Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, KrowieBieszczady napisał:

Kolego oczekujesz "jasnej sprecyzowanej odpowiedzi", a niestety przy hodowli żywca jest dużo czynników, które u poszczególnych osób mogą się różnić. Wracając do pytania, da się, ale w pierwszej kolejności sprawdź ile twoja sianokiszonka/objętościówka ma białka, jeżeli po przeliczeniu na sztukę spełnia zapotrzebowanie to super, same oszczędności na paszy treściwej. W przypadku, gdy nie posiadasz objętościówki z dużą zawartością białka lub jest ona znikoma to pozostaje Ci doświadczenie. Pogrupuj sztuki, zważ a następnie rozpocznij opas systemem z dodatkowa paszą treściwą, a w drugim bez . Po danym czasie ważysz ponownie, masz wyniki, łatwo zobaczysz różnice, a następnie bezproblemowo obliczysz jaki system w twoim przypadku jest lepiej dochodowy, możesz później kombinować z dodatkowymi komponentami np. młotem. Co do pytania odnośnie gotowej paszy, wszystkie gotowce to około 300-400zł więcej od produktu, który mógłbyś wytworzyć sam kupując zboża i dodatki :)

Kiszonka z trawy ma 17% kukurydza kolo 9% wazyc nie bede bo nie ma to sensu mam pogrupowane po 4 lub 8 szt zboza nie bede kupowal po 900 zl wole sprobowac opasu bez sruty sprzedam sztuki za 3-4 miesiace  to cos moze sie wyjasni jaki efekt bo to widac czy rosna czy stoja w miejscu

Opublikowano

mam pytanie odnośnie brykietowanego młóta browarnianego .trza je moczyć jak wysłodki suche? musze podnieśc białko jałówkom . śruta wysłodki i siano troche za biednie z białkiem .

Opublikowano
19 minut temu, Samcik03 napisał:

Słomę od sąsiadów będę brał i co roku mam tira wysłodków ale zawsze mogę dobrać jeszcze

Do kiedy masz ferie ? Nie lepiej na sankach pojezdzić jak głupie pytania zadawać ?

1 godzinę temu, Samcik03 napisał:

Witam mam pytanie a nie chcę zakładać nowego tematu czy na 11,5ha dam radę utrzymać 39 sztuk bydła po żniwach może dojdzie mi jeszcze 4,5ha pozdrawiam :) 

39 to nie ale 9 spkojnie

Opublikowano
7 minut temu, staszek131415 napisał:

Do kiedy masz ferie ? Nie lepiej na sankach pojezdzić jak głupie pytania zadawać ?

39 to nie ale 9 spkojnie

chodzi mi żeby sprzedać do roku 13 sztuk :) teraz z 1ha qq i tria wysłodków sprzedają  co roku 5 sztuk 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, krzysztof1987 napisał:

ściema - czyli 10 szt stoi i zjada 1 ha QQ i 25 ton wysłodków :D

to u nas  jakieś strasznie nienajedzone 

fakt faktem w tym roku zabrakło mi i dobrałem tira wysłodków. bo qq słabo wyrosła 

Edytowane przez Samcik03
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, krzysztof1987 napisał:

a jakie zdj ja mam ci dodać- moge dodać nawet i na zdj 10 tys szt bydła 

nie chcę się z nikim spierać tylko chciałem się was dopytać czy dam radę.Bo byłem ciekawy co większość powie na taką ilość bydła na tyle ha :)  

Edytowane przez Samcik03
Opublikowano

U mnie stoi 20sztuk dojnych i młodzieży po cielaki 25sztuk kuku sieje 2 ha i 15 aut wyslodka 250bel siana po prasie pasowej 130/120, 200bel sianokiszonki i 110slomy. I jakoś starcza wszystkiego

Opublikowano
4 minuty temu, Zenonim napisał:

U mnie stoi 20sztuk dojnych i młodzieży po cielaki 25sztuk kuku sieje 2 ha i 15 aut wyslodka 250bel siana po prasie pasowej 130/120, 200bel sianokiszonki i 110slomy. I jakoś starcza wszystkiego

15 tirów ? :ph34r:

Opublikowano
Dnia 15.01.2019 o 14:31, skorpion2021 napisał:

To samo mozna powiedziec o soli i drozdzach a powinno sie stosowac

no jasne i co jeszcze? w stadzie mlecznym to może i tak a opasy? co one srają złotem po tym liczą się przyrosty

Dnia 15.01.2019 o 14:31, KrowieBieszczady napisał:

To karm samą kiszonką z qq jak niektórzy i nie daj kredy lub kwaśnego, powodzenia

głupi jesteś czy czytać nie umiesz...."przy objętościówkach kreda jest zbędna jeżeli wszystko zadawane z głową." użyłem tu liczby mnogiej nie bez celu  miałem na myśli siano kiszonke lub sianokiszonke z motylkowatymi no i kiszonka z kuku + jakies minerały i witaminy zero śruty da się to zbilansować i przyrosty nie gorsze niż po treściwej....