy tak właśnie sobie to wyobrażałam, dlatego ten filmik mnie nie szokuje. czyż ludzie przewożeni do gett mieli inne warunki niż te zwierzęta? raczej nie.

szkoda zwierząt, ale cóż- takie życie, słabszy przegrywa zawsze.

dajcie znać Joannie Krupie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

szatek    3

Film jest stronniczy i pokazuje tylko negatywne podejście do transportu zwierząt. Tak na prawdę transport żywca jest obwarowany wieloma nakazami, obowiązkami itd. Tu jest pokazany wyjątek od reguły. A więc ludzie nie dajcie sobie wmówić, że tak wygląda każdy transport, bo według mnie to jest niewielki %. Zresztą nic dziwnego, że pokazują jak to zwierzęta są źle traktowane. Takie obrazki lepiej się "sprzedają" niż szczęśliwe krowy podczas prawidłowego transportu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wacek21    35

Przeciez nikt nie powiedzial ze to dzieje sie w Polsce !!

 

Według mnie ten film jest ku przestrodze, abysmy nie dopuscili do tego zeby nasze zwierzęta nie były transportowane w podobny sposób...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


yahooo777    698

Większość scen z filmu jest sprzed kilku lat również, ale tak jak przedmówcy wspomnieli, wyjątki się zdarzają;) @pawelek98 spoko dorzuć, na pewno te Twoje byki by ją zjadły :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wiesmag    52

coście tak zszokowani-nic lepiej w polskich ubojniach nie wyglądało kilka lat wstecz-zwłaszcza w tych przemysłowych.i wcale nie jestem przekonany że teraz jest lepiej.

zauważcie że obecnie zgodnie z przepisami musi ubój dla siebie być w ubojni-zwierze wypłoszone,zestresowane i zmęczone-nie to co kiedyś,walnął obuchem z zaskoczenia na ganku-to się przynajmniej porządnie wykrwawiło,nie to co teraz w tym całym szoku-smaku nie poprawia.

samemu zabijałem zwierza-zawsze starałem się trafnie dozować narkozę,starałem się żeby się nie męczyło.

 

na tym filmie dochodzi jeszcze transport i to długi-ponoć jest teraz lepiej-ponoć.

 

co do padniętych sztuk-w przetworach ktoś wysmakuje-jaki prywaciarz pozwoli sobie na marnowanie takiego materiału?wystarczy spojrzeć jak jest z brojlerami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

damian40000    85

jak przyjeżdża samochód do dużej ubojni to myślicie że ktoś tam się cacka ze zwierzętami. Otwierają drzwi to co może wyjść do zagrody a to co nie żyje albo nie może wstać to lina za nogę i prosto na ubój wesoło to nie wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

milanreal1    290

Ale rolnicy tez są tego winni, po co sprzedają takim?

Ja 2 tyg temu miałem dylemat. Krowa 14-letnia nie mogła się wycielić. Doszło do rozerwania macicy, potrzebna była cesarka. Cielak cudem uratowany, krowa niestety już nie wstała. I co zrobić sprzedać jakimś handlarzom za 200zł czy może np uśpić(koszt 100zł). Chciałem uśpić, niestety parę godz przed przyjazdem weterynarza zginęła naturalną śmiercią. Jedyny wyrzut to taki że mogłem ją sprzedać parę lat temu, człowiek nie jest taki przywiązany i nie musi oglądać takich obrazów...

Pewnie teraz pomyślicie że należę do organizacji Krupy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

damian40000    85

masz rację kolego nie warto się łaszczyć na parę złotych i dawać dobrze zarobić handlarzom lepiej oddać na utylizację.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wiesmag    52

@milanreal1-a możesz sobie nawet należeć-do dowolnej organizacji-twoja sprawa.

ja lubię golonkę,szaszłyk,zrazika-ale żeby się pastwić,znęcać dla przyjemności-mnie by się nawet nie chciało(w tym wypadku lenistwo to zaleta),po drugie na smaku się traci ;[ ot cała filozofia.

są ludzie i taborety-każdy wie do których mu bliżej.

 

jak kot czy pies kręci się koło nóg i mu przypadkiem wlezę na łapę- przepraszać go nie będę,no i skopa też mu nie wydzielę-myślę że ze mną jeszcze OK.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ursuss    12

Według mnie propaganda jak by w Polsce w chwili obecnej miały miejsce takie transporty to szybko Inspekcja Transportu Drogowego oraz Inspekcja weterynaryjna by się tym zajęły... A te instytucje w Polsce Działają w miarę dobrze. Może koszerny ubój nie jest za humanitarny ale co zrobić taka kultura i tak było i będzie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mantas
      Mam na myśli kupowanie młodych byczków, odchowywanie i sprzedawanie, jest to opłacalne czy nie?
      Jak ktoś coś wie to proszę pisać, i proszę o pomoc w rozpoczęciu takiej hodowli
    • Przez KarolGo
      Kupię byczki jak w tytule mm mięsne i ncb 10szt Bydgoszcz Sępólno Kraj. i okolice. Rolnicy i handlarze piszcie priv 
    • Przez agroleon
      Panowie zwracam się z prośbą a natomiast chciałbym kupić bydło mięsne byczki oraz jałówki ras typowo mięsnych . Poradźcie gdzie mogę szukać może macie namiary na rzetelnego sprzedawcę lub sami sprzedajecie odsadzone sztuki. Zajmuję się hodowlą bydła na rzeź kupuje byczki i jałówki trzymam i sprzedaję duże sztuki do rzeźni. zeszło mi parę sztuk i chce dokupić. Znacie może rejony gdzie można kupić cielęta mięsne lub sprzedawców albo sami sprzedajecie to dajcie znać. Prosił bym o kontakt z takimi osobami obliguje to współpracą na dłuższą metę.
    • Przez KarolGo
      Witam. Czy stosuje ktoś Big Bull Sano dla opasów? interesuje mnie opinia tego premiksu jego skład i przyrosty. z góry dziękuje za odp.
    • Przez renifer
      Hej haj hello!
       
      W jakim wieku osiągają u was taką wagę (około 320 kg) byczki - chodzi o rasy mięsne lub mieszańce ale tylko "kolorowe" biało czarne i hf nie wchodzą w grę?
      Czym ich żywicie?
      Interesuje mnie taki przykład, że byczki kupione są w wadze około 110kg, trzymane luzem w grupie 3-4 sztuki. Swoją przygodę zacząłem od niedawna (ale nie o to chodzi). Ja swoje karmiłem na początku w taki sposób: jedna grupa (4szt.) dostawała mleko od krowy oczywiście rozcieńczone z wodą, śrut zbożowy( mieszanka +jęczmień +pszenica)+ "biomilk" + czasami witaminy, na sucho do żłobu i siano na "drabinkę" plus słoma, z upływem czasu zielonka i gdy już miały wiekowo 7 miesięcy to od czasu do czasu surowe ziemniaki. Sprzedałem je w wieku 10 miesięcy (handlarz kupił dla siebie do dalszej hodowli) waga orientacyjna 410 kg. (Wariant trochę tańszy bo swoje mleko)
      Druga grupa dostawała to samo tylko że na początku nie miałem "swojego" mleka więc kupowałem sztuczne (ale to koszt nie mały), w chwili obecnej byczki te mają na moje oko 250 kg wiek 7 miesięcy. Jak będzie dobra cena to sprzedam je w wadze 320 kg (eksport).
       
      Ale w przyszłości interesuje mnie taka opcja:
      Zakup takich cieląt i od razu pojenie wodą + osypka na sucho + siano +słoma.
      Pytanie moje brzmi W jakim wieku powinny osiągnąć wagę ok. 320 kg.??? ( wiem że zależy to od wielu czynników) ale tak średnio ( rasa sim. plus mieszańce z tą rasą )
×