Skocz do zawartości

Działanie prasy zwijającej -kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kilka dni? Nie warto, lepiej rozdać taką ilość bydlakom, one tego nie zmarnują.

Opublikowano

mam problem z hesstonem 5650... sciaga mi skrajny pas do srodka przez co tworzy sie szczelina i mi tam slome napycha przez co wszystko sie zatrzymuje....

i jak jest ze sznurkiem bo mi sie wydaje ze mi jakos ciezko idzie sznurek z tych prowadnic jak reka pociagne, jak powinno to isc bo nie wiem czy mi zalapie na owijanie jak tak ciezko sznurek idzie, poluzowalem sprezynki ale za bardzo to nie pomoglo...

czy mozna walki smarowac czyms lepkiem zeby sie pasy nie slizgaly na walkach, ktos kiedys pisal o zywicy i piaskiem posypac...??? albo jaka smola lub czyms w tym rodzaju?>

Opublikowano

dobra z pasami doszedlem teraz pytanie, po owinieciu belki jak ten aprat wiazacy wraca to nie chce mi wrocic do konca i wysunac nozyka zatrzymuje sie wczesniej i silownik nie wchodzi do konca? czego sie tak dzieje// tak jakby nie mial sily wrocic musze recznie przeciac sznurek

i nie zawsze mi belka chce wypasc z komory macie sposoby jakies na to?

Opublikowano

Witam. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak działa obwiązywanie sznurkiem w prasie zwijającej? Tz. jak ten sznurek jest mocowany na beli, wiązany cz jak?

Opublikowano

Obwiązywanie sznurkiem działa na takiej zasadzie sznurek masz na belarce w kłębku jest podawany na rolkę króra się kręci i na rolki do beli jest zamek puszczający sznurek kiedy komora prasy jest pełna puszcza sznurek , sznurek jest zaciagany pomiędzy walce i materiał zbierany bela sie kręci obracając owija belę a wcześniejsza rolka kręcaca się napędza obwiązywacz i i posuwa go np. w lewo od połowy komory do brzegu do prawej strony i spowrotem wraca na środek i sznurek jest ucinany przez nóż mówię o prasie na jeden sznurek i obwiązywacz np.Metal Fach a w sipmie np sznurek puszczany jest np na linkę kiedy chcemy a w niektórych prasach jest puszczany na dwa aparaty które obwiązują bele to skraca czas

Opublikowano

Jeśli bele puścisz z góry jest mocne prawdopodobieństwo że się rozwinie zależy w która stronę będzie lecieć bo w jedną się rozwinie w druga nie i z beli zrobi się chodnik zielony nie nie sż wiązane w żaden sposób sznurek tylko przylega d beli i tyle a jak myślisz jak bierzesz ładowaczem bele to dlaczego sznurki odstają wisza najbardziej końce ?

Opublikowano

Witam ! Mam problem z prasą New Holland 841. Łańcuch zwijający w połowie beli spotyka się z łańcuchem na wahaczu napinającym i chaczą listwa o listwę. Jakieś rady ?????

Opublikowano

Mam pytanie. Trochę glupie, ale co tam. Ciągnik 50 kM, czy tyle koni wystarczy by normalnie funkcjonować i pracować z prasą rolującą? Wiem, że to pewnie zależy od wielkości i gabarytów prasy ale chodzi mi o taką zwykłą, co robi belki 120. Ciagnik 2WD.

Opublikowano

Sam użytkuje JD 550 to ze stawaniem balota nigdy nie było problemu chyba że jak wyżej pisał kolega jest nie domknięta klapa. Czasami gorzej bywało z zaczęciem zwijania przy bardzo drobnym sianie a dużym zgniocie. Co to robienia siano-kiszonki prasa musi posiadać nóż czyszczący wałek oraz powinna posiadać wałek czyszczący pasy i wałek bo inaczej materiał się owija i lipa. Wydajność prasy bardzo dobra zwłaszcza przy balotach 180 cm można spokojnie 2, 5 hektara w godzinę zrobić tak przy średnio 7-10 balotach z hektara. Prasa posiada szeroki podbieracz + koła podporowe, siatkę, odrzutnik bel i ten sterownik(czy raczej panel) z kontrolkami i zegarami ( zegary bardzo dobra rzecz bo podczas pracy patrzymy do przodu i tylko zerkamy na zegary aby uzyskać równe wypełnienie komory, natomiast gdy są płaskowniki na prasie to trzeba się oglądać do tyłu. Owijanie następuje automatycznie, czyli po usłyszeniu sygnału po prostu zatrzymuje się i po drugim sygnale wyrzucam balota, dzięki odrzutnikowi nie trzeba cofać. Ogólnie polecam jak za prasę max do 20 000 zł

Opublikowano

Norman tylko prasujesz pewnie ze 100KM. A pozatym nie kazdy robi te 180 wiec wiesz warto tez powiedzieć że w np takim ursusie c-385 i przy belkach 120-130 wydajnosc to jakies 1ha/h gora 1.5 jak ktoś wprawiony. Przy czym w dobrej trawie to idzie duzo wolniej. Ja w tym roku wiosną jeździłem 2(zając) na polowych jak ktoś ma to wie jak wolno wtedy się jedzie, bo przy sporym zgniocie nie mógł uciągnąć WOM-u

Opublikowano

Witam. Mam problem z otwieraniem się klapy komory prasującej w UNIA DF 1.8V. przy Sianokiszonce. Jeśli zechce naprawdę dobrze zbić balota i ustawie na największe ściskanie otwiera mi się lewy zatrzask tam gdzie jest czujnik. Magnes jest na tyle blisko czujki że nie zgłasza alarmu i nie działa też już wskaźnik zgniotu beli a co za tym idzie nie wyzwala się wiązanie i prasa zbija do tej pory aż stanie wałek lub zgaśnie ciągnik !!

Czy ktoś wie jak to naprawić ? Serwis tylko zmniejszył odległość między czujką na wskaźniku zgniotu tak aby wcześniej załączało się wiązanie.

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie podobne jak autor postu. Nigdy nie miałem do czynienia z prasą zwijającą, w sumie kostkującą też nie. Ale mamy zamiar kupić teraz Sipmę prawdopodobnie classic, nową na MR. Chciałem zapytać czy przy kupnie jest, chociaż pewnie powinna być, jakaś instrukcja obsługi? Chodzi mi o to czy jako kompletnie zielony będę umiał te bele robić i prasę obsługiwać? Może dla was to śmieszne, ale po prostu nigdy tego nie robiłem a nie ma mi kto pokazać/ wytłumaczyć.

Opublikowano

Jeżeli kupisz u dobrego i szanującego się dealera to przyjedzie serwisant na uruchomienie maszyny, wyreguluje, pokaże co i jak i to wszystko w cenie maszyny. A instrukcja i katalog części obowiązkowo. Jeżeli tych 3 rzeczy nie ma, odpuść sobie tego dealera.