Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie bardzo widzę tam miejsce na te kilkadziesiąt litrów zbiornik ale sam jestem ciekaw może ktoś wykombinował coś takiego ,jeszcze z dołu pompka by musiała ssać czy by się nie zapowietrzał

Opublikowano

Witam. Koledzy nie ma co se głowy zawracac, wuja jest mechanikiem i kiedyś mu przyprowadzono ursusa c-362 ( one zbiuornik mają pod kabiną ) i mówi że zapowietrzał się. To mówi że cały układ paliwowy nowy wsadzili i miesiąc było dobrze. Takrze ja odradzam. Sam mam zetora 5211 i też ma zbiornik pod kabiną to czym to paliwo złapie obieg to troche musi pokręcić o tej porze oczywiście.

Opublikowano

I kolejna historia z cyklu " Bo ja słyszałem......" Odkąd umiem jeździć nigdy mi się C-362 nie zapowietrzyło. A co do pomki ti jest tylko zasilająca przy pompie wtryskowej

Opublikowano

Dziękuje bardzo za opinie chciałem w miejsce zbiornika zamontować nagrzewnice a i tak zbiornik mam zmniejszony o polowe na potrzeby wspomagania i myślałem z można go zamontować tak jak właśnie w zetorach i wiem ze ktoś tak właśnie zrobił bo widziałem kiedyś zdjęcie w galerii a teraz nie mogę go znaleźć :(

Opublikowano

Jak to nie da? przecież pompki zasilające przy 60tce są praktycznie takie same jak w bizonie i bizon jakoś daje rade pociągnąć paliwo. O co trzeba tylko zadbać to dobrze uszczelnić układ zasilający i będzie grać:D

Opublikowano

Na problem z zapowietrzaniem jest sposób bo można przecież wstawić w zbiornik pompkę elektryczną która będzie cały czas pompować paliwo tak jak mają silniki benzynowe w samochodach na wtrysku sam już kiedyś o tym myślałem ale puki co dałem sobie na luz

Opublikowano

Jak dla mnie pociągnie. Dużo zależy od stanu pompy. Na pewno trzeba zainwestować w zaworek zwrotny przy zbiorniku. a Zbiornik tak zamontować by go nie urwać.

Tak czy tak takie rozwiązanie jest szeroko stosowane.

Najlepiej sam spróbuj, weź baniaka z paliwem i podłącz do niego przewody( w sumie jeden bo od przelewu na razie zostaw). Przepompuj i zobacz.

Sąsiad twierdzi że przez to że bak pod kabiną jak u niego z zetorze serii 52XX jest czuły na czystość filtrów, objawia się to słaba czułością na gaz.

Opublikowano

W galerii wynalazki i udoskonalenia był zbiornik paliwa z żuka w c360, zamotowany w miejscu zbiornika z powietrzem. Miał nawet czujnik poziomu paliwa. Musisz tylko poszukać strona po stronie. Ja Ci nie znajdę, bo mam wolny internet i zajmie mi to kilka godzin. Zacznij szukać od obrazków dodanych 1 rok temui starszych.

Opublikowano

Myślę ze już wiem jak to zrobić wywalę lewa skrzynkę na akumulator i zamontuje tam butle gazowa z tarpana ma ok 40 litrów i jest okrągła wiec zajmuje mało miejsca trzeba do niej tylko wspawać kranik i zrobić wlew, na przewodzie zamontuje zawór zwrotny a butle zamontuje na takich opaskach tak jak ta od powietrza jak myślicie zda to egzamin?

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie podoba mi sie pomysł! Ale z tą butlą? chyba tylko z nową bo używane od gazu mają straszny syf w środku ale jak masz dużo czasu to jakoś go wypłukasz

Edytowane przez antonio86
Opublikowano (edytowane)

Tylko pamiętaj kolego o odpowietrzniku zbiornika np. w korku, bo inaczej nie będzie działać.

Pomysł z przeniesieniem baku to nie tylko miejsce na nagrzewnice ale tez wygodniejsze tankowanie. Kwestia godna rozważenia we własnym ciągniku :rolleyes:

Edytowane przez sawo10
Opublikowano

Moim zdaniem to najlepszy zbiornik byłby z jakiejś osobówki tylko trzeba zmierzyć ile jest wolnego miejsca i pojeździć po szrotach może coś ciekawego znajdziesz za grosze