Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zamierzam chodować byki mięsne. mam obore o wymiarach 20x10 metrów z korytarzem paszowym (przystosowanym do hodowli mlecznych) i mam pytanie czy zrobić obore uwieziową czy wolnostanowiskowa??

Opublikowano

Masz możliwość budowy hydraulicznego wyciągu tzw "kreta" ? Możesz u mnie w galerii zobaczyć jak ja mam. No i do tego płyta oczywiście.

Teraz pytanie. Mówisz o bykach mięsnych, czyli, że rasowe czy po po prostu mieszance, kolory itp ? Bo to ważne.

Opublikowano

panowie, chciałbym postawić mają stajnie (obore) na 4 byki, jakie wymiary polecacie,. jak z pozwoleniami? jest jakis przedział w ktorym bym sie zmiescil bez pozwolen?

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Chciałbym się doweidziec czegoś temat kosztów budowy nowej obory na bydło opasowe, jeśli ktoś miałby jakieś doświadczenia i chciałby się ze mną nimi podzielic byłbym wdzięczny,  bo na razie w głowie jest pomysł i ogólny zarys tego jak miałoby to wyglądac.

Interesuje mnie obora wolnostanowiskowa na rusztach, po dwóch stronach kojce, a na środku stół paszowy, obsada na ok 80-100 sztuk. Opasy wprowadzałbym  tam od wagi ok 200kg. 

Jeśli któś ma więcej informacji albo porad na ten temat to proszę pisac na priv. Z góry dziękuję. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

niezle samo wstawienie bydła to ponad 200tys. w totka wygrałes? a tak na poważnie to zasadniczo niczym sie nie rózni od obory dla krów mlecznych . dociągasz wode solidny płot paszowy i okólnik z obu stron na czas wywozu obornika.

Opublikowano

Witam,

Panowie powiedzcie jakie wymiary powinna mieć obora na 200 opasow, chodzi o ta aby wyliczyć szacunkowy koszt takiej budowy. obora wolnostanowiskowa na głębokiej ściółce. Gdzieś na necie znalazłem ze na jednego byka potrzeba 2,5 ale wydaje mi się ze to trochę za mało. Moje pytanie bierze się ztąd ze do tej pory w naszym gospodarstwie była prowadzona tylko i wyłącznie produkcja roślinna a co za tym idzie nie mam dużego doświadczenia w hodowli.

pozd. i dzięki z góry za odp.

Opublikowano

Mam wąski fundament w stodole. Myślałem podmurować to suporexem 24 i co 3 m rdzeń betonowy, pionowo.Oczywiście na to tynk 2 cm. Wystarczy taka ścianka jeżeli będą z nią miały byki trzymane luzem? Wiadomo suporex dość kruchy i boję się że rogami mogą stopiowo kruszyć ścianę. Mam suporexa na stanie ale jeśli mam się bać o moc takiej ściany to ewentualnie kupię silkę 24

Opublikowano

i od razu 200? Też jak miałem 10 lat to miałem takie pomysły :D Może zacznij od 10-20szt? 

U Nas też dużo poszło na głęboką wodę z bydłem jak dopłaty weszły tyle że już w lutym nawet słoma im się skończyła i jak tak dalej będzie to stanie się droższa od zboża byk to nie królik że garść trawy z miedzy mu starczy trzeba zrobić bilans paszowy i to rzetelny B)

Opublikowano

Siemka. Mam pytanie do weteranów obór wolnostanowiskowych dla opasów, po ile sztuk trzymacie w boksie, czy w ogóle w boksach, czy może jedna wielka hala? 

Opublikowano

ktoś ma tutaj doświadczenie z dobrostanem, zdrowotnością oraz ogólnie z utrzymaniem bydła opasowego na rusztach?

Dobrostan to weterynaria ustala metry kwadratowe na sztukę . ja mam byki na rusztach od 8 miesięcy zdrowotność dobra ściany nie są pełne po dach tylko mają wysokość 1,9m reszta to plandeka. w mrozy -13 woda nawet nie zamarzła. nie mają kaszlu dużo świeżego powietrza. na lato plandeki zdejmę.  

dodam jeszcze że dach z drewna i tylko papa na nim.

Opublikowano (edytowane)

no tak jeśli masz duże zagęszczenie to nagrzeją i woda nie zamarznie. ale masz płytko pod rusztami i osobny zbiornik czy pod rusztami głęboki zbiornik? ja bym musiał pod rusztami zbiornik głęboki zrobić i boję się że będą chorować bo je spod ruszt przewieje, tak na ściółkę się położą i ładnie przytulnie a tu mało że beton to jeszcze zimne powietrze od dołu. chyba że masz legowiska? 

Edytowane przez cycu12
Opublikowano

no tak jeśli masz duże zagęszczenie to nagrzeją i woda nie zamarznie. ale masz płytko pod rusztami i osobny zbiornik czy pod rusztami głęboki zbiornik? ja bym musiał pod rusztami zbiornik głęboki zrobić i boję się że będą chorować bo je spod ruszt przewieje, tak na ściółkę się położą i ładnie przytulnie a tu mało że beton to jeszcze zimne powietrze od dołu. chyba że masz legowiska? 

ja mam 1,8m pod rusztami. mam budynek 6x8 z tego 4,5x8 to przestrzeń gdzie bydło chodzi 9 szt. powiedz mi dlaczego ma przewiać je i skąd wiatr spod ruszt? dziurę do miksera się zatyka np ja mam deski i gumę położoną. nie mam legowisk jest 3m rusztu i beton po bokach. z jakiego województwa jesteś?

Opublikowano

ja ze Śląska, napiszę może na PW bo mam dosyć dużo pytań :)

kurde coś nie tak, nie mogę na pw napisać, to może tu jednak: możesz mi powiedzieć coś więcej o oborze? jakie masz konkretnie ruszta (szczeliny, grubość), myjesz też ruszta? jeśli tak to co ile? na ile Ci starczy miejsca na gnojowicę? dokładniejsze wymiary zbiornika? są jakieś problemy z racicami, jakieś uszkodzenia czy coś? a najlepiej to jak byś fotkę podesłał, był bym bardzo wdzięczny  :)

Opublikowano

ruszta myje sporadycznie najczęściej przed pompowaniem gnojowicy. mam zbiornik 1,8m głęboki x 8m długi x 3m szeroki. 36m sześciennych. wywiozłem gnojowice 20 listopada i teraz mam pół stanu około 18m sześciennych ale nie dolewam wody żeby do 1 marca przetrzymać. szczeliny 3,5cm, 15cm grube standard. nie ma problemu z racicami ani z płucami. teraz w okresie zimowym są lekko brudne ale nie mają baków jak na uwięzi przez długą sierść. latem i jesienią były czyściutkie. na tą stodołę w tle nie zwracaj uwagi bo to jej ostatnie dechy :P w tym roku przerabiam ją na byki na głęboką ściółkę ze względu na to ze koparka nie wjedzie a konstrukcja jest drewniana. już pół stodoły przerobiłem i fajnie to wyszło pomimo tego że drewniana. 

post-108053-0-01111200-1484988420_thumb.jpg

post-108053-0-51113900-1484988430_thumb.jpg