Skocz do zawartości

Kiedy zaczynacie siać kukurydze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No czytałem o tym i dlatego decyzja o zastosowaniu dawki dzielonej. :) Jeszcze dokońca nie wiem czy to podziele czy dam teraz Guardian a na zielone przejade Titusem gdyby bylo dużo chwastów ;)

Opublikowano (edytowane)

4 rok pryskam przed wschodowo wcześniej powschodowo czyli 15 lat uważam że efekty są lepsze

w tym roku pryskałem Guardianem CompleteMix

Ja będę musiał w tym roku popryskać maisterem, bo perz mi się w walił na pola ;[ A Guardian podobno nie bierze perzu <_<

Edytowane przez farmersNHtd95d
Opublikowano (edytowane)

No czytałem o tym i dlatego decyzja o zastosowaniu dawki dzielonej. :) Jeszcze dokońca nie wiem czy to podziele czy dam teraz Guardian a na zielone przejade Titusem gdyby bylo dużo chwastów ;)

Guardian jest przecież na inne chwasty niż Titus

@farmers NHtd95d jak już wiesz że masz perz to wiadomo że lepiej raz opryskać powschodowo kompleksowo u mnie to tylko miejscami jest perz to tylko przelecę miejscami Titusem lub Milagro

Edytowane przez Duzy1
Opublikowano

wyka jak ostatnio ją oglądałem była kilka cm wyższa od żyta, ile ma w tej chwili nie mam pojęcia, po ostatnich deszczykach zapewne jeszcze podskoczy, ile ton z ha wyjdzie nie wiemy bo to test jak będzie mało to w przyszłym roku idzie jako poplon rolno-środowiskowy jak Ojcu się spodoba to będzie paszą dla bydła :). W kwietniu to nie bardzo lepiej już przeciągnąć te kilkanaście dni do maja bo jakby nie patrzeć jest już cieplej i zawsze trochę jeszcze urośnie. Tym bardziej, że u nas było to siane na przełomie wrzesień/październik. QQ i nas idzie w całości na kiszonkę więc czy posiane 30kwietnia czy 10 maja to rybka bo najwyżej wykosi się tydzień później bo to nie jest problem. Jak zbierzemy dam znać

Opublikowano (edytowane)

Ja będę musiał w tym roku popryskać maisterem, bo perz mi się w walił na pola ;[ A Guardian podobno nie bierze perzu <_<

Nie podobno tylko nie bierze , gadałem z kolesiem i ma mi sprzedać jakiś dobry środek na perz w qq ale guardianem i tak wszystko opryskałem , jak ładnie odbije się perz to drugim środkiem przejade ( tylko nie wiem jeszcze jakiem :lol: 10 maja będe wiedział ) Jakbym mógł prosić jeśli ktoś wie bo nie mam instrukcji do siewnika aeromat 2 90 rok prod. jakie powinno być ciśnienie prawidłowe i jaka jest optymalna prędkość siewu? Za info z góry dziękuje . QQ prawie posiana jeszcze 4 ha tylko ale kurde dziki już buszują > po sąsiedzku koleś będzie 3 raz siał u mnie już były musze jechać i oglądnąć czy bardzo stratowały ehhh . Jak siałem na usłudze to zażartowałem że pasowało by z kilka granatów zakopać to by się może te skubane dziekie wieprzki odłuczyły qq wybierać :D

Edytowane przez Andrzej24871
Opublikowano

My planujemy siać kukurydze w tym tygodniu. Powierzchnia 4ha, odmiany reduta i jawor. Oprysk przed wschodowy izoprymem, miałem kilka lat temu maistra to mi nie zadziałał, kukurydza przepadła. Może ktoś dodaje do siania nasion sorga, bo słyszałem że dziki omijają jego zapach?? :rolleyes:

Opublikowano

KOledzy co sądzicie o tej pogodzie???Umie jest narazie od 2-3stopni i byłem na polu i kukurydza jest już na góże :huh: stanie się jej coś?

Jeśli dałeś potas w odpowiedniej dawce będzie ok(reguluje gospodarkę wodną i dodatkowo w soku komórkowym obniża temperaturę zamarzania.) Kuku jest bardziej wrażliwa na przymrozek jak jest w fazie szpilkowania niż np. 2-3 liści.

Opublikowano

Czy stosował ktoś Guardian, albo inny środek po wschodach kukurydzy? Popadało trochę deszczu i śniegu i jest problem z wjazdem na pole z opryskiwaczem po siewie. Czy jest jakiś środek ograniczający występowanie nicieni, który można zastosować już po siewie?

Opublikowano

KOledzy co sądzicie o tej pogodzie???Umie jest narazie od 2-3stopni i byłem na polu i kukurydza jest już na góże :huh: stanie się jej coś?

To zależy jaką posiałeś qq jeśli taką z "jarmaku " to nic z niej nie będzie a jeśli dobrą zaprawianą z centrali to ona przyżułknie przestanie rosnąć i końce listek mogą obumrzeć (wyschnąć ) a jak się zrobi ciepło to powoli się zbierze i zacznie rosnąć.

Opublikowano

jedna z najladniejszych kukurydz jaka mialem to Coxximo siane 17-go maja FAO chyba 230-240,klimat podobny do twojego bo okolice Wroclawia.W ubieglym roku tez nie wygrali ci co pedzili z sianiem.Widzialem w tym roku ekipe jak siala qq 30-go marca,jutro bede mial okazje ja obejrzec