Skocz do zawartości

Urzadzenie do pomiaru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ża około 1100zł  możesz kupić garmina 60 tyle,że nie ma on możliwości wgrania mapek czyli zero nawigacji w samochodzie.Ja zastanawiam się nad kupnem palmtopa np.http://allegro.pl/item135636896_nawigacja_nowka_mio_p550_mapa_gratis_fa_vat.html i do tego program  MapSource Trip and Waypoint Manager ,który policzy powierzchnię pola (jak się uda  ;))

Opublikowano

Dobrym rozwiązaniem jest palmtop z GPS-em. U nas pomiary dokonują goście z agencji właśnie na palmtopach (są to chyba HP). Takiego palmtopa można np. wyposażyć w dodatkowe programy (mój wuja co jeździ na taksówce ma palmtopa z nawigacją- mapą miasta ;D).

Opublikowano
Dobrym rozwiązaniem jest palmtop z GPS-em. U nas pomiary dokonują goście z agencji właśnie na palmtopach (są to chyba HP). Takiego palmtopa można np. wyposażyć w dodatkowe programy (mój wuja co jeździ na taksówce ma palmtopa z nawigacją- mapą miasta ;D).

może kogoś kto ma palmtopa zainteresuje nowy program do pomiaru powierzchni upraw w bardzo dobrej cenie (chwilowo)...http://sklep.agropower.pl/index.php?p=productsList&iCategory=8&sName=Promocje

Opublikowano

Hmm Garmin to taki trochę wyrób masowy-jeżeli chodzi o dokładność to o wiele lepsze są produkty firmy Trimble-i właśnie często używają ich ludzie z ARiMR (ale kosztują ok.20 tys)

Opublikowano

Miałem okzaję pracować w te wakacje z garminem przy kontroli w agencji. Nie polecam tego sprzętu, jego pomiary pozostawiają wiele do życzenia, potrafił czesto gubić sygnał, a zmierzyłem nim ok 3tyś ha węic troche z nim sie zapoznałem.

Opublikowano

@bpiotr- jak to wygląda(dokładność)w przypadku Trimble-pytam się praktyka ;D-u mnie mierzono sprzętem właśnie tej firmy i parę osób twierdzi ,że sprzęt jest naprawdę ok

Opublikowano

Każdy tak mówi jak mierzy. Przecież z tego jest niezła kasa. Zdarzały sie takie pomiary że mapka pola nie była podobna do kształtu pola, gubił punkty, albo wyrzucał zupelnie gdzieś indziej. Ale to żadko sie zdarzało. Najgorsze było to, że trzeba było długo czekać jak sie zaczynało bo długo lokalizował 1 punkt po właczenieu.

• Root Admin
Opublikowano

a co powiesz o uzadzeniach typu pda z wbudowanym gpsem albo gpsem jako modul? mysle czy by sobie czasem takiego czegos w wersji z telefonem nie sprawic pod choinke:)

• Root Admin
Opublikowano

moj laptop juz nie lyknie wiecej ramu:( kupilem taka zabawke co moze miec tylko 1gb:(

a coraz powazniej mysle o jakims pda z gpsem:) troche teraz pojezdzilem po europie z takim gadzetem i jest zacnie:)

Opublikowano

Do czego w przyblizeniu złuży Farm Site Mate ? Jeśli chodzi o dokdlanosc to zalezy to w najwkiekszej mierze od odbiornika GPS, wiec kupując go trzeba sie troche porozglądac;]

Opublikowano

Koledzy mam prośbę właśnie przymierzam się do zakupu GPS. Wybór padł na GARMIN GPSMAP 60 ale przeczytałem krytyczne opinie o tym urządzeniu. Nie mam dużych obszarów max kilka ha w jednym kawałku więc nie wiem czy ten model się sprawdzi. Pzdr

Opublikowano

Witku! skoro juz stales sie szczesliwym posiadaczem tego jakze wspanialego programu to moze zechcialbys sie nim z nami podzielic oczywiscie do celow edukacyjnych.

pozdrawiam w imieniu swoim i reszty kolegow z forum

Opublikowano

TumoK bez urazy wiem że CASE to fajna maszyna ale z tego co wiem a myślę że się nie mylę to żaden ciągnik nie ma w ofercie takiego systemu mierzenia pola. Systemy do jazdy równoległej w CASE IH EZ-Guide oraz mierzenie wydajności i ha na podstawie szerokości maszyny tak ale nie mierzenie powierzchni pola. Pozdrawiam

Opublikowano

:rolleyes: Cóz garminy nie są najlepszym rozwiązaniem ( szczególnie te najtańsze) aczkolwiek część kontrolerów ich używa i się sprawdzają na własny użytek w sumie może być ale do usług już bym raczej nie polecał, znacznie lepszy jest Thalles ale i znacznie droższy wiem bo już od 3 lat tym sie zajmuję i na różnych sprzętach pracowałem oczywiście np Trimble to już jest wyższa klasa ale cena w jego przypadku jest zbyt wysoka aby sobie pozwolic tylko na własny użytek, tak naprawde można kupić już niezły odbiornik za około 2 - 3 tys tylko czy jest sens nie lepiej jest skożystac z usług?

Opublikowano

w tej chwili można garmina gps 60 kupić za 1000 zł. Ale ogólnie go nie polecam. Pracowałem na nim w kontroli gruntów i czasami niezłe powierzchnie wychodziły nie wiadomo czemu. Czasami 2 razy pole przeszedłem w taki sam sposób i na polu o powierzchni ok. 5 ha była rozbierzność około 30 arów, czyli przy 1 km obwodu to nawet w tolerancję się nie mieściło.

Opublikowano

Panowie polecam Palmtopa to funkcjonalne urządzenie nie leży w szafie przez cały rok jak np.Garmin.

Nowy palmtop 800 zł + program 400 zł.

Wiecej na mojej stronie www.wjacek.pl lub na www.agrofoto.pl, w razie pytań chętnie odpowiem pomoge i doradzę.

wjacek