Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że jednak ruszę na wiosnę, po świętach mam już mieć wstępną decyzję z ochrony środowiska. Raport już tworzy projektant gdyż tak jak mówisz przy 190 DJP na 99 % będą chcieli raport ( nawet tak mówili w RDOŚ).

Opublikowano (edytowane)

Witam, aktualnie staram się możliwie najbardziej zmniejszyć wartość swoich DJP, przeliczam przelotowość i wartość średnioroczną, którą podobno trzeba przemnożyć przez współczynnik przeliczeniowy DJP, ale skoro stan średnioroczny wyliczałem dla tuczników-> 2msc, warchlaków-> 2msc, to może ktoś wie czy nie powinienem DJP przemnożyć jeszcze przez liczbę rzutów rocznie->3, czy coś podobnego, bo wynik wychodzi zastanawiająco niski... DJP=48,02, przy zakupie warchlaków w ilości 1400sztuk.

obliczałem na podstawie :https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDkQFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Fpol%2Fcontent%2Fdownload%2F1900%2F9852%2Ffile%2FInstrukcja%2520do%2520upp_MR_21.02_MCh_MM_zaakcept%2520zmiany.pdf&ei=JvuuUtq3LISPswag4IBg&usg=AFQjCNGLAm544Bm-0CTT_4KWRzatnErgqA&sig2=qhPR0IiEIY4JwDcPzxdv2Q

Edytowane przez rafal654
Opublikowano

panowie chcę postawić chlewnie poniżej 40 djp i tu moje pytanie czy sąsiad może mi zablokować taką budowe jeśli chlewnia bedzie stała ponad 100 metrów od jego domu i 5 metrów od granicy działki?

Opublikowano

Wielkość DJP przy budowie tuczarni oblicza się dla ilości tuczników. Aby wybudować obiekt do 40 DJP, ilość tuczników w całym gospodarstwie nie może przekroczyć ok 285szt tj. 40 DJP : 0,14/szt=285szt. Za przekroczenie obsady grożą kary. W praktyce jeżeli wybuduje się budynek o powierzchni np. 500 mkw. to i tak nie można hodować więcej niż te 285szt dla całego gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

mozna chodowac tyle sztuk w skali roku czy w czasie kontroli tyle moze byc w pomieszczeniach? Jak to wyglada w cyklu zamknietym? ile by mozna miec matek by trzymac prosiaki do tuczu i zmiescic sie w 40DPJ?

Edytowane przez qba333
Opublikowano

Wielkość DJP przy budowie tuczarni oblicza się dla ilości tuczników. Aby wybudować obiekt do 40 DJP, ilość tuczników w całym gospodarstwie nie może przekroczyć ok 285szt tj. 40 DJP : 0,14/szt=285szt. Za przekroczenie obsady grożą kary. W praktyce jeżeli wybuduje się budynek o powierzchni np. 500 mkw. to i tak nie można hodować więcej niż te 285szt dla całego gospodarstwa.

Ok w tuczarni nie może być więcej jak 285 sztuk jednorazowo, czyli jak robię 2 lub 3 rzuty po te 285 sztuk to nie przekraczam 40 DJP ??????

I co do wstawiania więcej tuczników niż 40 DJP, np. budynek do 40 DJP a ja wstawię powiedzmy 48 DJP to ktoś to wogóle sprawdza???? i jakie sankcje grożą?????

Opublikowano

Witam, mam pytanie: jeżeli ktoś ma cykl otwarty i w roku sprzedawane jest 1200 sztuk, to ile to będzie DJP? W międzyczasie robiona jest przerwa całościowo ok 2 mies w roku.

I czy hodowla do 40DJP jest liczona jednorazowo czy odnosi się do stanu średniorocznego?

Opublikowano

Witam, mam pytanie: jeżeli ktoś ma cykl otwarty i w roku sprzedawane jest 1200 sztuk, to ile to będzie DJP? W międzyczasie robiona jest przerwa całościowo ok 2 mies w roku.

I czy hodowla do 40DJP jest liczona jednorazowo czy odnosi się do stanu średniorocznego?

Współczynnik DJP określa obsadę zwierząt w całym gospodarstwie. Przy cyklu otwartym jest to maksymalna ilość jaką można utrzymywać jednorazowo, nie wylicza się żadnych średniorocznych, ani sztuk sprzedawanych w roku.

Opublikowano

Witam, mój znajomy stawia chlewnie na 400 sztuk tucznika,choć dostał pozwolenie na 40 djp,czyli  285 sztuk tucznika, czyli bez raportu środowiskowego. Może mi ktoś powiedzieć ,wytłumaczyć jakim cudem dostał takie pozwolenie na taka ilość sztuk choć w planie jest 40 djp, wymiary budynku (40x15) zakładając 0.7 m na jedną sztukę tucznika

Opublikowano

Pozwolenie mógł dostać, bo zadeklarował, że obsada wynosić będzie 40DJP. Legalnie nie będzie mógł więcej trzymać. Przy decyzji o warunkach zabudowy nikt nie wnika w to jak ma się ilość sztuk na metr kwadratowy, lecz by ilość zwierząt w gospodarstwie nie była przekroczona. Jeśli buduje obiekt 600m. kw. to raczej jeden tucznik nie będzie miał ponad dwa m. kw. Będzie to możliwe dopóki ktoś nie zawiadomi o tym Nadzoru Budowlanego i wtedy lipa, może być nieciekawie.

Opublikowano

Witam, mój znajomy stawia chlewnie na 400 sztuk tucznika,choć dostał pozwolenie na 40 djp,czyli  285 sztuk tucznika, czyli bez raportu środowiskowego. Może mi ktoś powiedzieć ,wytłumaczyć jakim cudem dostał takie pozwolenie na taka ilość sztuk choć w planie jest 40 djp, wymiary budynku (40x15) zakładając 0.7 m na jedną sztukę tucznika

czy to jest gmina wiejska ?