Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi wyszło 6 l/mtg niecałe 10l/ha 7745 4x30 z bronami tylko że słabe ziemie i głeboko nie orze

Opublikowano

koledzy z tego co czytam to wszystkie ciągniki podobnie palą tylko chodzi o czas zaorania 1ha/h

jednym słowem jak ma ciężko w polu to swoje mus wziąc na wodzie nie pójdzie

Opublikowano

W tym roku przy orce na glebie mieszanej, część lekka, część cięższa [tak z 20%] przy głębokości 24-27cm Ursus 4514 z pługiem Ibis 3x40 spalił 13,5l/ha, liczone z dojazdem w obie strony [niecały 1km] i wykańczaniem poprzeczniaków.

Orka wykonywana biegiem 1H czyli jakieś 7-8km/h, na cięższych kawałkach była nisza. Silnik non stop 110% wykorzystania, co zrobić, trzeba męczyć się dalej. Liczę że gdyby ciągnik nie był przeciążony albo po prostu mocniejszy to by zeszło się do tych 10l/ha.

Opublikowano

Napisz jeszcze jak głęboko orałeś. Bo ten wynik to chyba przy podorywce. Miałem kiedyś 255 i wiem, że jak się go dobrze obciążyło to i 7 l na godzine zegarową potrafił spalić.

Z tą 60 i 4x30 na glinie to już wogóle kosmos. to wogóle skiby odwraca i da radę jechać. Mam mf a 390 i do niego pług 4x30 i czasami ma co ciągnać pomimo tego, że ma 80 KM. Przy pługu 4x30 ziemia IVa - V orka na 27 - 30 cm zuzycie paliwa to około 7 - 8 l na ha. Orka 1 ha zajmowała niecałe 2 godziny z wykończeniem.

Mf 4255 pług 4x44 ziemia jak wyżej, głębokość też zużycie paliwa to około 11 - 12 l na ha. Orka 1 ha zajmuje godzinę z wykóńczeniem. Mój powiedzmy rekord to 16 l na ha, ziemia III-IVa orka na 35 cm po dość dużych opadach deszczu. Niestety skrzynia 12x12 niezbyt dobrze pasuje do orki. na 2m przy 1800 obr mam 6.8 km/h na 3 m przy tych samych obrotach mam 8,8 km/h. Przydało by się cos pomiedzy a zużycie paliwa mogło by spaść myślę nawet o 1 l na ha.

Opublikowano (edytowane)

Ford 4610 + pług 4x30 w podorywce spala ok 4-5l/ha a w głębokiej orce(ok 25-28cm dokładnie nie wiem bo z linijką nie biegam :P) 7-8l/ha (w ciężkiej orce to nawet 12l/ha potrafi łyknąć). Ziemie raczej ciężkie i teren pagórkowaty. Zapomniałem dodać że orze na 1H, i obroty 1600-1700, a w ciężkiej orce to 4L i też obroty 1600-1700

Edytowane przez rafal4610
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na piachu to mój zetorek 12145 spali 12-13 litrów na glinie wzrasta spalanie do 14 litów na hektar.

Opublikowano

Na piachu to mój zetorek 12145 spali 12-13 litrów na glinie wzrasta spalanie do 14 litów na hektar.

Jak Ty to robisz ze takie spalanie? i na jakiej ziemi?

Sąsiad ostatnio mówił mi ze w jego 12145 w pługu 4skibowym na 2 ha spalił przeszło 40l.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Jak Ty to robisz ze takie spalanie? i na jakiej ziemi?

Sąsiad ostatnio mówił mi ze w jego 12145 w pługu 4skibowym na 2 ha spalił przeszło 40l.

bo nie cisnę nogi w w podłoge obroty na silniku 1500-1600 i sobie spokojnie ciągnie pług rabewerka cztery skiby obrotowy, nowa forterra spala więcej od starego 12145 a moc ta sama z tym że on ciągnie forterrą na 1900obr/min bo mówi że w tedy ma moc a ja sobie lekko na 1500 i tu masz porównanie. Wuj ma też 12145 ale z turbo to na III klasie ziemi ciężko ma to mówił ze 17 litrów hektar.

Ja też nie wiem skąd oni te spalania biorą rzędu 20 litrów hektar, na zimę będę robił sprzęgło i skrzynię biegów w 12145 bo strasznie zgrzyta miałem zdjętą pokrywę górną i ma spore luzy na trybach ale do zimy wytrzyma.

Edytowane przez razor275
Błędy ortograficzne
Opublikowano

Wszyscy co pisza ze ich ciągniki palą mało, pewnie wykonują orkę bez wałów i za pewne nie za głęboko. ursus 1012 z pługiem 4*40 na piaskach pali 13l i ciągnie kolczatkę pojedyńczą orka około 25cm i obroty około 1600. NH mój j.w. napisałem trochę wiecej pali ale cięzki wał ciągnie i obrotówkę.

Opublikowano

Temat dla idiotów, bo jak czytam że mu pali 7-9 litrów, a nawet 13 na glinie to mądry człowiek tego nie napisał... ja pierdziele susza najgorsza od 30 lat przerwałem orki jak wszyscy i czekam na deszcz bo spalanie przebija 20l a lemiesze nie wytrzymują kilku hektarów, a im pali 13litrów ... błazny po prostu.... tatuś wam leje do baku a wy wracacie z gimnazjum i robicie w polu? i nie wiecie ile z baku ubywa.... mi zawsze na bide w płytkiej orce 12l spala traktor i to różnych marek, w głębokiej 20L/ha musi iść....

Opublikowano

Moja ziemia piaskowa i w ostatniej orce zmierzyłem i wyszło 9.5 l. Ja orałem na ok. 20cm 1H 1500 obr i silnik rajkocze, a nie co jak niektórzy dają gaz w podłogę i ropę żłopie. Mi limit zwrotu akcyzy wystarcza i jeszcze zostaje na auto. A niektórzy płaczą że to za mało.