Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie triki to były dawno temu ;) teraz wykaże i od razu tel będzie z mleczarni za antybiotyk :D

A tak przy okazji zawsze dostosowujecie sie do karencji napisanej na antybiotyku??

Opublikowano

U mnie po podaniu w jedną - dwie ćwiartki nigdy w pozostałych nie wykazało obecności antybiotyku .Mimo to dla pewności zawsze daje mleko do zbadania z ćwiartek nie leczonych . Być może ma wpływ rodzaj antybiotyku . Po upływie karencji mleko również daję do zbadania

Opublikowano

Do tej pory też nie oddawałem mleka z pozostałych ćwiartek ale ostatnio badałem dwie krowy i okazało się że antybiotyk nie przechodzi w zdrowe ćwiartki. dawałem synulox i cobactan .

Opublikowano

kiedyś po podaniu antybiotyku w jedną ćwiartkę wszystko szło dla cielaków, ale odkąd weterynarz powiedział mi, że można na luzie oddawać do mleczarni są olbrzymie oszczędności :) Pierwszy raz sprawdzałem :) oddałem próbkę z pozostałych ćwiartek do mleczarni (powiedziałem ze krowa się wycieliła przed terminem i boję się o antybiotyk) i wyszło czyste mleko :)

Opublikowano

Może to jest i prawda, ale ktoś kiedyś przeprowadził jakieś badania i musiało wykazać w pozostałych ćwiartkach antybiotyk bo jak by go nie było to na opakowaniu antybiotyku by pisało nie podawać z tej ćwiartki przez np 3 dni. Dla mnie to jest tak jakby trucie ludzi i później dzieci są chore i antybiotyki nie działają bo się na nie uodproniły pijąc wasze mleko. Mam do was jeszcze jedno pytanie na potwierdzenie mojego punktu widzenia, że nie powinno się dawać takiego mleka do mleczarni, czy napiliście byscie się mleka z tych trzech ćwaiartek niby bez antybiotyku bo ja nie i ktoś pożniej kto kupuje karton z mlekiem też napewno by nie chciał.

Opublikowano

Ja nigdy nie oddaje do mleczarni z pozostałych ćwiartek, a jak mija karencja to bada się jeszcze dla pewności mleko. Mleko się nie marnuje, najczęsciej idzie dla świń albo dla byczków, nigdy nie dajemy mleka z zapaleniem/antybiotykiem dla jałoszek.

Opublikowano

Może to jest i prawda, ale ktoś kiedyś przeprowadził jakieś badania i musiało wykazać w pozostałych ćwiartkach antybiotyk bo jak by go nie było to na opakowaniu antybiotyku by pisało nie podawać z tej ćwiartki przez np 3 dni. Dla mnie to jest tak jakby trucie ludzi i później dzieci są chore i antybiotyki nie działają bo się na nie uodproniły pijąc wasze mleko. Mam do was jeszcze jedno pytanie na potwierdzenie mojego punktu widzenia, że nie powinno się dawać takiego mleka do mleczarni, czy napiliście byscie się mleka z tych trzech ćwaiartek niby bez antybiotyku bo ja nie i ktoś pożniej kto kupuje karton z mlekiem też napewno by nie chciał.

tester którym bada mleczarnia mleko jest tak czuły że wykrywa minimalne ilości antybiotyku, więc jeśli go nie wykrywa znaczy że go tam nie ma :P A czy na ulotce od antybiotyku jest napisane konkretnie że nie nie można oddawać mleka z innych ćwiartek? :P Nie jest napisane :) Co niektórzy rolnicy maja taki zwyczaj, że dla siebie doją mleko oddzielnie ;[ i to jest dla mnie powód do zastanowienia, co oni doją do mleczarni??? Jaki syf tam leci??? U mnie mleko do domu zawsze bierze się bezpośrednio z chłodni, bo wiem że dojone jest czysto...

Opublikowano

witam:] z tego co się orientuje to karencja na antybiotyki jest obliczana z jednym udojem więcej więc nie ma prawa być już jeżeli przestrzega się tego co jest na opakowaniu napisane. gorzej wygląda sprawa gdy zasuszamy krowę antybiotykami i się wcześniej wycieli tzn przed terminem wtedy po skończeniu karencji najlepiej jest przebadać mleko gdyż to są antybiotyki działające dość długo i mogą być wykrywalne w mleku. pozdrawiam;]

Opublikowano

Witam!

Mnie też uświadomił nowy weterynarz,że można podawać mleko z pozostałych ćwiartek. Sprawdziłem i nic złego nie wykazało, a leczyłem kilka sztuk jednocześnie i od wszystkich oddawałem mleko do mleczarni, skoro od kilku razem nie wykazało, tzn ni mniej ni więcej, jak to,ze można. Mega oszczędności. Stosowałem Synergal LC.