Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mariez

tam na łąke możesz duże ilości, azotu trzeba dać, a najlepiej obornik, gnojowica, gnojówka ;)

moje łąki nie widzą sztucznych nawozów bo możesz walić na łąki a skutek średni, zapotrzebowanie ogromne, ja np nawiozłem z jesieni 60 m3 gnojowicy i z wiosny 40 m3, i jest trawa rewelacyjna, wysoka jak żyto,  ważne jest nawożenie organiczne, bo do wyprodukowania masy potrzebuje roślina, 

ja najlepszy efekt osiągałem siejąc trawę razem z gorczycą, gorczyce wymłóciliśmy i trawa na przyszły rok gdzie słoma po gorczycy została, 20 maja była prawie metrowa ;) 

Opublikowano

@mariez 4t zależy od wapna, węglanowe ma zazwyczaj 40-45%,  , lepsze mniejsze dawki częściej niż duże, jednorazowe, to nie ekologiczne i nie ekonomiczne - za dużo wapna jest rocznie wymywane. Po założeniu łąki możesz spokojnie wapnować jesienią, ale małe dawki 0,5-1t/ha gdyż łąk nie powinno się nawozić zbyt dużymi dawkami.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepsze magnezowe na takie pole...... Magnezu w ziemi nigdy mało, a wiadomo, że im gleba lżejsza tym bardziej podatna na wymywanie magnezu, który jest bardzo ważnym składnikiem. Minus jest taki, że takie wapno nie działa tak szybko, ale znowu zostaje w ziemi na dłużej.

Opublikowano

Jak masz kwaśne ziemie,chcesz w miarę szybko poprawić ph i będziesz zabieg wapnowania przeprowadzał po żniwach to proponuję zastosować tlenkowe.Niczym szybciej nie podniesiesz ph. Nie wierz w bajki i bajery domokrążców którzy mówią że np 300 kg jakiegoś cudownego środka podniesie ph z 4 do 6 w ciągu roku.

Opublikowano

Zrób badanie gleby i będziesz wiedział, na lekkie nigdy tlenkowego, najwyżej ciężkie ewentualnie średnie. Po badaniu będziesz także wiedział co z magnezem, jaka jest jego zawartość. Możesz mieć gleby zasobne w magnez. I dopiero wtedy możesz wybierać coś węglanowego lub tlenkowe, zwykłe czy z magnezem. Oczywiście węglanowe nigdy nie zaszkodzi, ale stosowanie go np. na cięższe gleby mija się z celem.

Opublikowano

mam ph ok 5.5-6 chciałbym podbić do 7. jakie wapno najlepiej zastosować? gleby średnie 3,4,5 klasa. patrzeć na magiczne produkty typu polcalc w workach? czy pomyśleć o wolno działającym dolomitowym?

Opublikowano

Na wiosnę musze wywieźć obornik na 5 ha, i nie wiem czy w tym tygodniu zastosować krede w ilości 500kg/ha, wymieszać z ziemią i za miesiąc wyzieżć obornik czy odwrotnie, najpierw obornik a potem wapno.

jest to dzierżawa o słabym ph, więc muszę zastosować i obornik i wapno

Co radzicie wykonać napoczątku?

Czy najpierw wapno czy obornik to już zależy od ciebie,chodź wapno na pewno jest ważniejsze.Jeżeli dajesz na wiosnę obornik to wapno dopiero na jesień.Jeśli jednak wysiejesz najpierw kredę to obornika już nie dawaj wcale.

mam ph ok 5.5-6 chciałbym podbić do 7. jakie wapno najlepiej zastosować? gleby średnie 3,4,5 klasa. patrzeć na magiczne produkty typu polcalc w workach? czy pomyśleć o wolno działającym dolomitowym?

Ten magiczny produkt to tylko napis na worku + może lepsze zmielenie ale nigdy nie w dawce jaka podają tylko kilka razy większej. Wapno magnezowe nadaje się do podtrzymania ph ale nie do jego podniesienia chyba ze dasz 8 ton na h i chcesz poczekać ok 3-4 lat na drobny efekt. Wysiej wapno węglanowe tylko z  kopalni( byle nie posodowe ani pocelulozowe) w dawce ok 3 tony na h to będzie 1,5 tony czystego składnika CaO. Podniesie ph o około 1 stopień i utrzyma się przez 3 max 4 lata.P.s tylko wapno wymieszane z ziemią się rozpuszcza ponieważ reaguje dopiero z kwasem glebowym.

Do pogłównego stosowania jest tylko kreda, która jako najmłodsze wapno rozpuszcza się w kontakcie z woda.  

Opublikowano

Siałem weglanowe ne jednym polu(było z huty skaziłem glebę), poźniej tlenkowe(budowlane 90% 400kg na ha) na drugim kawałku nie zły efekt ale w tym roku tylko KREDA super wapno u mnie cena 400zl/t.- i to granulowane

Od siebie polecam tylko kredę lub weglanowe z PEWNEGO źródła,tlenkowe budowlane wcześniej sialem ale problem z wysiewem a ze WSZYSTKICH opinii najlepiej rośnie po kredzie i tylko przy niej zostaję.