Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie ze 2 miesiące temu miałem 4 razy pod rząd duże ilości bakterii (ok. 600tys a nawet raz milion) wszystko było wypucowane i dojarka i basen gumy nowe i nawet serwisant był sprawdzić basen, wyszło że jest dobry. dopiero jak przyjechała ta Pani z mleczarni i pobrała próby ze zbiornika to wyszło 7tys i i do teraz dobre, ale do tej pory nie nie znam przyczyny tamtego stanu

Opublikowano

sylwester nie wiesz czemu tak było?? Pewnie to był sierpień ... a przecież oni też musza mieć pieniążki na wakacje ... kiedyś tak powiedział pewnemu rolnikowi kierownik skupu.... tak poprostu i powiedział że na razie to się nie powtórzy ... ale o którą mleczarnię się rozchodzi to już nie powiem bo nie moge ... Słyszałem że w ŁSM dzieją się "ciekawe" rzeczy ale szczegółów też nie znam...

Opublikowano

znowu dużo bakterii .Co mogę zrobić .Z 528 poprawka na 132 tyś teraz przyszedł esemes 235.jak temu zaradzić .Pomocy odechciało mi się tych krów nie wiem co dalej mam robić Jestem z woj.łódzkiego

Opublikowano

a gdzie ta podwyżka odstawiam coraz więcej ponad 11 tyś a mniej dostaję zastanawiam się na przeniesieniu; u nas laborantka nagle jeździła i pobierała próby bo za niskie były 8 ;9 tyś dostawcą wychodziło to stwierdzili że z z kierowcami coś nie tak

Opublikowano

Mleczarnia Łowicz oddział Konin. U mnie też ciągle kantują na analizie, skaczą albo komórki albo bakterie, nieraz jest tak,że przychodzi krystaliczna czystość a za jakiś czas grubo ponad 100tyś gdzie ciągle doi się tak samo-paranoja. A o komórkach nie wspominam

Opublikowano

Każdy orze jak może. Kiedyś mówili- ,,pokorne ciele dwie matki ssie,, teraz bardziej pasuje pokorne ciele dwa baty dostaje.. Znajomy ma krowy i twierdzi że to nie ma sensu, planuje przerzucić się na opasy.

Opublikowano

czy wam też w ostatnim miesiącu zjechały nagle parametry ? bo to że ceny za mleko nie obniżyli to spoko ale spadek bez zmian żywienia w ciągu polowy miesiąca o 0,4 na białku i tłuszczu to chyba już przesada

Opublikowano

Ostatnio dałem kierowcy próbkę mleka na somatyczne z ogólnego mleka i w tym samym dniu były brane próby na somatyczne i co się okazuje ,z próbki którą dałem na zbadanie wychodzi 635 a z tej co brała mleczarnia na swoje wychodzi 425 i jak to jest , że wyszła tak wielka różnica z tego samego mleka Jak oni robią te próby

Opublikowano

moze poprostu zbadaj sobie oddzielnie od kazdej krowy i tak jest bezplatne i dopiero wtedy zobaczysz co jest u nas rok temu tez wyszlo ze dwa razy duzo i zbadalismy i mialy 3 krowy a zero oznak zapalenia czy czego kolwiek dostaly antybiotyk i jak od nich nie poszlo to wyszlo odrazu dobrze i od tamtej pory spokoj

Opublikowano

U mnie też od maja zaczęły skakać że różnice wynoszą nawet po 100tys. na bakteriach. A jeśli chodzi o ilość mleka przy odbiorze to tak od tego roku zaczęło się nie zgadzać z moja miarą, tak jak niektórzy wspominali nawet do 10% na moją niekorzyść. Przez cały miesiąc to się uzbiera spora strata, a oni mają czysty zysk. Czy mają nas za ciemników, myśla że nie umiemy liczyć? I jak długo będą to ciągnąć? Przecież bez końca nie da się tak ludzi oszukiwać.

Opublikowano (edytowane)

Dodam teraz coś od siebie związanie z ŁSM JOGO... Mianowicie po nie całym roku czasu powtórka z rozrywki czyli oczywiście komórki somatyczne... 700/800/450/650 takowe oto wyniki z ostatnich prób... I Gdyby się to tylko działo u moich rodziców to ok... ale gdzie jade to słyszę że mało komu przeszło mleko... A to cała trasa, a to większość z wioski... Z tego co ostatnio wiem odchodzą od nich z okolicy najwięksi dostawcy, niektórzy oddawali im po 540 tyś litrów mleka rocznie... W mojej miejscowości również JOGO odchodzi w niepamięć, może trochę mniej płacą ale człowiek przez nerwy i stres tak szybko nie osiwieje w Ksawerowie u Pana Zarębskiego... Tata jutro jedzie podpisać umowę z jego mleczarnią... Od znajomych rolników którzy do niego oddają słysze same pozytywy i żeby wiedzieli wcześniej to tak długo nie "pętali" by się z kłamcami i oszustami którym zależy tylko na swojej kieszeni....

Edytowane przez Luke16