Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co zrobisz z gnojowicą między 1 grudniem a 28 lutym? te 30000L to 30m3 zapełni się to raz dwa.

Inne wyjście robisz kanały pod rusztami, jak się zapełnią wkładasz mieszadło, i pompujesz do dużego zbiornika. nie wiem jak duża chlewnia ale pewnie i tak wszystko nie wejdzie. metr głębokie kanały. Spokojnie powinieneś takie zrobić nie naruszając konstrukcji.

Przydał by się jakiś rysunek jak to masz w tej chlewni.

Opublikowano

taki mały schemat, kanałów u tuczników i na odchowalni nie chce robić na całości będą one na 1/2 kojca, jakieś 8 lat temu były te budynki budowane, a lochy porodówka wiadomo jak ruszta a luźne 100 % ruszt

Opublikowano

Myśle. że popełnisz duży błąd...Jesteś pewien, że tuczniki i warchlaki nie będą brudzić na części pełnej ? Ja mam odchowalnie 100% ruszt, bo tak mi doradzono, a też chciałem 50 %. Maciory prośne mam na pół ruszcie, brudzą głównie na ruszcie, chyba, że w kojcu nie ma pełnej obsady. Ale i tak czyszcze w kojcach (taczka+łopata). Pomyśl, wg. Mnie jeśli nie wszędzie 100 %, to zrezygnuj w lochach, a zrób w tuczarni i odchowalni.

Opublikowano

Studnie chodzi mi o miejsce gdzie by spływała gnojowica.Kanał 1,20 chce dać tylko pod kojce,bo ma być przecież chyba z normą unijną pół cały i pół na rusztach.Nie opłaca mi się robić na cały kojec na 2,40.Potem chciałbym go rozserzyć na 3 m bo dalej będą zagrody dla maior.

I jeszcze takie pytanie czy robi się kanał a pod nim trzeba dać rurę spustową ??

Opublikowano

Ile litrów gnojowicy na rusztach jest od 1 tucznika bo nie wiem jaki mam zrobić zbiornik na 500szt

Jak ktoś ma tuczarnie na rusztach na 500szt to ile ma gnojowicy na rok

Opublikowano

Ile litrów gnojowicy na rusztach jest od 1 tucznika bo nie wiem jaki mam zrobić zbiornik na 500szt

Jak ktoś ma tuczarnie na rusztach na 500szt to ile ma gnojowicy na rok

Wg jakiejś normy od 1 tucznika jest chyba 1,4 m3 gnojowicy w roku wiec zostaje Ci już tylko prosta matma

Opublikowano (edytowane)

Witam, dodałem dawno już filmik do agrofoto o rusztach, może conieco kouś się przyda. nie jest idealny ale zawsze coś.

http://www.agrofoto....icy-spod-ruszt/

Studnie chodzi mi o miejsce gdzie by spływała gnojowica.Kanał 1,20 chce dać tylko pod kojce,bo ma być przecież chyba z normą unijną pół cały i pół na rusztach.Nie opłaca mi się robić na cały kojec na 2,40.Potem chciałbym go rozserzyć na 3 m bo dalej będą zagrody dla maior.

I jeszcze takie pytanie czy robi się kanał a pod nim trzeba dać rurę spustową ??

Jeżeli chcesz mieć dużo pracy to zrub tak, chyba że zrobisz jak ja. Ja mam 1,2 m podestu pełnego i całe szczęście, że zrobiłem go z dużym spadkiem w stronę ruszt. Świnie nauczyły się robić na podest zawsze jest tam pełno gó..a. Nie muszę zmywać wogóle bo samo spływa rozeptywane przez zwierzęta.

Edytowane przez margo22
Opublikowano

Witam. Szykuje się do przerobienia obory. W moim przypadku chodowla będzie nie duża okoł 100 sztuk. Chcę to zrobić na ruszcie. Jak myślicie czy jest to dobry pomysł czy lepiej zrobić na ściółce?

Opublikowano

Jeśli chodzi o ruszta to mam porównanie bo posiadamy kilku budynków na rusztach.

1. Thye lokemberk (zakładamy je od kilku lat i jak na razie innych ruszt nie chcemy)

2. Precon (dobre ruszta i jakość ale to nie Lokemberk)

3. Łowicz (nie wiem jak teraz ale jak zaczynali produkować i na pierwszym budynku od nich założyliśmy to po 8 latach trzeba było je wymieniać, ale nie wiem jak teraz u nich z jakością ale rozmawiałem z hodowcami to i teraz na nie narzekają)

Ale rozmawiałem ze znajomym to podobno w zeszłym roku otworzyli nową firmę co robi ruszta i podobno bardzo dobrze wyglądają ale cenowo nie wiem jak one wychodzą do konkurencji.

Jak dla mnie Lokemberk jest najlepszy no ale cena też inna.

Opublikowano

mam pytanie odnosnie ruszt.czy mozna zrobic wanny ktore zarazem beda robic za szambo?bo u mnie ne za bardzo jest mozliwosc zrobienia tego osobno.oczywiscie przestrzen miedzy wanna-szambem a powierzchnia gdzie swinki bedzie o wiele wieksza

Opublikowano

witam

Jakie ruszta są pod kojce porodowe ??? Najlepiej aby miały wymiar 60x40. Czy ten sam ruszt można układać pod kojec i obok pod prosięnta ??

Bo mam używane ruszta po 15 zł za sztuke a nowy 47 zł.Tylko że używany ma kolor czerwony i czy to nie robi różnicy ??