Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy 5011 bedize mniej awaryjny? i czego może mi brakowac niż w 5211 ?

To jest starszy model, ma gorszą skrzynię biegów, chyba minimalnie mniej mocy i bodajże sztywny przód. 5211 jest bardzo trwały, główne podzespoły są trudne do zajechania, jeżeli coś czasem szwankuje to hydraulika sterowania sprzęgłem, pompa wody raz na 10 lat.

Opublikowano
A nie prawda...5011 ma ten sam silnik co 5211....Podobna skrzynie....I też mają miekki przód.... ;) Więc troszke sie pomyliłes....

Znajomy ma 5011 ze starą skrzynią, bez miękkiego przodu i kabiny w oryginale

Opublikowano

Co trudności z włączaniem WOMu to musisz mieć jakiś feler, fakt, mi też czasami trudniej wchodzi, ale nie ma aż takich problemów jak piszesz. A co 5211 to jest dobra maszyna i naprawdę robi ciężką robotę, choć to tylko 3 cyl.

Opublikowano

Witam, mam Zetora 5211 z 1987r i generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, podobnie jak u kolegów występowały tylko awarie hamulców (zapowietrzały się albo nie chciały odbijać), warto szukać egzemplarza ze wspomaganiem lub ewentualnie samemu go doposarzyć po zakupie.

Opublikowano

Cześć jestem nowy, nie chciałem zakładać nowego tematu bo pytanie dotyczy ciągnika zetor 5211. Zda on egzamin w moim małym gospodarstwie (4h) w przyszłości planuje dokupić. Informacje techniczne wyczytałem z tego tematu, poznałem wady i zalety ciągnika. Jeśli chodzi o ciągnik to wybrałem zetora przede wszystkim ze względu na komfort. Mam jeszcze 2 małe pytanka w każdym zetorze 5211 jest szyberdach i miejsce na radio??

PS. Zajefajne forum...

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć! Witamy na forum ;)

Mam jeszcze 2 małe pytanka w każdym zetorze 5211 jest szyberdach i miejsce na radio??

W każdym, a przynajmniej w każdym z tych które widziałem był szyberdach i miejsce na radio. Na 4ha nie wykorzystasz w pełni ciągnika ale jeśli masz zamiar powiększać areał to myśle że możesz śmiało kupować ten traktor.

Opublikowano
Zetor 5211

silnik R3 2.7 l. (Z5201)

moc 47KM / 51KM* @ 2200rpm

moment obrotowy 146Nm / 165Nm* @ 1600rpm

opony tylne 16.9-28 lub 12.4-36

masa własna 2,8 t.

rozstaw osi 212 cm (Tobie chyba chodzi o rozstaw kół, jest regulowany)

*wersje produkowane od 1987 roku

według tych danych ciągnik z 88r powinien mieć 47-51KM a ten oto ciągnik z 88r ma 33KM. Więc jak to jest?? Są w ogóle zetory 5211 z 33KM?? Czy jest to zwyczajny błąd przy wypełnianiu ogłoszenia??

Screen z tym ogłoszeniem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...1c47a78137.html

Opublikowano

Jak nie jest klapnięty to spełnia, u mnie z tego co pamiętam siadł po kilku akcjach wyciągania wtopionych ciągników. Dolny zaczep był rozerwany to line czepiało sie na górny i wtedy podrywało przód na dobre 1,5 metra przy wyszarpywaniu, a że młodzik byłem i nie ogarniałem sprzętu to wciskałem sprzęgło i przód lądował z impetem na ziemie ;)

Wystarczy sie przejechać żeby zobaczyć czy przodek pracuje czy siedzi.

Opublikowano

każdy Zetor 5211 ma wspomaganie kierownicy?? czy wychodziły także roczniki bez wspomagania?? bo wydaje mi się że gdzieś o tym przeczytałem że nie wszystkie mają ale teraz nie mogę tego znaleźć...

Opublikowano

ale był konkretny rocznik który nie miał wspomagania?? czy różnie to bywało??

i jeszcze jedno małe pytanko, mam dwa zetory na oku:

- pierwszy ma wspomaganie ale nie ma miękkiego przodu 25000zł.

- drugi ma miękki przód ale nie ma wspomagania 25500zł

który byście wybrali obydwa są w bardzo dobrym stanie...

Opublikowano

co do rocznika to chyba te pierwsze nie mialy czyli 1985r ale do ktorego to nie wiem :rolleyes:

na twoim miejscu wybral bym tego na miekkim przodzie bo wspomaganie mozna taniej zalozyc jak miekki przod <_<