Skocz do zawartości

Kiedy zaczynacie siać kukurydze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kukurydza jest rośliną dnia krótkiego. Oznacza to, że w momencie gdy koduje plon dzień musi być krótki aby rośliny nie przyspieszały wegetacji. W sytuacji gdy był późny termin siewu i dzień jest już długi, roślina skupia się na rozwoju wegetatywnym a nie generatywnym. Oczywiście siew nie może być zbyt mocno przyśpieszony z uwagi na ryzyko wymarznięci.

W tamtym roku kukurydza była w fazie 2-3 liści i mróz na początku maja przez 3 dni po -6 nic nie zrobił,  odmiana flint.

Ja sieje w poniedziałek.

Opublikowano
7 godzin temu, przem64 napisał:

Kukurydza jest rośliną dnia krótkiego. Oznacza to, że w momencie gdy koduje plon dzień musi być krótki aby rośliny nie przyspieszały wegetacji. W sytuacji gdy był późny termin siewu i dzień jest już długi, roślina skupia się na rozwoju wegetatywnym a nie generatywnym. Oczywiście siew nie może być zbyt mocno przyśpieszony z uwagi na ryzyko wymarznięci.

W tamtym roku kukurydza była w fazie 2-3 liści i mróz na początku maja przez 3 dni po -6 nic nie zrobił,  odmiana flint.

Ja sieje w poniedziałek.

Ale pierdolenie!!! Kukurydza potrzebuje wody jak najwięcej,w moim gospodarstwie była siana 15.05 w roku z odpowiednią ilością opadów deszczu była za***ista A rok temu 11.04 szkoda gadać  

• Like 2
Opublikowano

Tylko nie zapominajcie że kukurydza potrzebuje też ogrzanej gleby a w tym roku nawet na rowach się mniszka nie spotka, teraz siejac to jedynie liczyć na fale ciepła bo inaczej będzie porażka bo część nie skiełkuje , część pozawija kiełki w dół i tyle z tego będzie. W 2017 była taka sytuacja, zasialem trochę 15 kwietnia, temperatura gleby była w momencie siewu na poziomie 8-9 stopni, potem przyszła fala chłodu, ziemia wystygła i koniec końców może z 60 procent wyszło z ziemi. ludzie to że zimy nie było to nic nie znaczy, wiosna jest chłodna i aktualnie siew w nieogrzaną glebę to całkowity bez sens, także polecam pozakładać pampersy i czekać, bo jeszcze trochę to byście chcieli najpierw posiać kukurydzę a potem owies.

• Like 2
Opublikowano

3 lata temu obszarowiec w okolicy posial kukurydzę jakoś na początku kwietnia kiedy w moim regionie było zimno i bardzo mokro, a ja za miedza posialem w weekend majowy i rozmawiałem z kombajnista tego gospodarstwa to mówił że z działki 20ha średnio wyszło ok 5t mokrej gdzie u mnie za miedzą ponad 11t mokrej. Także wszystko zależy od regionu w jakim mieszkamy, kto wie czy w tym roku jak ktoś sieje teraz kukurydzę w sucha ale zimna ziemię czy nie wygra bo ziarno poczeka na deszcz i ciepło.

Opublikowano

Bartek 72511

Po pierwsze w Polsce mamy zróżnicowanie temperatury w zależności od regionu. Między południowym zachodem a polnocnhm wschodem są 2 tyg różnicy w wegetacji.( Ok 3 stopni Celsjusza średniej temperatury rocznej) 

Po drugie radzę sprawdzać na bieżąco prognozy ponieważ GFS jak i ECMWF prognozują spore ocieplenie bez opadów ( jednak tak jak mówię trzeba to sprawdzać na bieżąco) 

Po trzecie jeżeli ma wymarznąć to stanie się to z kukurydza sianą 15 kwietnia jak i 25. A o wschody wcześnie sianej nie trzeba się martwic tylko odpowiednio ustawić głębokość i docisk kółek dogniatajacych. 

Jeśli będą warunki i sprzjające warunki to 15 kwietnia zaczynamy siew w płd wlkp

Opublikowano

czy w normalnej rozmowie na żywo na każdy brak kontrargumentów reagujecie krzykiem ??! Chyba raczej nie..

To jest temat "Kiedy zaczyna siać kukurydzę" A więc każdy z NAS piszę kiedy planuję siewy lub je rozpoczął. Mieszkamy w różnych częściach kraju i każdy ma inny warunki. Tak jak przedmówca zauważył. Kukurydza jest rośliną ciepłolubna ale wymarza dopiero od fazy 5 liści, wtedy kiedy przechodzi na  rozwój wegetatywny oraz wyczerpała składniki z ziarniaka.

Na najbliższy tydzień zapowiadają ciepło i co najważniejsze upragniony brak przymrozków w nocy, jeśli im się to sprawdzi to ziemia zacznie się nagrzewać a po ociepleniu ma przyjść deszcz. 

Moja kukurydza złapie jeszcze trochę wilgoci w glebie której w tym roku nie mamy zbyt dużo, puści kiełek nawet jak będzie zimno i będzie czekała na deszcz. Przyjdzie deszcz i momentalnie wyjdzie z ziemi. Będę miał około 2 tygodnie dłuższą wegetację rośliny. Daje roślinie możliwość szybciej zakwitnąć i uciec przed ewentualna fala upałów w lipcu.

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Bartek 72511

Po pierwsze w Polsce mamy zróżnicowanie temperatury w zależności od regionu. Między południowym zachodem a polnocnhm wschodem są 2 tyg różnicy w wegetacji.( Ok 3 stopni Celsjusza średniej temperatury rocznej) 

Po drugie radzę sprawdzać na bieżąco prognozy ponieważ GFS jak i ECMWF prognozują spore ocieplenie bez opadów ( jednak tak jak mówię trzeba to sprawdzać na bieżąco) 

Po trzecie jeżeli ma wymarznąć to stanie się to z kukurydza sianą 15 kwietnia jak i 25. A o wschody wcześnie sianej nie trzeba się martwic tylko odpowiednio ustawić głębokość i docisk kółek dogniatajacych. 

Jeśli będą warunki i sprzjające warunki to 15 kwietnia zaczynamy siew w płd wlkp

Ja nie mówię, że nie ma różnic, bo są, jednak nie wierzę że aktualnie u nas w kraju gdzieś gleba ma odpowiednią temperaturę do siewu. Co do prognoz to ok, na 3-5 dni do przodu ale nie patrzę już nawet na prognozy na dłuższe terminy bo nie ma sensu. Tak samo co było w tamtym roku? najpierw artykuły żeby przyspieszać siewy bo susza, minęło kilka dni i nagle ochłodzenie i już pisali żeby nie siać. po trzecie jakbyś doczytał ja nie piszę tutaj o wymarzaniu, bo o to się nie boję, tamten rok dodatkowo potwierdził, że kukurydza wytrzyma dużo, ja pisałem o siewie w nieogrzaną glebę. Jak siejesz flinty to jeszcze pół biedy bo tam 8 stopni starcza, ale denty to 10-12 stopni. Ziarno kukurydzy nie będzie leżało w glebie w nieskończoność, po 3 tygodniach jak nie skiełkuje to już będzie z tym ciężko. W 2017 kukurydza nie wymarzła, tylko wystygła wierzchnia warstwa gleby, co spowodowało że część w ogóle nie skiełkowała, druga część skiełkowała ale kiełki skierowały się w dół, a trzecia część wzeszła po długim czasie, i w obsadzie około 60% . Moim zdaniem siew teraz nie jest złym pomysłem, jeśli ocieplenie w przyszłym tygodniu utrzyma się na dłuższy czas, ale jeśli przyjdzie po następnym tygodniu ochłodzenie to stanie się to o czym pisałem. flinty jeszcze jakoś to może zniosą ale denty ciężko, i nie musi być nawet przymrozków. Bo jeśli będziesz miał temperaturę w dzień przykładowo 8 stopni a w nocy 2 stopnie to gleba Ci się w taką pogodę do 10 stopni czy nawet 8 nie na grzeje.

Opublikowano

Panowie,będę pierwszy raz siał kukurydzę,tylko 5 ha na próbę.Ph gleby 5,5. Napisze mi czy takie nawożenie będzie odpowiednie,mianowicie: sól potasowa w ilości 200 kg/ha,polidap w podsiewacz 150kg/ha i mocznik 100 kg/ha to wszystko przed siewem, a pogłownie bym jeszcze planował 100 kg mocznika + odżywki też z mocznikiem tylko myślę o jakimś mniejszym stężeniu tj. 4%. Jak myślicie? Co byście zmienili? Chętnie poczytam waszych wskazówek. 

Opublikowano

kukurydza ma głęboki system korzeniowy także jeśliasz chociaż 5 klase gleby to daj wszystko pod agregat. polecam podnieść chociaż do 250 kg mocznika, to minimum.

• Like 1
Opublikowano

Czy uprawa agregatem z wałem gumowym, który dość mocno zagęszcza glebę, kilka dni przed siewem kukurydzy to dobry pomysł? Czy lepszy będzie z wałem rurowym?

Opublikowano

W Mazowieckim dzisiaj będą siać kukurydzę, w nocy mijałem się z lawetą która wiozła fendy z siewnikami i przez CB dowiedziałem się od kierowcy że będzie obsiewane usługowo około 400 hektarów. Zdziwiło mnie to, bo wydaje mi się, że jest zdecydowanie za wcześnie na qq

Opublikowano
12 godzin temu, Fugeo napisał:

Czy uprawa agregatem z wałem gumowym, który dość mocno zagęszcza glebę, kilka dni przed siewem kukurydzy to dobry pomysł? Czy lepszy będzie z wałem rurowym?

A czemu kilka dni? Jedziesz z agregatem i zaraz siewnikiem.

Opublikowano
12 godzin temu, Fugeo napisał:

Bo nie mam swojego siewnika i nie wiem do końca kiedy przyjdzie usługodawca.

Teraz to se chyba jaja robisz. W dobie telefonów komórkowych nie wiesz kiedy przyjedzie? Telefon i tuż przednim w pole.

Opublikowano
23 godziny temu, KlimekPL napisał:

W Mazowieckim dzisiaj będą siać kukurydzę, w nocy mijałem się z lawetą która wiozła fendy z siewnikami i przez CB dowiedziałem się od kierowcy że będzie obsiewane usługowo około 400 hektarów. Zdziwiło mnie to, bo wydaje mi się, że jest zdecydowanie za wcześnie na qq

U mnie też taki co ma więcej ha, siał wczoraj, jak uprawiał to kurz, że świata nie widać. 

Niema na co czekać już chyba teraz. Przymrozki przesiedzi w ziemi, wyjdzie na ciepełko, bo nie podobno żeby jeszcze zima zawitała..

Ewentualne majowe przymrozki juz jej szkody nie wyrządzą.. 

Opublikowano

JA dzwoniłem do przedstawiciela pioneera i mówił ze w moim rejonie ziemia jeszcze za zimna i lepiej poczekac z siewami bo susza to jeden stres, a zimna ziemia drugi 

Opublikowano

@SamaPrawda w tym roku nie ma co się wyrywać zbyt wcześnie z siewem qq bo pogody jeszcze mało przewidywalne. 

Może dopiero po 20 kwietnia ale jeszcze nic pewnego.