Skocz do zawartości

Roboty udojowe - ciekawe rozwiązania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam i odpowiadam gdy krowa ktora nie powinna byc dojona wchodzi do robota oczywiscie automatyczie zostaje z niego wygoniona :0 aczkolwiek dzieje sie to tak ze wchodzi ona do boksu ktory sie zamyka krowa jest zczytywana z respondera gdy nie przysluguje jej dojenie automatycznie zostaje wypuszczona z boksu w Atronaut A4 ma chowane koryto wiec oczywiscie krowa taka nie dostaje paszy koryto sie chowa i krowa wychodzi , gdy bylaby bardzo uparta i zostala w bokscie zainstalowany jest shock ( pastuch) ktory ja zmusi do wyjscia.

A czy jest możliwość zainstalowania bramki z dwoma wyjściami (jedno do robota i jedno z powrotem na stanowiska) która od razu rozpozna że ta krowa nie powinna lub powinna być dojona i przekieruje ją w odpowiednie miejsce? Zawsze jakaś oszczędność czasu by była.

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

Jest możliwe, to rozwiązanie było testowane dawno temu na systemie Lely ale już do tego nie będziemy wracać.

Wszyskie systemy Lely są skonfigurowane pod wolny ruch krów i to się sprawdza.

Kolego bartek18 Tobie chyba chodzi o 'Volontary' który w praktycznym tłumaczeniu znaczy wymuszony.

Opublikowano

W Polsce nie mamy narazie sprzedanych używanych robotów

Jak będą dostępne Taurus Astronaut A3 Next to bez problemu będziemy oferować (takie pracują w Polsce i mamy do nich części)

Starszych modeli raczej nie będziemy sprzedawać :(

Opublikowano

u mnie taki jest. on nie różni się od starszego modelu prawie niczym. Owy robot ma taką metalową rurkę z gumką na końcu. celują rurką w taki "lejek", popychając ten "lejek" otwiera się zawór z wodą i poprzez to się napełnia.

Opublikowano

Jest możliwe, to rozwiązanie było testowane dawno temu na systemie Lely ale już do tego nie będziemy wracać.

Wszyskie systemy Lely są skonfigurowane pod wolny ruch krów i to się sprawdza.

Kolego bartek18 Tobie chyba chodzi o 'Volontary' który w praktycznym tłumaczeniu znaczy wymuszony.

VOLONTARY- oznacza wolny, nie wymuszony ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja to czasami zamiast wody stosowałbym Rapicid rozcieńczony z wodą (jeślibym miał takiego Discovery), tylko trzeba by było pomyśleć nad jakimś zbiornikiem na ten roztwór, (i normalne przyłącze do instalacji wodnej bym zrobił) tylko trzeba pamiętać do napełnianiu tego zbiornika, bo roztworu nikt za rolnika nie zrobi. Ten roztwór można by było używać jakieś dwa dni w miesiącu (średnio co dwa tygodnie) I w ten sposób dezynfekujemy całą podłogę szczelinową w oborze i ograniczamy różne choroby racic pochodzenia bakteryjno-grzybicznego. I jeszcze dodam że obecnie produkowane Discovery (czy z zraszaniem wodą czy bez) się różnią od tego modelu jak jest u mnie bo są z tyłu dociążone żelbetonem, dzięki temu są sporo cięższe.

Edytowane przez sebekwolkasos
Opublikowano

Słyszałem o jednym i drugim- Delaval proponuje feed first- czyli wymuszony ruch, lely- wolny- czyli volontary. Piszesz, że wszyscy wiedzą, a napisałeś, że volontary oznacza wymuszony (chodzi mi tylko o tłumaczenie słowa;) )

Opublikowano

Słyszałem o jednym i drugim- Delaval proponuje feed first- czyli wymuszony ruch, lely- wolny- czyli volontary. Piszesz, że wszyscy wiedzą, a napisałeś, że volontary oznacza wymuszony (chodzi mi tylko o tłumaczenie słowa;) )

Ja pisze o praktyce Ty o teorii.

Nie żebym się czepiał ale tak dla sprecyzowania sprawy wolny to 'Free' i w Lely jest Free cow traffic.

Volontary w tym temacie dotyczy innej marki, robota Vms - Volontary milking System, który w praktyce z volontary ma niewiele wspólnego w połączeniu z feed first. Chyba już rozumiesz z kąd to PRAKTYCZNE tłumaczenie.

Opublikowano

Kiedy

18 stycznia 2012

Godzina

16:00 – 19:00

Gdzie

Sala Rad Wydzialu 0/106BB, Nowoursynowska 159, Warszawa

Opis

Przyjdź i zobacz ile wolnego czasu możesz zyskać dzięki automatyzacji w rolnictwie ! ! ! Zyskany czas możesz poświęcić na różnego rodzaju rozrywki lub spotkania informacyjne takie jak to na które Cie zapraszamy ! ! ! Celem spotkania jest zapoznanie się z oferta firmy Lely ( www.lely.com ) odnośnie wyposażenia nowoczesnych obór dla bydła. Następnie będzie możliwość wyjazdu do najnowocześniejszej obory w Polsce (pierwszej w pełni zautomatyzowanej).

Serdecznie zapraszamy Koło Naukowe Rolników SGGW i Lely

Opublikowano

parę postów wyżej pisał ktoś o używanych robotach z Niemiec i Danii. Firma, która się tym zajmuje wstawiła jednocześnie 10 nowych (nowych używanych :) ) robotów Lely A3 i A3next. Z reguły były po 2-3 sztuki A2, A3 i delavalowskich lewo i prawostronnyh, a tu teraz nagle tyle nowych.

http://www.traktorpool.pl/u%C5%BCywany/a-technika-udojowa-sch%C5%82adzalnicza/17/b-robot-udojowy/126/

Może zaczynają banki duńskie przejmować gospodarstwa, za te kredyty, które przerosły wartość gospodarstw na które były zaciągane? :/ (TopAgrar z grudnia bodajże)

Opublikowano

Jakąś dobrą używkę bym wziął, taką że zamiast motylka bym ją wstawił. Myślę że do 200 tyś coś dobrego by się wyrwało. Tylko musiałby to być A3, żeby miał ten układ K bo dla A4 bym musiał wykuwać wejście, które 2 lata temu zamurowałem :)

Opublikowano (edytowane)

jakoś koło listopada widziałem u nich A3 z 2007 (jeden z dwóch) za 62tys. €, teraz podobne ceny pewnie będą, ale za odpowiednie roczniki, nie za 2010 niestety :/

Inna sprawa, to czy polskie Lely chciałoby serwisować robota kupionego z drugiej ręki, ale nie od nich. Myślę, że kwestia do indywidualnego dogadania.

Edytowane przez GRGOJ
Opublikowano

By trzeba znaleźć jakiegoś zaprzyjaźnionego serwisanta, co by naprawił w razie czego. Gumy kupować samemu, on najwyżej by zrobił. Jak Lely East Polska nie chciałoby mojej kasy to ja na siłe bym jej nie wpychał im :P

Opublikowano

nie ma obawy, z największą przyjemnością będziemy serwisować używane roboty Lely ale proszę kupować modele A3 Next lub A4 bo do tych mamy wszystkie części zamienne

Opublikowano

Powiem wam ze nie miałem przekonania do robotów,ponieważ koszty eksploatacji są duże wrazię jak coś się zepsuje to koszty,dużo krów odpada z wcześniejszego stada.

Ale w tym tygodniu byłem w oborzę z robotem Lely i jak zobaczyłem jak pracuje to cut malina.

A jakie są ceny za używane roboty?