Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam problem w swoim perkinsie wczoraj w czasie uprawiania agregatem usłyszałem dziwne metaliczne dosyć głośne stuki z silnika, dochodzą one bardziej z prawej strony?siłę ma nie kopci wszystko normalnie tylko te stuki?Silnik wymaga małego remontu pierścienie .bierz olej ale czekałem z tym do zimy czy to może być coś związane z tym? Sam domyslam się ze to może być klawiatura czy cos od korbowodu tulejka czy przeciwwaga? panowie pomóżcie ciągnik jeszcze by się przydał do orki bo 3p ciężko będzie.Może mieliscie coś podobnego? jestem w trakcie szukania dobrego mechanika przy okazji na wszystko

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

:blink: jeżeli nie kopci jak piszesz i silnik pracuje na luzie i pod obciążeniem zachowując stabilność obrotów bez ich falowania to na pewno nie zawory. To może być coś poważniejszego związanego z układem tłokowo-korbowym musisz odkręcić miskę i zobaczysz wtedy co i jak, a tak to na odległość to takie trochę wróżenie z fus. :D

Edytowane przez zenas
Opublikowano

Te stuki zmieniają się jakoś w zależności od obrotów, obciążenia? charakter tych stuków(głuche,regularne lub nie) i dokładniejsze miejsce(góra, dół silnika)?

/

Opublikowano

pamiętaj że po metalu odgłos się niesie .nie musi być to tam gdzie się wydaje może rozrząd lub wałek rozrządu niczego nie można wykluczyć .osobiście radził bym jak kolega wyżej .sprawdz układ korbowo-tłokowy .

Opublikowano

stuki są regularne można powiedziec żę głuche, gdy ciągnik wchodzi na obroty to i stuki są szybsze

Może masz stetoskop, słuchawki z zestawu do mierzenia ciśnienia krwi. Możesz nimi osłuchać silnik, tak mniej wiecej będziesz wiedział - przód czy tył, dół czy góra silnika. Nie pracuj tym ciągnikiem.

Opublikowano

Wydaje mi się że rozrządu nie ma co brac nawet pod uwagę (wałek w panewkach, króciutkie popychacze) Głuche suki wskazuja na panewkę korbowodu pewnie ją złapało i jest luz w stopie. Krótko mówiąc silnik do wyjęcia i do demontażu właściwie całkowitego bo krbowody trzeba wyjąc przez głowicę. Nie polecam dłuższych zabaw z takim silnikiem bo stopa może sie oderwac i korbowód bokiem wyjdzie a to tanie w naprawie nie jest. Ja ten silnik rozbierałem kilkakrotnie i zawsze składałem więc jak jesteś kumaty to sobie poradzisz bo tam nie ma żadych filozofii wszystko proste jak drut ale jeśli tego nie robiłes to polecam jakiegoś mechanika i niech ci to jak najszybciej zrobi bo do roboty to ten ciagnik sie nie nadaje.

Opublikowano

Gdyby to był wał to ciągnik praktycznie powinien się zatrzymać.A jeśli dalej nim robi i te stuki są to niech odpali,da w kite i podejdzie pod silnik.No chyba,że stuki pojawiają się dopiero pod obciążeniem.To nie powinien być wał.Akurat co do tego to jestem pewny..

Opublikowano (edytowane)

Gdyby to był wał to ciągnik praktycznie powinien się zatrzymać.A jeśli dalej nim robi i te stuki są to niech odpali,da w kite i podejdzie pod silnik.No chyba,że stuki pojawiają się dopiero pod obciążeniem.To nie powinien być wał.Akurat co do tego to jestem pewny..

No to jesteś w błędzie, wszystko zależy od tego jak wał pęknie, w którym miejscu. W C330 silnik chodził kulawo i dziwnie, po wyjęciu tłoków "fachowiec" nic nie stwierdził, polecił założyć przy okazji nowe panewki i pierścienie, nic to nie dało oczywiście, zapadła decyzja o kpitalce, przy wyjmowaniu wału z bloku rozpadł mi się w rękach na dwie części a "fachowiec" orzekł że to nie możliwe.

Edytowane przez detom
Opublikowano

nie wiem czy ci to w czymś pomoże ale u wujka w 3p też były takie stuki w silniku, każdy mówił że to wtryski, więc spróbowaliśmy w naszym 3p odkręcić wtrysk normalnie chodził, tylko miał ciężej odpalać, w końcu odkręciliśmy miskę i okazało się że jest to pęknięty wał.

pozdrawiam.

Opublikowano

Jak ojcu pękł wał to silnik w 3p też chodził dalej, ale ojciec szybko go zgasił. Przy ruszaniu ręką za koło pasowe na silniku koło zamachowe ruszało się z leciutkim opróżnieniem. Zanim ruszysz w pole lepiej dobrze sprawdź silnik i nie próbuj go niepotrzebnie uruchamiać - poza tym ciężko cokolwiek powiedzieć na odległość. Mam nadzieje że to nie coś poważnego, a tylko drobnostka na 5 minut pracy i 3zł kosztów.