Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Hubert8245

Zetor 8245 - problem z TUZ-em

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
Hubert8245    23

Witam. Mam problem z wyżej wymienionym zetorem, a mianowicie z podnośnikiem hydraulicznym, otóż po pracy z agregatem podnośnik przestał reagować, nie dają nic zmiany regulacji podnośnika, kręcenie pokrętłem od regulacji ciśnienia - nic dosłownie NIC, podnośnik opadł na dół i nie można ruszyć ramionami do góry ani za pomocą rozdzielacza ani ręcznie (tak jak by się zablokowały) Pompa hydrauliczna jest sprawna, sprawdzana była przy przyczepie i wszystko działa jak należy. Może ktoś ma jakiś pomysł co się mogło stać? ;[

Edytowano przez Hubert8245

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michufarmer    21

A może wina leży po stronie samego rozdzielacza? Wydaje mi się, że bez zdjęcia podnośnika się nie obejdzie niestety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prometeusz    2

spróbuj odkręcić wąż od siłownika pomocniczego i wtedy ręcznie podnieść, jak da radę to coś z rozdzielaczem, jeżeli masz trójnik lub szybkozłącze z wyjścia na siłownik pomocniczy to podłącz go pod hydraulikę zewnętrzną i spróbuj podnieść go, ja tak kiedyś zrobiłem i pomogło, chyba coś wpadło w rozdzielacz i przepchnąłem za pomocą hydrauliki zewnętrznej

p.s. tylko wajchę od podnoszenia tuza miej w położeniu góra, bo inaczej będzie tak jakby opuszczał <_<

Edytowano przez prometeusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Hubert8245    23

Problem rozwiązany, wypadła zawleczka od sworznia i ten zablokował cały układ (3 godziny rozbierania, 10 minut roboty i następne 2 godziny składania <_< ) Całe szczęście, że nie wpadła w mechanizm różnicowy, bo dopiero wtedy był by problem :blink:

Edytowano przez Hubert8245

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

Przepraszam, że odkopuję temat ale mam problem z hydrauliką w 8045. Nie działa tylny TUZ jak i hydraulika zewnętrzna. Wcześniej ciągnik trochę postał i było normalnie teraz nic się nie da zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
scisly97    0

Może to wina pompy hydraulicznej. Albo jak u mojego kolegi w 914, okazało się, że oleju wcale w skrzyni nie było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

miałem takie objawy w swojej c385, odkręcałem śrubę na pompie hydraulicznej aż poszedł olej i zakręcałem z powrotem na włączonym silniku...pomagało jakis czas aż zaczęło denerwować to wymieniłem pompę na nową i jest ok ... zaglądnij do filtra może przytkany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

Filtr czysty nie tak dawno był czyszczony, olej też jest. Możliwe, że to wina jakiegoś zaworu. Jeśli się nie mylę jest on poniżej szybko-złączy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Ale jak nie masz oleju na hydraulice zewnętrznej, to masz tylko dwa problemy. Zarwany napęd pompy lub padnięta pompa. Pompa jak jest do wymiany to będzie zapowietrzała się w czasie roboty. pod szybko złączami jest zawór ale jak się zacina to pompa przeważnie jest na samej górze na maksa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

poluzuj śrubę na pompie jak pójdzie olej to ci odpowietrzy ,jak będzie sucho to sprawdzaj napęd pompy...jak będzie ci coraz częściej zapowietrzać to wymiana pompy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

Ale jak nie masz oleju na hydraulice zewnętrznej, to masz tylko dwa problemy. Zarwany napęd pompy lub padnięta pompa. Pompa jak jest do wymiany to będzie zapowietrzała się w czasie roboty. pod szybko złączami jest zawór ale jak się zacina to pompa przeważnie jest na samej górze na maksa.

Właśnie hydraulika zewnętrzna też nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Zrób tak jak napisał kozulek2.Odkręć węża od pompy na odpalonym cięgniku. Jak olej pójdzie to pompa padła,a jak nie to sprawdź napęd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez vailus
      Witam. Na wstępie zaznaczę że przeszukałem kilka tematów i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. 
      Chce rozbudować hudraulike w zetorze 8045, który jest wyposażony w tura. Tur posiada jedną parę siłowników jednostronnych wpietych trojnikiem do zasilania z pompy.  W przyszłości zamierzam dodać jeszcze jedna parę siłowników do krokodylka itd. Natomiast z tyłu chciałbym mieć jedną parę wyjść zasielanie i powrót oraz jedno wyjście jednostronnego działania. A teraz czy dobrze to kombinuje. Podłącze zasilanie z pompy bezpośrednio do rozdzielacza hydraulicznegoc4 sekcyjnego i powrót rozdzielacz do powrotu hydrauliki. Następnie podlacze jedna sekcje nurnikowa do siłowników jednostronnych w turze, druga zwykła do krokodylka. Dwie pozostałe sekcje z rozdzielacza do tylnych wyjść. W tym także jedna sekcja nurnikowymi do wyjścia np do kiprowania przyczepy. Druga para wyjść zasielanie i powrót do innych maszyn. Praca będzie odbywała się po pociągnieciu  dźwigni hydraulicznej w ciagniku. 
      Moje pytanie brzmi : czy takie rozwiązanie ma sens? Czy to będzie działało? Czy może jest inny pomysł jak to rozwiązać? 
    • Przez nradek96
      Witam, posiadam zetora 16145. Przy podnoszeniu big bag'a coś jakby strzeliło, zatrząsł się wąż idący od pompy do tura i pompa przestała działać. Odkręciłem przewód wychodzący z niej i ciągnik chodził na wolnych obrotach aż podało olej ale działało może z 2 minuty i to samo. Dolałem oleju, na miarce jest prawidłowo i po odkręceniu przewodu pompa znów podała olej, zakręciłem i wszystko działało do momentu aż dodałem trochę gazu. Wtedy się wyłączyła i już nie działa mimo że włączam ją tą dźwignią pod kabiną (nie mam klapki ale da się ją załączyć bez niej). Ktoś miał podobny przypadek i jest w stanie pomóc? Pompa nie miała problemów z wydajnością, jedynie 2 lata temu wydarzyło się to samo, tyle że wtedy się dowiedziałem o tym że mogła się wyłączyć i to pomogło, a teraz już niestety nie. Czekam na porady i pozdrawiam. 
    • Przez Kaziouk1
      Witam panowie mam pytanie zakładam nowy temat bo nie znalazłem na forum  odpowiedzi na moje pytanie ,chciałbym  założyć chłodnicę hydrauliczną do zetora 8011 ponieważ po  dłuższym czasie  orki mam problem z podnoszeniem i skrzynia aż parzy gdy się jej dotyka,zetor ma co robić bo ciąga  3 skiby  obrotowe. Z tego co się dowiedziałem to zasilanie w większej wersji  np :1224   jest brane z dekla  ze skrzyni biegów ale u siebie nie mam w tym miejscu wyjścia i chciałbym się dowiedzieć czy mogę  podłączyć tą chłodnicę jakoś inaczej czy  konieczna będzie zmiana tego dekla?
    • Przez Jareckiskate
      Witam.
      Zetor 8111 czyli odpowiednik c385 912 itd.
      Posiadam pług grudziądza 4 skibowy.
      Kółko po środku pługa, które często się urywało (teraz jest super duże łożysko i się nie urywa)
      Ostatnio przeczytałem na temat regulacji podnośnika (wcześniej nie wiedziałem do czego to jest).
      Trochę czytałem o tym ale nie bardzo rozumiem o co chodzi.
      Bardzo mnie wnerwia częste wysiadanie i regulacja łącznika podczas orki.
      Zauważyłem że niektóre pługi mają fasolkę do zaczepiania łącznika.
      Mam wrażenie że jakoś prymitywnie orze.
      Możecie mi wyjaśnić jak się korzysta z tych regulacji w praktyce i jakbym mógł sobie ułatwić oranie?
      Z góry dziękuje za pomoc.
    • Przez Cooler1427
      Witam, posiadam już siłownik, oraz górne ramie z mocowaniem siłownika, brakuje mi tego dolnego mocowania i dłuższego sworznia tam żeby jeszcze siłownik trzymał wraz belka. 
       
       
      brakuje mi tego cuda na dole , jest przykręcane wymienne... oraz sworznia, można dokupić?  nazwy jakieś? 
       
       

×