Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat u mnie na jesień nie ma dużo szkód ale wiadomo najgorszy moment jest po siewie bo za noc wybiorą naprawdę dużo a co do mesurolu itd jak mają z i bez pójdą tam gdzie jest bez a jak innej nie ma zjedzą wszystko ;(

Opublikowano
Dnia 13.05.2018 o 20:56, JozB napisał:

A u mnie lumax dany na 3 liść i chwaasta na polu nie znajde. I nie były jakieś super warunki. Dopiero 4 dni po zabiegu spadło 50 l/m w ciągu pół godziny. Rowy porobiło, a chwasta nadal brak. 3 rok z rzędu przekonuję się, że lumax najlepiej działa jak chwasty już wzejdą, a qq jest w fazie 3 liści.

Pozostałe pola pryskałem maistrem 0,75l/ha jak miała dwa liście. 11 dzien po zabiegu i sam nie wiem czy pryskać, bo wtórne zachwaszczenie jest wręcz minimalne. Chyba dla spokoju lub by dobić chwasty problematyczne jak ostrożeń czy perz, który o dziwno też prawie obumarł. Dałem zmiękczacz pro aqua, ale dlaczego tak podziałało, to nie wiem, bo zazwyczaj miałem poprawki

ja maistera dałem 1,25l/ha 8 dni po zabiegu i ciężko bierze te chwasty głównie bodziszek ,rzepak duży ,komosa

na drugą działke poszedł sam mocarz 0,2 ha(był tylko rzepak) i zrobił robote.

Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 11:18, ciastek12 napisał:

Jak w tym roku zadziałał wam lumax ? U mnie przepuścił chwastnice. Pryskane 2 dni po siewie tj. 30 kwietnia. Warunki wręcz idealne gleba wilgotna ciepło, dawka 4 l/ha. Robił ktoś reklamacje?

u mnie k,rwa to samo, pryskane zaraz po deszczu na wilgotną glebę , dawka ciut wyższa jak piszą a zaczyna robić się zielono

Opublikowano

A u mnie jest działka w rogu lasu że co rok po kilkanaście rządków wyryły, w tym roku tam nawet śladu po racicach nie ma. Natomiast inna działka w innym miejscu, blisko zabudowań co nigdy tam dzika nikt nie wdział to teraz przeryły mi pół pola i sąsiada łąkę. Naprawdę nie ma na to reguły. Stosują w okolicy różne cuda, mesurole, włosy ludzkie, chemie od robaków, płyny od myśliwych i nic to nie daje. Jak jest traf że będzie stado szło to coś wydłubią.

A była na wet sytuacja że jeden bliżej lasu miał z mesurolem, a kolejna działka bez mesurolu. I co tej dalszej nie tknęły a z mesurolem pół pola wywaliły.

Opublikowano

W tym roku pierwszy raz zastosowałem dawkę dzieloną w Maistrze i jest efekt super a drugiej dawki jeszcze nie dawałem, maister lubi jak kilka dni po oprysku wystąpią cieplejsze noce +10*C wtedy efekt murowany, przy niższych temp efekt będzie późniejszy.

Opublikowano

NAjlepiej to zbierać kolby za kombajnem, bo za nimi te dziady szukają. Najgorzej jest gdy posiejemy qq po kukurydzy, a w około posiany rzepak:D. Wyczują kolby u koniec. Jak przyjdą po wzejściu kukurydzy, to jeszcze pół biedy, ale jak wyczują mleczko to możesz pilnować pola a i tak to nic nie da. W tym roku będę zbierał kolby, pomulczuję, potalerzuję i nie powinny się stwory pojawić

Opublikowano

@Marcin79 Dwa dni temu pryskałem podobnym zestawem. Tylko dałem Nikosara 060 - 0,8 l/ha i camaro 0,6 l/ha. Sprzedawca polecił mi te środki. Oszczędność duża w porównaniu do innych środków, ciekawe jaki będzie efekt 

Opublikowano

U mnie w zeszlym roku po cornmaxie byly przypalenia a maister poprzepuszczal chwasty takze roznie bywa. Najlepsze ze bylics miejscami byla ponad kolano i ona padla a taka mniejsza poodbijala ale malo co na polu tego bylo to reka wyrwalem. W tym roku jako ze pola w miare czyste to zeagran z nikoshem chyba , bo w miare tanio.  W jednym miejscu mam tylko perz i sasiad sie smieje bo wyszedl tak hakby ktos siewnikiem zasial na skraju kawalek doslownie z 20m 4m szerokosci pas.

Opublikowano
9 godzin temu, pio066 napisał:

ja maistera dałem 1,25l/ha 8 dni po zabiegu i ciężko bierze te chwasty głównie bodziszek ,rzepak duży ,komosa

na drugą działke poszedł sam mocarz 0,2 ha(był tylko rzepak) i zrobił robote.

Spokojnie, daj mu czasu...

Opublikowano
17 godzin temu, 20CBR12 napisał:

No nie zgodzę się, odkąd kupuje nasiona z mesurolem nie ma szkód od dzików nawet na działkach gdzie idzie kuku po kuku a tam gdzie jest po kukurydzy na ziarno pszenica czy jare zawsze szkody mam

Dzisiaj właśnie byli u mnie szacowac szkody z gminy, dacie wiarę że teraz komisja dwa razy chodzić będzie 1.jak szkoda 2.tydzien przed koszeniem i dopiero wtedy odszkodowanie zostanie wypłacone O.o nie wiem co się polepszylo w tym prawie lowieckim 

U mnie zawsze z koła dwa razy chodzili

Opublikowano

Witam

Pytanie do osob ktore stosowały oprysk o nazwie Colombus w dawce 0,33g/h po jakim czasie zauwarzyliscie ze oprsk bierze chwasty?u mnie dzis mija 8 dzien od oprysku i cos ne widac za bardzo zeby chwasty zołkły a warunki podczas oprysku były idealne wrecz...

Opublikowano

Uważajcie teraz żeby nie stosować za dużych dawek, bo duża różnica temp między dniem i nocą powoduje lekkie uszkodzenia kukurydzy. U nas maistrem jadą a qq nierzadko ma 8 liści, także pózna faza plus różnice temperatur i można deko qq przytrzymać w rozwoju

Opublikowano
5 godzin temu, robert123farmer napisał:

Spokojnie, daj mu czasu...

Dokładnie. Maister nie robi efektu od razu, ale koniec końców padnie wszystko. Ja u siebie jadę dawkę 1,25 L , i nigdy jeszcze nie miałem problemu żeby coś przepuścił, a trochę hektarów nim pryskam.

Opublikowano

Bartek w jakiej fazie pryskasz ile ma lisci kuku ja w tamtym roku 1.5 litra dawalem i troche ja przycioralo takze teraz chce dac mniejsza dawke i wczesniej 3 4 lisc jak sie uda

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, JozB napisał:

Uważajcie teraz żeby nie stosować za dużych dawek, bo duża różnica temp między dniem i nocą powoduje lekkie uszkodzenia kukurydzy. U nas maistrem jadą a qq nierzadko ma 8 liści, także pózna faza plus różnice temperatur i można deko qq przytrzymać w rozwoju

Tylko jak tu uniknąć górnych dawek, kiedy np. jest perz i zalecana jest górna dawka. Chcę jutro prysnąć 0,75 Nikosaru + 1l Callisto. Myślicie, że przy aktualnych warunkach (mokro ale nie za ciepło + chłodne noce) zatrzyma mi kuku? Jeśli tak to ciekawe na jak długo...

Kukurydza ma teraz koło 5 liści.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

Jak qq ma 5 liści to nie jest zle. Gorzej jak ma 6 i w górę. U mnie nawet deko przychamowało po dawce 0,75 l, ale nałożyły się na to chłodniejsze noce i wiatr. Zostało mi jeszcze 10 ha na drugi raz i sam się zastanawiam czy nie poczekać na cieplejsze dni. Ale czas goni, bo minął 11 dzień od pierwszego strzału. Jutro chyba machnę i nie wiem czy nie dołoże do tego jakiegoś tytanitu czy optysilu

Opublikowano
Dnia 17.05.2018 o 13:50, JozB napisał:

NAjlepiej to zbierać kolby za kombajnem, bo za nimi te dziady szukają. Najgorzej jest gdy posiejemy qq po kukurydzy, a w około posiany rzepak:D. Wyczują kolby u koniec. Jak przyjdą po wzejściu kukurydzy, to jeszcze pół biedy, ale jak wyczują mleczko to możesz pilnować pola a i tak to nic nie da. W tym roku będę zbierał kolby, pomulczuję, potalerzuję i nie powinny się stwory pojawić

święta prawda

Opublikowano
36 minut temu, JozB napisał:

Jak qq ma 5 liści to nie jest zle. Gorzej jak ma 6 i w górę. U mnie nawet deko przychamowało po dawce 0,75 l, ale nałożyły się na to chłodniejsze noce i wiatr. Zostało mi jeszcze 10 ha na drugi raz i sam się zastanawiam czy nie poczekać na cieplejsze dni. Ale czas goni, bo minął 11 dzień od pierwszego strzału. Jutro chyba machnę i nie wiem czy nie dołoże do tego jakiegoś tytanitu czy optysilu

Drugi strzał? Czyli dzieliłeś dawki? Czym pryskales?

Opublikowano

Pryskałem maistrem na części pól i dałem dawki dzielone. Podziałał super, tylko pojawiają się malutkie chwasty więc trzeba je dobić. Chyba nie będę czekał i do niedzieli załątwie temat. Zauważyłem, że na starsze liście lubi przypalić i to w mniejszych dawkach