Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam ciągnik Renault 113.14 o mocy 103 km.

Trafiła mi się oferta kupna pługu obrotowego, 4 skibowego o odkładniach 45 cm.

Łącznie będzie brał 180 cm.

Mam duże obawy czy mój ciągnik da radę sobie z takim pługiem.

Jakie są wasze opinie??

Opublikowano

No niby tak, ale chcę wiedziec. Bo jeśli nie da rady to lepiej poszukac z odkładniami po 40 cm.

Czekam na kolejne opinie i przykłady z jakimi pługami jeździcie i jaką moc macie w ciągnikach.

Opublikowano

4x 40 to max na 100 koni, licz się z tym że na zimę trzeba zaorać głębiej, w podkładce ciagnął by te 4x45 ale na zimę nie! te 20cm to jest jednak różnica, chyba że na TUZIE zepchasz trochę...

Opublikowano

Zastanawiam się też nad tym czy go czasem nie kupic i wtedy odkręcic ostatnią odkładnię.

Zależy mi na szerokich odkładniach, ponieważ mój ciągnik ma bardzo szerokie koła z przodu.

Opublikowano (edytowane)

15 idzie po zaoranym :D ja próbowałem do swojego belarusa 1025 ( 105 koni) 4 obrotówki z agromaszu i z ciągnięciem nie miał większego kłopotu, dużo zależy od odkładnic i ich długości bo im dłuższe blachy tym większy opór i tym większa moc jest potrzebna do ściagnięcia

Edytowane przez piotrb14
Opublikowano

kolego to mi się wydaje że w radialnych jak mało powietrza to powinny ci się jeszcze bardziej rozejść i jeszcze bardziej iść po zaoranym. bo nie wierzę że 15 cm ci się ścisną...

Opublikowano

jezeli od wewnetrznaj strony sie ugina nie jesy zbyt komfortowa praca, trzaba korygpwac caly czas kierownica, a jak sie miesci w bruzdzie to sie jedzie bez trzymanki.