Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie jesteś w strefie ASF to jak najbardziej na świnkach będzie się opłacało.Jestem z Podlaskiego a tu ceny są niezaciekawe.Na trzodzie nie ma tez takiego ryzyka bo jak padnie ci tucznik 100 kg to strata ok 500 zł a jak padnie ci byk 600-700 kg to strata powyżej 5 tysięcy.I o wiele mniej pracy na trzodzie bo prawie wszystko idzie w ruszta.Tylko nie zapomnij dać Styropianu pod posadzkę no chyba ze robisz całkowity ruszt ale chyba całkowity robi się tylko w warchlakarni i porodówce tez czasami bynajmniej u mnie tak było.Pozdrawiam

A tak przy okazji mam na sprzedanie wyposażenie całej chlewni Do Trzody

Wszystko firmy Big Dutchman (Bardzo Solidna Niemiecka Firma)

Do sprzedania:

*Całe wyposażenie Porodówki(Ruszta,Kojce Porodowe,Wygrodzenia)

*Wyposażenie Warchlakarni(Tubomaty,Ruszta,Wygrodzenia)

*Pojedynki dla Macior

Opublikowano

Panowie jak zrobic odprowadzenie gnojowicy z wanny 5mx11m x1.5m?? Wystarczy zrobic przy scianie w wannie dziure np 1x1m i wsadzic tam rure i wyjsc z nia na zewnatrz budynku?? i prosto z niej ciagnac beczka??

Opublikowano

Kupujesz rurę pomarańczowa PVC 110 wykuwasz na dole wany od środka do wyjścia wanny dziurę do tej rury wkładasz tam tą ruręna początku i końcu dajesz kolanko na podwórku wkładasz w kolankonastapną rurę żeby była wyższa od wanny bo gnojowica ci ucieknie a w wannie po prostu korkiem zatykasz po wypompowaniu 

Opublikowano

w 110 nie wsadzi węża od beczki. Ja mam 160. Po skosie przez ścianę wchodzi. Nie musi być do środka wanny bo i tak trzeba mieszać. Ja mam 3 cm skosu na 6 metrach na posadzce w kierunku tej rury

Opublikowano
Opublikowano

ja mam maty tylko położone pod karmnikami. Tyle że mają z 30 mm grubości. Nie mocowane do rusztu. Karmniki wystarczająco je dociskają.

kotwy te pierwsze tym płaskownikiem pod ruszt a gwint ma wychodzić na górę.

Te drugie od spodu rusztu. Bez trzymaka gorzej je zamontować.

Musisz mieć jakieś kątowniki przykręcone do automatów paszowych. Ja mam po 5 karmników ze sobą skręcone ( nie mocowane do rusztu) i nawet pustych nie zdarzyło się żeby wywaliły. A co dopiero pełne. Tyle że u mnie zawsze pełne bo jest paszociąg

Opublikowano

No te kotwy z płaskownikiem to rozumiem jak przełożyć przez ruszt, ale te drugie to nie mam pojęcia jak przełożyć pod spód..  Chyba, że trzeba zdjąć ruszt i od dołu montować..

Opublikowano

ja mam maty tylko położone pod karmnikami. Tyle że mają z 30 mm grubości. Nie mocowane do rusztu. Karmniki wystarczająco je dociskają.

kotwy te pierwsze tym płaskownikiem pod ruszt a gwint ma wychodzić na górę.

Te drugie od spodu rusztu. Bez trzymaka gorzej je zamontować.

Musisz mieć jakieś kątowniki przykręcone do automatów paszowych. Ja mam po 5 karmników ze sobą skręcone ( nie mocowane do rusztu) i nawet pustych nie zdarzyło się żeby wywaliły. A co dopiero pełne. Tyle że u mnie zawsze pełne bo jest paszociąg

Po ile sztuk tuczników masz w jednym kojcu, że po 5 karmników razem masz poskręcane?

Opublikowano (edytowane)

Chlopaki, mam pytanie, chciałbym sie dowiedzieć, jak jest z wytrzymałością takich boksów, w ktorych trzymalbym 25-50 tucznikow. Wujek chciałby postawic chlewnie na 2000 sztuk na rusztach, budynek z dwoma rzedami takich boksów i chodzi o to ile lat moze służyć taka chlewnia bez remontu, 10,15,20 lat?? Srednio niech beda 3 tucze w roku, pelno pust.

Jaka wasza opinia, wentylacja mechaniczna czy kurtyny??

Edytowane przez piotr2691
Opublikowano (edytowane)

Gdzie?? Nie rozumiem...

Chciałem zaczerpnąć opinii użytkowników, którzy okolo 10 lat temu stawiali budynki z takimi boksami z PCV albo modernizowali coś. Jak to sie sprawuje, czy juz dużo napraw przeprowadzali itd...

Edytowane przez piotr2691
Opublikowano

Bo kto oz drowych zmysłach buduje tuczarnię na 2 tysiące tucznika ?Za pieniądze których nie ma jedynie pod tucz niewolniczy

Opublikowano
13 godzin temu, piotr2691 napisał:

A czy każdy musi być z góry tutaj ocrniany że jest glupi biedny etc??

Koszt tuczarni to ile jest? Nikt nie będzie ryzykował takich pieniędzy w obliczu ASF

Opublikowano

Co Ty dzieciakiu bredzisz ?  Wujek chce stawiać a Ty pytasz na forum ? Żal mi takich ludzi co pojęcia nie mają a inwestowć chcą cudze pieniądze :P

Opublikowano

Z tego co ja widze to z Ciebie niezłe dziecko jest.

Kto pyta nie błądzi, a jeżeli nie potrafisz czytac to sie nie wypowiadaj po prostu...

Ja nie inwestuje czyich pieniędzy, a po za tym, czy każdy musi mieć swoje konto wszędzie?? 

Nie mierz wszystkich swoim metrem...

Opublikowano

z nim się nie dyskutuje. Jemu nic się nie opłaca.

kolega u Niemca robi to mówi że plastik to do warchlaka dobry. U tuczników się nie sprawdza. Za często naprawiali. Zmienili na barierki stalowe

Opublikowano

No właśnie, tez mi sie wydaje że to dlugo nie wytrzyma, jest to niby tańsze od stali, ale jaka jest tego żywotność, myślałem że ktoś będzie mial jakieś szczegółowe dane, ale dobre i takie dane. 😉

Wiem ze taki tubomat nam wytrzymal bez remontu kolo 12lat... 😉