Skocz do zawartości

Hodowla mamek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to rzeczywiście jeżeli to są tylko mamki to raczej mało opłacalne. My teraz badaliśmy, ale to co ja wiedziałem to potwierdził w 75%, bo powiedział, że się zestresowały. Ty masz je cały rok na pastwisku?? Inseminujesz czy z bykiem chodzą?? One nie powtarzały rui??

Opublikowano

Niestety nie trzymam ich na pastwisku,bo przy chałupie mamy pół ha pastwiska co mi ledwo na koniki starczy.Mają nieduży wybieg i oborę pootwieraną ze wszystkich stron świata,więc powietrze jest.Gdyby nie to,że przez wieś biegnie droga krajowa,można by bydełko gnać na łąki,(tak kiedyś robiliśmy jak mieliśmy mleczne),ale teraz ruch jest w diabły większy,latka tez lecą i lepiej to żarcie przywieźć do żłobu.Kryjemy narazie sztucznie,bo bezpieczniej i można sobie dobrego buhaja wybrać.Właśnie te dwie młode "udawały",że chodzą w ciąży,rui nie powtarzały i przez to zrobiły mnie w konia.Ale na nich świat się nie kończy,są inne młode panie gotowe do zacieleń.

Opublikowano

Dlatego właśnie lepiej sprawdzić po ok 6 tyg od zacielenia czy załapały, bo mogą mieć cysty na jajnikach i lek. wet. może je wycisnąć i powinny się zagonić zacielić. Dużo masz tych simentali?? Nie lepiej w pastucha wpuścić na tych łąkach za wsią i trzymać ich przez cały rok tam?? Krowy Ci się cielą przez cały rok czy sezonami, np na wiosnę??

Opublikowano

Nie mam sezonowości w wycieleniach,jak która trafi to się cieli,niezależnie od pory roku.

Nie mamy tak położonego gospodarstwa,żeby trzymać bydełko cały rok na pastwiskach,żarcie dostaną do koryta i też jest ok.Po drastycznej selekcji i sprzedaży dwóch krów do dalszej hodowli(aż wstyd przyznać)zostały mi trzy oryginalne simentalki-krowy(niedługo będą się cieliły),i trzy zacielone jalowiceteż simentale.Na razie nie powiększam stada krasul,reszta to opasy,z cieląt mam ładne dwie simentalki,ale na nie jeszcze nie pora.Zwiększyłam ilość macior,na chwilę obecną jest u nas super cena na prosiaki i nie ma problemów ze zbytem,schodzą jak przysłowiowe ciepłe bułeczki(ale to juz temat nie na forum bydlęcym)

Opublikowano (edytowane)

witam

Mam pytanie do praktyków, czy jałówki 50% mięsne, np, 50% Angus i 50% NCB będą prawdziwymi mamkami tzn. czy będą mieć ruję gdy będą mieć przy sobie cielaka. Jeśli nie to mijało by się z celem mieć ciele od krowy co drugi rok :(

Edytowane przez kb4512
Gość peres100
Opublikowano

jak dlugo trzymac cielaka przy mamce? az do zasuszenia ok 7 miesiecy? jak bylo by kilka mamek na pastwisku i mialy by dostep tylko do wiaty to jak utrzymac przy nich cielaki w mrozie? jak podrzucic im dodatkowe cielaki zeby kazdy ssal jedna matkie a nie wszystkie jedna a reszta by sie obijala?

Gość peres100
Opublikowano

to zima powinny w oborze byc jak maja cielaka?

Gość peres100
Opublikowano

wystarczyla by tylko wiata bez przeciagow i cielak by sie uchował nawet w mrozie

Gość peres100
Opublikowano

raczej nie mialem na mysli HF jako mamki. w praktyce nie wiem jak to jest. ja akurat żadnych mamek nie mam, temat poruszyłem tak z ciekawości :)

Opublikowano

Wymion....Sąsiad tak miał też mu się wycielało bydło pod wiatą no i krowa jałówka się wycieliła no i chodziła i legała do śniega i dostała zapalenie wymion

Opublikowano

Witam mam 2 jałówki limozine i 2 simentalerki do zacielenia . jak myślicie jak by było najlepiej zacielić ? naturalnie czy sztucznie ? i jakim bykiem ? dodam że jałówki chodzą luzem i mają wybieg na świerzym powietrzu :)

Opublikowano

jak masz ladnego byka to naturalnie, jałowki najlepiej angusem lub limusine , sa po nich latwe porody