Skocz do zawartości

poznaniakiem kukurydzę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co ma nawóz do siania samej ququ... na początku też sieliśmy poznaniakiem ... tylko jest tak że pole musi być czyste albo ktoś musi spr czy przykrywa ziarna i nie ma tej dokładności co w punktowym...

Opublikowano

Sianie nawozu siewnikiem to glupota ! pare lat i skrzynia do wyrzucenia, lepiej juz przejechac rozsiewaczem. Co innego jesli juz sa specialne dozowniki do nawozu...

Ja siałem kiedys poznaniakiem 2,7 dzieliłem na 4 rzedy, zmieniałem rolki wyrzucałem zgrzebła z tyłu i montowałem okragłe walce za sekcjami siejacymi

Opublikowano

nie na temat ale muszę to napisać : no tak cena kuku dobra to wszyscy hura i sieją kuku tak jak w tamtym roku cebulę też nasiali na hura a teraz nie ma gdzie tego sprzedać ............

Opublikowano

prawda jest taka że kukurydza to roślina która się najprościej uprawia. Nie trzeba orac na zimę można wiosną uprawy też wielkiej nie ma nie trzeba głaskać pola potem jeden oprysk i można czekać na zbiory. No i można bez straty w plonie opóźniać siewy.. Tak że ten kto ma setki ha sieje kukurydzę i zbiera ładny plon a tak by się nie wyrobił.

Opublikowano

po poznaniaku bedziesz miał taką kukurydze że szkoda pola lepiej zaplac 120 zl na ha i masz zasiane w miare przyzwoicie punktowym siewnikiem i mniej ziarna bedziesz potrzebowac, kukurydze sie powinno siac równo w rzedzie w równych odstepach od siebie żeby był optymalny plon dawka wody i dawka nawozu wtedy bedzie zachowana, nawet jak posiejesz 1000 kg polifoski to bedzie gorzej jak bys wysiał 200 kg polifoskiej i 100 polidapu( fosforan) w siewnik pod korzeń . Druga sprawa jak zasiejesz tak gęsto to ziarno sie nawet nie wykształci za dobrze i bedzie tak mokre że mozesz miec problem zebrac bo sita sie zatkają jak bedzie taki gnój;/ jak zasiejesz poznaniakiem nikt Ci tego nie skosi bo są przystaki co 75 cm a jak Ci ktoś przyjedzie to polowa trafi na ziemie bo przystawka nie zbierze i poznaniakiem to mozna se na zielone zasiac jak sie ma 3 kozy albo jedną krowe;D moje skromne zdanie

Opublikowano

Do Dominik 1882 tkwisz w zacofaniu a nawet sie cofasz rzekłbym :P nie będe nic wiecej pisał bo samemu trzeba dojść do pewnego profesjonalizmu:)i poziomu produkcji. Masz z czego dokładać do produkcji to siej poznaniakiem, a jeśli jeszcze można zapytać ile Ci kilo na ha wychodzi lub tez jednostek siejąc poznaniakiem??

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez IwetaPolboto
      Wyprzedaż likwidacyjna!
      Zawieszany siewnik do siewu bezpośredniego DD 3 z możliwością aplikacji nawozu
      Dane techniczne:
      Szerokość robocza 3,00 m, szerokość transportowa 3,00 m, ilość rzędów 16, rozstaw rzędów 18,75 cm, waga 2.700 kg, zapotrzebowanie mocy od 160 KM.
      Dodatkowo:
      Przedni zbiornik ciśnieniowy z tworzywa sztucznego do nawozu o pojemności 1.900 l., elektryczny aparat wysiewający ze stali nierdzewnej ORGA, czujnik poziomu nawozu, czujnik prędkości, sterownik RDS Artemis, zaczep 3-punktowy kat. II, stopy podporowe, drabinka, oświetlenie drogowe.
      Cena: 180.000 netto (wystawiamy fakturę VAT)

• Przez IwetaPolboto
      Wyprzedaż likwidacyjna!
      Pneumatyczny siewnik Alpego JET-X na bronie talerzowej 3m– nowy, rok produkcji 2023. Maszyna przeznaczona do precyzyjnego wysiewu w nowoczesnych gospodarstwach. Solidna konstrukcja, wysoka wydajność oraz równomierny wysiew zarówno drobnych, jak i grubych nasion.
      Najważniejsze informacje techniczne:
      zbiornik 1500 l,
      pneumatyczny system wysiewu,
      hydrauliczny napęd turbiny,
      dozowanie nasion ze stali nierdzewnej,
      zakres wysiewu ok. 2–450 kg/ha,
      kompatybilność ISOBUS,
      elektroniczne sterowanie,
      szybki system zaczepu QUICK,
      centralna regulacja głębokości wysiewu.

Stan: nowy
      Rok produkcji: 2023
      Cena: 110 tys. netto (wystawiamy fakturę VAT)
      W związku z likwidacją spółki wyprzedajemy również inne maszyny rolnicze w promocyjnych cenach

📍 Ząbkowice Śląskie, woj. dolnośląskie

• Przez Ksawery
      Proszę o opinie co wybrać pomiędzy tymi dwoma siewnikami tj. gaspardo nina300 corex czyli z kółkiem kopiujacym, czy amazone d9 redlica rotec z zagarnaiczem sprężynowym bez kółek dogniatajacych. Gleby mozaiki od ciężkiej gliny do lżejszego piasku, do siania pszenicy i rzepaku 
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Dodaj nową pozycję...
v