Skocz do zawartości

Kiedy zaczynacie siać kukurydze?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja sieję ok 90 tys. ziaren na hektar ale to dla tego, że mam w siewniku odstęp między rzędami ustawiony na 70 cm (gdyby było 80 cm szło by ich mniej). Siejemy na kiszonkę i z doświadczenia wiem, że jednak lepiej posiać trochę rzadziej niż gęściej.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

i jak przygotowania do sezonu? ja zakupilem pole ktore w czesci bylo nieuzytkowane i zamierzam je posiac qq na ziarno... Czesc, ktora byla uprawiana pod pszenice i owies zaoralem w grudniu zas tą czesc nieuzytkowana nie zdazylem -jakie stosujecie technologie uprawy? zamierzam wysiac wapno bo pH ok 4,5 -polecacie tlenkowe? dosyc drogie ale podobno skuteczne, ziemia lekka i srednia

No i jesli ktos prowadzi jakiekolwiek notatki to jakie dawal dawki i koszt uprawy z nawozeniem oraz uslugami (jesli korzystal) macie na 1ha?

Opublikowano

Daj wapno węglanowe, bo tlenkowe na takiej ziemi wypali ci kukurydzę jak będzie susza. Już kilka razy przygotowywałem nieużytek pod kukurydzę i zawsze tak samo. Najpierw talerzówka 2 razy albo nawet 3 zależy jak porośnięty był, później jak jeszcze efekt niezadowalający to jeszcze gruber, no i dopiero orka. Perzem się nie przejmuj, bo i tak będziesz musiał zainwestować w dobrą ochronę, najlepiej z dzieloną dawką. Siew najlepiej siewnikiem talerzowym. Perz i resztki roślinne później zadziałają jak byś dał obornik. Na takim nieużytku uprawiam już 3 kukurydzę pod rząd i wychodzi coraz lepiej.

Opublikowano (edytowane)

tylko ze ziemia troszke gliniasta, w grudniu zaczalem orać i gdy dojechalem do czesci nieuzytkowanej to nie szlo ujechac bo zaczelo sie robic mokro, po czym odtykalismy dreny i w polowie stycznia woda caly czas z nich saczyla wiec mysle ze wode bedzie trzymalo...

mam dostep do nieograniczonej ilosci kurzego (brojlery) obornika -tez sie nada?

Edytowane przez rzewoj
Opublikowano

Panowie, podpisałem umowę na sprzedaż kukurydzy na sezon 2012 po 450 + vat przy 30%. Co o tym myślicie? Będę siał co prawda tylko 10ha ale to zawsze coś. Biorąc przykład z zeszłego sezonu nie zamierzam wcale uruchamiać swojej suszarni. Ciekawe jak na tym wyjdę. Zamówiłem Ronaldinio i Susann.

Opublikowano (edytowane)

Ja sprzedałem na początku lutego wysuszoną za 785 + vat i nie zamierzam w przyszłym roku sprzedawać mokrej. Mi bardziej opłaca się wysuszyć i potrzymać przez kilka miesięcy. Po odliczeniu kosztów suszenia, magazynowania i utraty masy przy zbiciu wilgotności zostało ponad 100 zł za tonę w porównaniu ze sprzedawaniem mokrej, co przy 250 tonach sprzedanych daje całkiem pokaźną sumkę.

Rzewoj kurzy obornik jak najbardziej tylko nie przesadzaj z ilością, bo łatwo przesadzić z azotem.

Edytowane przez MichalR
Opublikowano

nie biorac obornika kurzego pod uwage zamierzam wysiac:

Polidap 200

sól potasowa 250

saletrosan 200

mocznik 200

wapniak koszelewski 700

macie jakies swoje spostrzezenia do powyzszego nawozenia? pole nieuzytkowane i zamierzam w 1 roku troche w nie zainwestowac, zamierzam zebrac srednio 10t suchej...

Opublikowano (edytowane)

Ja bym tyle w nawożenie nie inwestował. U mnie na taki plon daję mniej więcej 2/3 tego co ty, albo nawet mniej, ale wiadomo każdy wie na jakiej ziemi sieje i czego się po niej spodziewać, nie widziałem tej działki więc to trochę jak by lekarz diagnozował chorobę przez telefon. Na nieużytku napewno warto zainwestować w dobrą ochronę i nawożenie dolistne oraz biostymulatory.

Edytowane przez MichalR
Opublikowano (edytowane)

Ja sieje kukurydze zmieszaną z sorgiem przeważnie ok 20 kwietnia 2 lata temu zasiałem 6 czerwca bo warunki nie pozwalały wjechać na pole, pryskam lumax'em gdyż jako jedyny środek nie zwalczy sorga a zwalczy proso

Edytowane przez mrcase85
Opublikowano

panowie ile bedzie kosztowac wynajecie samego siewnika ? wczesniej kolega podal 250/ha ale to jest juz chyba usluga zasiania

pytam bo w mojej okolicy gospodarstwo ponad 400 ha chce wynajac ode mnie sam siewnik a ja nie wie jak im to policzyc

(dodam ze maja swoj 6 rzedowy ale bez podsiewacza i sieja na duzych kawalkach, a moj 4 rzedowy chca na mniejsze kawalki, poza tym moj ma podsiewacz)

Opublikowano

i kiedy panowie planujecie siać w tym roku kukurydzę? Ja planowałem na około 20 kwietnia, jednak przeglądając pogodę wyszło że w okolicach 5 maja jest zapowiadany przymrozeknawet do -5, także czas siewu przesunelismy na 25.

Opublikowano

W mojej okolicy wszyscy sieją na początku maja, więc i ja tak sieję. W tamtym roku 10 ha zasialem 25 kwietnia i różnicy nie było więc teraz sieję jak wcześniej 10- 12 maj.(jak wszyscy)