Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie zamierzam wdawać się w spory 7211 vs 4512, nie ma to sensu. W skrócie trzeba by porównać zużycie jednostkowe w całym zakresie obrotów i obciążenia, wartości minimalne nie dają pełnego obrazu sprawności silnika.

Opublikowano (edytowane)

1605b.jpg1505b.jpg

Proszę pełny wykres w zużyciu paliwa przez silnik Zetor w całym zakresie obrotów. Dla porównania silnik z frotki 125 po prawej

Edytowane przez Pirell
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z wykresu max spalanie przy pełnej mocy: (97x240)/0,85= 27,4 litra/h.

135 KM x 0,2= 27, czyli moje przybliżenie się zgadza, nie wiem z czym tu dyskutować.

Opublikowano

Heh oszczedny ciekawe chyba jak nie pracuje pisali ze pełny zbiornik 180 l wystarcza na 7 godz pracy przy max obciazeniu to chyba taki oszczedny nie jest

To tam pewnie wir w zbiorniku się robi. Dla c-330 beczka ropy to by na tydzień starczyła :lol:

A wydajność pracy obu ciągników pewnie porównywalna :lol:

Opublikowano (edytowane)

O co znaczy to dzielenie przez 0,85 ??

97 kW x 240 g/kWh = 23,28 l/h

o co chodzi z tym 0,85 ?

A jeszcze według mojego oka a jestem trochę ślepy to Frotka 135 osiąga 97 KW przy 2060 obr/min przy spalaniu jednostkowym 233 g/kWh co daje nam :

97 kW x 233 g/kWh = 22,6 l/h

A po drugie według twoich wyliczeń każdy ciągnik o mocy 100km powinien spalać 20l/h a przecież tak nie jest jak to wytłumaczysz ?

Edytowane przez dyczko0
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ręce opadają.

Kilogram ropy to nie to samo co litr. Stąd 0,85.

Każdy ciągnik 100 KM spali ok 20 litrów, jeśli obciążysz go w 100%.

Opublikowano

zetor 135km z szerszymi kołami, obciąznikami na tył i klimą kosztuje ok 185 brutto a case 115km kosztuje z 210 netto , wieć cena nie jest porównywalna

bierz zetora 135 zawsze zapas "jakiejś" mocy :>

Opublikowano

z tego co wiem to ta 135 ma innny silnik niż wyżyłowana do granic 125, tak więc lepiej135 mocniejszy i prawdopodobnie oszczędniejszy, a najlepiej to na te nowe poczekac tomi podnośnik mocniejszy miec beda

Opublikowano

Ma dokładnie ten sam silnik tylko głowica jest inna 16V, zetor aktualnie posiada jeden silnik i kręci go w zakresie od 60 do 135km w planach jest 6 cylindrowy ale jakoś się z wprowadzeniem nie śpieszy mam jeszcze nadzieję że wreście odblokują ten czwarty bieg w skrzyni i będzie 24/24 a nie jak jest to teraz 24/18 bo pracując na terenowej czwórce żeby cofnąć trzeba przerzucić na trójkę.

Opublikowano

Ostatnio zadzwoniłem do POM-SERVICE do zamościa i za czarnego limited edition na max wyposażeniu powiedział mi 200brutto ale coś opuści. Ma 2 takie. Co do spalania to lepiej się w tą całą dyskusję nie wdawać ale ja uważam że 16zaworowy będzie oszczędniejszy od całej reszty gamy. Co do porównania ceny Zetora i Case to Case będzie kosztować około tyle netto co zetor brutto. Jeśli ktoś znajdzie ciągnik droższy od Case to znaczy że jego Dealer lubi kase i nabijać ludzi w balona.

Opublikowano

Cena Zetora zależy od dealera, ja brałem w rol-mechu strzelno i po rabacie wyszło naprawdę tanio. Nikt z okolicznych dealerów nie dał taniej. A różnice w cenach są naprawdę spore pomiędzy różnymi dealerami. A co do jakości to u nas na wiosce jeździ sporo proxim i forter a serwisu oprócz przeglądów serwisowych prawie nie widać.

Opublikowano (edytowane)

Jak ty możesz porównać Case do Zetora?

Zetor szybciej wchodzi na obroty niż Case, spalanie pomiedzy 130km Case jest wieksze niż u Zetora i tu mi nie wciskać kitów.

Znajomy ma Case 100 Maxum i ma cieżko odpalać, a zimą to juz tragedia 5 min to trze aby zapalil. A juz nie nadarza mu lać. Pracuje tylko w Agregacie 3.60 .

w Gruberze mówi że spalanie ma masakryczne. Ale co z tego ze ma komfort. Fakt faktem kabina jest dobrze wyciszona, w zetorze jest nieco głośno. Kwestia przyzwyczajenia. A tobie radze 135. Najmniejsze spalanie z ciągnikow o mocy 135 :)

Edytowane przez magic7745
Opublikowano

Ostatnio zadzwoniłem do POM-SERVICE do zamościa i za czarnego limited edition na max wyposażeniu powiedział mi 200brutto ale coś opuści. Ma 2 takie. Co do spalania to lepiej się w tą całą dyskusję nie wdawać ale ja uważam że 16zaworowy będzie oszczędniejszy od całej reszty gamy. Co do porównania ceny Zetora i Case to Case będzie kosztować około tyle netto co zetor brutto. Jeśli ktoś znajdzie ciągnik droższy od Case to znaczy że jego Dealer lubi kase i nabijać ludzi w balona.

Syty powiedz mi skąd ty taką cenę masz bo ja zamówiłem 115 prawie ful wersja tylko przedniego wom niema za 197 tyś .

Opublikowano

to jest przydatne przy uwrociach ciągnik schodzi ci jeden zakres niżej i łagodniej wykonujesz nawrót. A po za tym to takie informacje są w instrukcji,ale oczywiście łatwiej w internecie szukać :D

Opublikowano

tak jak kolega napisał wyżej wciśnij ten przycisk i naciśnij sprzęgło do końca to zobaczysz co sie stanie i podziel sie wrażeniami a jak nic nie zobaczysz to dopiero ci powiem co powinno sie stac

Opublikowano

dajmy na to ze latasz pełną 2 albo nie bo z 2 i tak przełożysz na 1

latasz pełną 1 z pługiem obrotowym i dojeżdżasz do końca i cofasz zęby się zawrócić zęby trafić w bruźne i zazwyczaj tam jest nie równo i zęby tobą tak nie "trzęsło" żebyś wykonał manewr w miarę komfortowo sam ci przerzuca jeden zakres niżej i robisz to wolniej i łagodniej

Opublikowano

hey,to zly temat ale nie wiem gdzie zapytać,wiec mam taki dziwny metaliczny dzwiek w swoim zetorze 115,tak załóżmy co 15-20 sekund, ma tez ktos taki dziwny dzwiek? ludki z zetora mowili ze zetory tak chodza;p co wy na to? mi sie zdaje ze to spreżarka