Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupujemy prase ... mamy dwie kandydatki sipme Z-569/1 i unie famarol df 1,8v . Prasa chodziła by z zetorem 7340... rocznie robiła by jakieś 400 bel kiszonki i 600 słomy + zielonka dla krów... prosze o pomoc

Opublikowano

Jak bym wybierał z tych dwóch to wybrał bym tą z famarolu może jest droższa ale napewno wydajniejsza bo ma rotor i jak dobrze pamiętam w standardzie lepsze wyposażenie.

Opublikowano

obie w standardzie mają prawie to samo tylko famarolka nie ma szerokich butów... famarolka ma szerszy podbierak od sipmy, więcej wałów siatka dodawana od góry a nie jak w sipmie razem z trawą i ten rotor... jedynie czego się boje to ta elektronika... to mogę wziąść tą prasę zamiast sipmy na którą złożony jest wniosek ... cena chyba ta sama ...

Opublikowano

z tego co tłumaczył diler to olej cały czas chodzi po prasie (zasilenie i powrót) i wszystko steruje sie tym pilotem... naciska się guzik i podnosi sie podpierak... to już jakieś obciążenie dla pompy... a co do tej elektroniki to każdy wie jak to jest... polak próbuje coś skopiować z zachodzniej ale najczęściej mu się to nie udaje

Opublikowano

A znowu w sipmie jak jest rozdzielacz mechaniczny to jak nam wujek prasował zetorem 7340 to mu często klapę otwierało i nie mógł bel dobijać i niby w sipmie elektroniki nie ma chyba że w ciągniku są 4 wyjścia to jak nam robił mf-m i podbierak oddzielnie był podłączony a komora odzielnie to klapa się sama otwierała jak już było dobite i zabezpieczenie puściło ale bele były dość dobrze dobite.

Opublikowano

U mnie we wsi są 4 sipmy to wiem że 2 jakeś problemy miały na gwarancji niestety nie wiem jakie a te co u nas robiły bele to w jednej rozleciało się łożysko od koła przez które przechodzi sznurek i w niej jakoś komora się nie chce nieraz zamykać na te zatrzaski ale nie wiem z jakiej przyczyny a w drugiej to nie słyszałem o jakiejś poważnej awarii.

Opublikowano

przy zakupie na prow różnice w cenie np do droższej prasy dokładasz z własnej kieszeni

prasy famarolu no nadal nowość mało jest ich użytkowników ale podobno są tylko takie drobnostki jak nie dokręcone śrubki itp

Opublikowano

Ja bym wybrał sipmę ponieważ to już bardzo dobra firma i te prasy są wybierane przez bardzo dużo rolników a famarol to jeszcze nikt opinii na jej temat nie powiedział,kupuj sipmę ;)

Opublikowano

Ja również byłem za sipmą, znana marka jak nie patrzeć, część praktycznie od reki, ale kiedy pojechaliśmy oglądać do dilera zmieniłem zdanie jak zobaczyłem jakość wykonania, spawy słabej jakość, adapter na siatkę goły, ja prasuje dużo słomy a do łańcuchowej nie ma możliwość założenia rotora tylko do łańcuchowo-walcowej. O prasie unii słyszałem dużo zalet, zwłaszcza o zbijaniu beli, ale osobiście nikogo nie znam. U mnie wybór padł na prasę case RB344.

Opublikowano

osobiście nic za bardzo nie wiem na temat sipmy bo nie miałem z nią styczności podobnie zresztą jak z famarolką... wiekszość opini na podobnych tamatach zaczyna się od "ja słyszałem" , albo "sąsiad ma taką ,serwis jest u niego prawie codziennie" a wiadomo jak to jest , co ma sąsiad znaczy że bubel... diler mówł żeby brać sipme bo dużo ich sprzedają ,że mają doświatczenie w produkcji maszyn i w razie awari sipma jest dużo prostsza w naprawie ,a famarolka ma trochę elektroniki która bardzo odbiega od elektronki w innych prasach... bardzo prosił bym o opinie użytkowników tych pras... jest to zakup można powiedzieć na lata... chciałby by służyła jak aktualna prasa- 10 lat bez żadnej większej awari , jedynie łożyska na podbieraczu i pazury...

Opublikowano

Witam. Ja początkowo planowałem kupić sipme farme II, ale w końcu wybór padł na famarolke df 1,8vd. Dziś już ją zamówiłem i zadatkowałem. Do tej pory miałem styczność tylko z sipmami i moim zdaniem famarolka ma lepsze wykonanie, rotor, rewers, noże, siatkę w standardzie no i oczywiście lepsze sterowanie. Wbrew pozorom nie ma w niej tak dużo elektroniki, jest tylko elektrozawór sterujący przepływ oleju. Co do awaryjności to będę mógł wypowiedzieć się dopiero w czerwcu :D

Wynegocjowałem moim zdaniem dobrą cenę 68.000 zł z szerokim ogumieniem i sznurkiem.

Nie zastanawiaj się i bierz famarolkę