Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Niektóre Bizony mają sprężyny przy siłownikach które podnoszą heder a niektóre nie mają (przeważnie te starsze). Co one dają? Jeszce jedno pytanie odnośnie szerokości opon. Mam trochę górki i to dość spore niektóre. Lepsze będą pewnie te szersze mają lepszą przyczepność?

Czym różnią się wersje zo56/3 zo56/5 zo56/6

Edytowane przez artur1980
Opublikowano

Exsport z Dani,Finlandi itd tak.

Ale z Czech bym kombajnu raczej nie wzial tam wszystko co szlo to w pgr itp.

Takie opinie slyszalem.

Moze cos w tym jest bo o Forszajach z Czech to samo da sie zauwazyc.

Opublikowano

jeden to stary typ on już swoje wyrobił a drugi z czech chyba nie mogłeś wybrać gorszych jeżeli kupisz taniej to później będzie więcej dokładki na części zeby kupić i uszykować bizona na sezon to nie ma się co oszukiwać 40tyś trzeba mieć plus paliwo jeżeli miałbym kupować to tego z czech ale to tylko moje zdanie

Opublikowano (edytowane)

@kravter a wytłumacz mi skąd ci się wzięły te lepsze materiały, może masz zadbanego i tyle, nie porównuj czyjegoś sprzętu być może na wykończeniu ze swoim Znam kilka osób co mają krajowe kombajny z lat 80' i też sprawują się świetnie. Plotka forumowa i tyle.

Co do tych sprężyn to właśnie je mam i jak to z nimi jest, tzn. jak opuszczę heder do samego dołu to powinien się unosić lekko nad ziemią czy powinien opaść na ziemię? I czy jeśli opadnie na ziemię to muszę podkręcić śruby na siłownikach żeby się unosił nad ziemią, czy tak je ustawić żeby móc odpiąć heder na ziemi? A może @kravter będzie wiedział?

Wiem, że na akumulatorze hydr. można odczepić heder gdziekolwiek, np. na polu, a jak wygląda sytuacja ze sprężynami? Pytam bo jakoś nie miałem okazji sprawdzić.

Edytowane przez Junkers
Opublikowano

kolego u mnie z dani w okolicy sa jeszcze 2 te kombajniki :) i kazdy z nich chodzi lepiej niz krajowka :) taki koles co zmienial kombajny co rok (bo mu sie walily) to kupil eksportowke i juz nie zmienia go 5 lat :D nawet przystawke na chlodnice doczepili zeby sie nie grzal a nam co nic nie dali tylko miotle i odkurzac kratke od chlodnice ;/

Opublikowano (edytowane)

Co do tych sprężyn to właśnie je mam i jak to z nimi jest, tzn. jak opuszczę heder do samego dołu to powinien się unosić lekko nad ziemią czy powinien opaść na ziemię? I czy jeśli opadnie na ziemię to muszę podkręcić śruby na siłownikach żeby się unosił nad ziemią, czy tak je ustawić żeby móc odpiąć heder na ziemi? A może @kravter będzie wiedział?

Heder opada cały na ziemię, nie wiem czy tak po prostu da się zdjąć heder na ziemi (nigdy tego nie robiłem), bo może być tak, że gardzieli nie opuścisz tak nisko żeby wyjechać, jeżeli się uda to fajnie, jeżeli nie to podłóż coś pod heder od strony gardzieli tak żeby leżał tą stroną na jakichś klockach, wtedy będzie wyżej i w ten sposób może uda się odczepić.

Edytowane przez Marcin91
Opublikowano

Tak więc całe te sprężyny to wielki badziew, na akumulator hydr. jest jednak lepsze rozwiązanie, bo położenie hederu gdziekolwiek to wielki plus, dlatego w najnowszych bizonach powrócono do akumulatorów.

Opublikowano

Nic nie trzeba! sam widziałem w tamtym sezonie jak kolega opuścił heder na polu, obok mojego pola i pojechał do domu, do tej pory nie spytałem go po co tak zrobił :huh:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Sprężyny czy sprawny akumulator są po to ażeby zamortyzować opadanie hederu, powinny w razie potrzeby lekko kopiować teren a nie jakieś podnoszenie nad ziemie czy coś tam i z odczepianiem hederu też nie mają nic wspólnego. :lol:

Opublikowano

A co zrobić jak sprężyny są za miękkie, tzn. jak jadę po nierównościach trochę szybciej to strasznie heder dobija do dołu i wali jak by się sprężyny całkowicie ściskały, boję się żeby kiedyś mocowania od hederu się nie oberwały??

Opublikowano (edytowane)

Nie no sprężyn to wymieniał na pewno nie będę.

A do czego są te nakrętki na których opierają się te sprężyny, co się stanie jak przekręcę je do przodu wg. kierunku jazdy a co jak do tyłu, czy są tylko do ustawiania poziomu hederu??

Edytowane przez Junkers
Opublikowano

Są do dociągania sprężyn np. jak jest za miękko opaduje heder, tylko gdy przy gwałtownym opadaniu dobija ich do końca to sprężyny są wybite, ale spróbuj dokręcić (ścisnąć) to nic nie kosztuje a może troche pomóc

Są do dociągania sprężyn np. jak jest za miękko opaduje heder, tylko gdy przy gwałtownym opadaniu dobija ich do końca to sprężyny są wybite, ale spróbuj dokręcić (ścisnąć) to nic nie kosztuje a może troche pomóc

Opublikowano

Dzięki, to spróbuje je trochę ścisnąć ale pewnie są wybite tak jak piszesz. Jeszcze pytanie poboczne, można dodatkowo założyć amortyzator hydrauliczny, heder nie będzie za miękki i pływał po polu, a może sprężyny usunąć i założyć amortyzator, bo jak bym miał kupować sprężyny to wolał bym zrobić na akumulator tak jak miały najnowsze bizony??

Opublikowano

Miałem ci wrzucić link do amortyzatora hydraulicznego jak pisałem wcześniejszego posta, ale go nie chciało mi się szukać, sorki , ale to najlepsze rozwiązanie, wywal sprężyny i wstaw amortyzator, u mnie pare dni temu przestał działąć , jutro rano musze go nabić albo wymienić bo ryje hedrem w ziemi....