Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Arkadiusz00

Mini mleczarnia :-)

Polecane posty

Arkadiusz00    0

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Prosiłbym o skomentowanie mojego pomysłu polegającego na sprzedaży mleka surowego tzw. prosto od krowy. Biznesik miał by polegać na kupowaniu mleka od rolnika, przetwarzania go domowym sposobem i rozwożenia go po domach klientów (klient zamawiał by wcześniej ilość) Cena mleka ok. 2,5 - 3,0 zł., sery też w granicach cen, które są w sklepie. Ładna buteleczka, opakowanie z fajną naklejką, myślę że pomysł dobry. Bym zapomniał, rozwożenie wcześnie rano w godzinach 5 - 8. Moje pytania:

1) Jeżeli zarejestrował bym działalność jako mleczarnia to miał bym jakiś limit mleka, który mógłbym przetworzyć, sprzedać?

2) Czy wypalił by ten pomysł?

3) Ile musiałbym płacić za litr mleka, kupując od rolnika?

4) Jak długo wytrzymuje mleko surowe, które jest bez przerwy schłodzone?

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowano przez Arkadiusz00

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

piotrb14    188

za przeproszeniem ale ktoś cię podpierdzieli i przyjedzie sanepid to szybko będziesz zwijał interes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blacha    26

Nie mam co zbytnio kontaktu z bydłem(posiłkuję się mlekiem od sąsiada), ale mogę ci w temacie powiedzieć tyle, że zakładanie mikromleczarni jest raczej średnio opłacalne, gdyż musiałbyś założyć firmę, zarejestrować działalność, po drugie za US rozliczałbyś się z tej działalności jako przedsiębiorca(zakup mleka od rolnika jest jeśli dobrze kojarzę niższy VAT, od niższej ceny, a już w sprzedaży miałbyś stawkę 23% od ceny z wliczoną twoją marżą, czyli trzeba by się nagimnastykować aby nie płacić różnicy US), po trzecie będziesz pod obstrzałem wszelkich możliwych kontroli z sanepidem na czele, co wiąże się też ze spełnieniem wymogów sanitarnych dotyczących transportu surowca z gospodarstwa, produkcji(w domyśle jeśli chodzi o same butelki to przygotwania butelek, rozlewania mleka, zamykania butelek), przechowalnictwa, a także samego budynku itd, czyli z dość kosztownymi raczej inwestycjami(po za tym nie wiem czy mleczarnie jako takie nie muszą posiadać własnych labolatoriów, które wyrywkowo badają mleko pod kątem czynników chorobotwórczych(np. sławnej już bakterii E.Coli), co przy małym rynku zbytu może się nie zwrócić(a rynek zbytu, na którym planujesz chyba działać to raczej obręb terenu wielkości małego miasteczka, skoro chcesz mleko wozić do odbiorcy, co generuje dodatkowe koszty).

 

W przypadku działalności o niewielkiej skali w lepszej sytuacji jest rolnik, bo może samodzielnie rozprowadzać świeże mleko,w ramach tzw. sprzedaży bezpośredniej z gospodarstwa, ale tylko za pomocą mlekomatu, co jest jedną z opcji dostępnych w programie modernizacji gospodarstw PROW 2007-2013(zakup mlekomatu wynika to z tego, iż muszą być spełnione warunki chłodnicze i warunek pakowania towaru w obecności odbiorcy). Jest też jeden limit - 1000 l/tydzień - jeżeli rolnik sprzedaje mniej to cały cykl(od samej krowy - warunki udoju, bytowania zwierząt też muszą być spełnione - do sprzedaży) nadzoruje Inspekcja Weterynaryjna, jeśli więcej to SANEPID.


Pomogę tyle co mogę - dalej się zobaczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez KasiaMk
      Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd.
       
      Przetrzymywanie:
       
      Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej.
       
      Ogrzewanie:
       
      Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe.
       
      Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd?
       
      P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%.
    • Przez darek16
      Moze ktos wie jak zniszczyc bakterie w mleku u krow bo ja nie wiem a nie moge dostać 1
      ludzie sypia jakis proszek ale jaki moze ktos wie?
      prosze o każda rade.

    • Przez sthranislaw
      Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.
      Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...
      Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić
    • Przez michalmr99
      Poszukuję miarkę ilości mleka do schładzalnika Mueller m-250 o pojemności 995 litrów. Schładzalnik jest w kształcie tzn. wanny. 
    • Przez adeq15
      witam ma do was pytanie mam znajomego który chce miec obore pod oczena co musi zrobic a by to uzyskac ja slyszakem ze musi kupic jaluwki zacielone i musie miec ih conajmniej cztery na doplaty a 20 zeby miec obore pod oczena czy to prawda??
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.