Skocz do zawartości

Jaki pług do ciągnika 50-60KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ferguson pociągnoć to pociągne na 100% tymbadziej na takiej klasie ziemi jak napisałeś unieś terz uniesie a co do pzełaczania to jak dojdziesz do wpawy to nawet nie będziesz zwracał uwagi ja swoim 235 doprawdy nie ciągałem obotowego ale ciągałem 3x30+kolczatka co daje duże obciążenie i jeździłem 1 szosową to sąsiedzi sie schodzili i patrzyli od czego tam silnik i to ciągałem na IIIb i IV więc jak masz okazje to kupuj

Opublikowano

jeżeli T-25 pracuje z pługiem 2 skibowym przy mocy 25 koni, to niby dlaczego ursus 4512 który ma chyba 66 koni ma pracować z pługiem max 3 skibowym? wejdźcie sobie w galerię użytkownika celeronik i zobaczcie jak ursus 3512 pracuje z pługiem 3 skibowym przy mocy 47 koni, i nie piszcie głupot o katowaniu 4512 z 3-jką. każdy co ma c330 orze 2-jką przy mocy 30 koni.

mój kumpel ma mtz-a 82 i spokojnie orze pługiem 5-cio skibowym przy mocy 78 koni

Opublikowano

DominikKuchniak mieszasz teorię z praktyką, gdzieś w sąsiedniej wsi założyło się 2 kolesi że 2xc330 nie da rady przeciągnąć na linie 7211 i co się okazało 2 ciapki ciągneły zetora jak szmate, tak samo jest z ciągnikami gdyby to było 4x4 to może inaczej by to wyglądało ale nie znaczy to że 2 razy więcej km to od razy 2 razy więcej skib można ciągnąc

co z tego ze t24 czy c330 ciągnie 2 skiby, kiedyś mf 255 ciągałem 2 skiby a sąsiad przez miedze t25 tylko nie wiem jakim cudem miałem ponad 2 razy więskszą wydajność jak sąsiad

c330 z pługiem 2x30 według instrukcji obsługi wydajność 2,2ha w osiem godz, taa bo c330 czy t25 ciągają te pługi z predkością 6-7km/ha a 4512 ma 1nkę o prędkości 10km/ha do tego głębokość pracy będzie inna na pierwszym korpusie można więcej nastawić i 3x30 to wcale nie tak mało się okaże na 4512

Opublikowano

Najlepszy pług do tego traktora to będzie 4*35 lepiej odrazu wziąść na wysokiej słupicy to mniej go będzie podbijać i na pewno ten traktor w głębokie orce na tych oponach z regulacją siłową sobie poradzi,my mamy teren górżysty 3b i 4a klasa ziemi i ursus 3512 w głebokiej orce w pługu 3*35 bez problemu sobie radzi! i zgadzam się z wypowiedzią kolegi @DominikKuchniak, Pozdrawiam

Opublikowano
he he he chciałbym zobaczyć tą głęboką orkę 3512 z 3x35, bo jeśli to prawda musisz miec radialki albo 14,9/28 i na 4L jeździć a pierwszy korpus zwężony

Tak mam radialki 12.4/32 opony mają ponad 6500 mtg to już ich dużo niema jak wykopiemy buraki wywieźemy wapno to będziemy robić orki zimowe i wstawię zdjęcie z głębokości orania ,wysokości bieżnika opon i stanu licznika .Tak oram na 4 L czasami na 1 H orać szybciej niema sensu lepiej szerzej a wolniej nawet tak kiedyś pisało w którejś Top Agra .

Opublikowano
DominikKuchniak mieszasz teorię z praktyką, gdzieś w sąsiedniej wsi założyło się 2 kolesi że 2xc330 nie da rady przeciągnąć na linie 7211 i co się okazało 2 ciapki ciągneły zetora jak szmate, tak samo jest z ciągnikami gdyby to było 4x4 to może inaczej by to wyglądało ale nie znaczy to że 2 razy więcej km to od razy 2 razy więcej skib można ciągnąc

co z tego ze t24 czy c330 ciągnie 2 skiby, kiedyś mf 255 ciągałem 2 skiby a sąsiad przez miedze t25 tylko nie wiem jakim cudem miałem ponad 2 razy więskszą wydajność jak sąsiad

c330 z pługiem 2x30 według instrukcji obsługi wydajność 2,2ha w osiem godz, taa bo c330 czy t25 ciągają te pługi z predkością 6-7km/ha a 4512 ma 1nkę o prędkości 10km/ha do tego głębokość pracy będzie inna na pierwszym korpusie można więcej nastawić i 3x30 to wcale nie tak mało się okaże na 4512

Wlaśnie chodzi o dobre ustawienie pługa-bo nie widze sensu aby pierwsza skiba wchodziła na 30cm a reszta na 25 :) Już wolałbym ustawic wszystkie na 27cm i na pewno lżej by szedł rowno ustawiony pług.

Przykład-przy odczepianiu pługa skreciłem troche cięgło pozniej zapiołem pojechałem w pole i pierwsza skiba szła głebiej jak 2 nastepne i Zetor 7011 w tych 3 skibach miejscami na trojce schodził z obrotow :) Gdy ustawiłem wszystko to 3 skiby pracowały równo na 30cm i 3 biegiem latałem jak głupi-miejscami martwica sie wyciągała :)

Ehh gdyby nie te górki u mnie to bym na 4 skiby orke robił :) :)

Co do przeciągniecia zetora dwoma 330 to sie wcale nie dziwie-jeden ciapek wazy gdzies 2500 kg (nie wiem tak na oko). Wiec 2 waża 5 ton a jeden zetor 3400 :) Z góry wiadomo ze zetorowi uciągu braknie...

Opublikowano

a co powiecie na ten zestaw? pewnie zaraz padną komentarze że przyczepy mają koła to łatwo pociągnąć lub inne podobne, ale siano swoje waży i c-360 dała radę.

post-6439-1225559460_thumb.jpg

a co do 52 koni ursusa 360 to spokojnie wystarcza do pługa 3 skibowego i temu nikt nie zaprzeczy,

to samo dotyczy zetora 5211 też spokojnie idzie w pługu 3 skibowym

wejdźcie w zestaw tygodnia i tam jest t25 z pługiem 3 skibowym i poczytajcie wypowiedzi

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/forum/T25A-i-plug-3...al=19&st=10 o tym zapewne mowa?

już widziałem jak sąsiad katował t25 z 3x30 fakt orał tym a dokłądniej rył władek dostawał ostro a dociążył go workami z piaskiem sam też c 330 ciągałem c 330 i ciągałem ten sam płów ciągnikiem 80km 4x4 i mierzyłem metrówką wyniki mojej pracy no to po dużym ciągniku głębokość pracy cały czas utrzymana na 30cm w dolinkach zglębiane na 35 nigdzie pługi nie spłycałem równo wysypane ha robiłem około 2 godz a ciapkiem to ja już wole 2x30 rozsunąć bardziej i głębiej robić fakt ciągnie te pługi na 6tej kl ale to nie robota płyciutko a zawracanie to każde szybsze puszczenie sprzęgła i przodek podskoczy i nik niech mi nie ściemnia że t25 z 3x30 nei podrzuca przodku na uwrociach :) praca mf 255 z 3x30 również do najłatwoejszych nie należy cały zcas ręka na regulacji siłowej i głębiej jak 25 cm ciężko pracować a morał taki mojego postu że lepiej troche za mały niż troche za duży pług ciągać :)

Opublikowano

witam jestem nowym członkiem forum/odnośnie pługu mam 2 skibowy mołoznanej niemieckiej firmy ,vencki, jest obracany hydraulicznie i sprawuje sie doskonale,pracuje z mf 255 jak również z c-360-3p mówiąc szczerze wole nim pracować c 360-3p przedewszystkim nie trzeba przełanczać hydrauliki przy obracaniu 3p ma lepszy uciąg i lepiej się trzyma w bruzdzie ,dodam że mam ciężką ziemie ,pług ten przystsowany jest do pracy bez kółka podporowego i przy pracy zwykłym pługiem 2 skibowym w głebokiej orce jechałem na 2 szosowej teraz tym obrotowym na regulacji siłowej bez problemu jade na3 szosowej w głębokiej orce,minusem jest oczywiście ciągła praca podnosnika ,plusem jest czas i oczywiśćie mniejsze koszta paliwa poza tym pług doskonale zawija skiby orka jest nieporównywalnie lebsza.

Opublikowano

wiem ze troche czasu juz minelo kiedy temat ucich ale mam pytanie. posiadam u- c360 3p i wiem ze plug UG 3 skibowy to "radlo" jak napisal ktos madry w poscie. pluga tego nie mopge wogole ustawic. chcesz glebiej niby ladniej orze ale ciezko. ludzie we wsi tez maja problemu z uzywanymi UG 3 skibowymi. i tak sobi eumyslilem czy nie lepiej kupic jakis 3 skibowy zagonowy ale zachodni. nie wiem jakie one maja rozmiary ale na allegro widzilame za 3 tyski 3 skibowy na rezorze krevenland'a i z tego co czytalem to plugi te s anajlepsze i nie robia az takich oporow na ciagniu a co najwazniejsze luks kryja co o tym cadzicie czy moja Petka d arade w takim plugu?? ;)

Opublikowano

Oj kolego może być ciężko... Jeśli masz równiny to jeszcze może, u mnie są góry i sąsiad zapiął taki pług do C-360 robił 30min. przyjechał i zmienił ciągnik na 7745 powiedział że chce żyć.. 60 położył by na bok nad górą...

Opublikowano

mam w planach kupić pług obrotowy do zetora 5320 (63km)

jakiś używany

myślę nad obrotowym 3 skibowym

tylko jest kwestia czy da rade unieść i czy pójdzie w polu :)

i czy są z takich pługów odkładnie na 3x30 lub 3x35 i czy można ewentualnie rozkręcić na więcej.

co sądzicie pomóżcie

który z tych 3 byście wybrali i czy przypadkiem one nie są 3x 40

http://moto.allegro...._rabewerke.html

http://moto.allegro....zny_lemken.html

http://moto.allegro....y_rabewerk.html