Skocz do zawartości

NH 5070 czy Ursus 8024 MIDO?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość bartek18
Opublikowano

Ma to być główny ciągnik na 50 ha gospodarstwie. Będzie nowy. Który bardziej polecacie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Bartek18 powiem Ci tak, jeśli poczekasz do drugiego kwartału tego roku to kup sobie Ursusa 8034. Dlaczego akurat Ursus, a nie NH? Dlatego, że wyposażenie będzie bardzo podobne, a cena o wiele niższa.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisza Ci koledzy powyżej poczekaj jeszcze troszeczke jak wyjdzie 8034 i wtedy masz super maszyne. Bo ta skrzynia przy 8024 to bida... Sam sie nie moge doczekac kiedy 8034 wejdzie na rynek :D

półbiegów kolego...

Przepraszam a Zetor to niby co robi cały czas w forterze?? Juz chyba z 3 raz zmieniaja wyglad swiateł i zmienili oznaczenia modeli. Jak ursus zmienia stylistyke to wszyscy sie smieja a jak ten zabieg robi konkurencja to wielki skok do przodu :lol: Cudze chwalicie swojego nie znacie tyle w tym temacie.

Edytowane przez mlody89
Opublikowano (edytowane)

widać że na bieżąco nie jesteś,

a tak propo zmian to NH zmienił w T5000 w porównaniu do serii TL

Zasadniczo to bardzo mało się zmieniło a z tego co wiem to będzie tak:

- nowy przedni most z kątem skrętu 60°

- Power Clutch czyli sprzęgło sterowane także przyciskiem na dźwigni biegów

- opcjonalne elektroniczne sterowanie podnośnikiem EDC znane z większych serii NH (w TL-A to było chyba EHR od Boscha)

- pozatym to takie duperele jak okrągłe światła górne kabiny, inna kolorystyka wnętrza, inna wajcha od gazu ręcznego

@podcepiomy ale tu w temacie mowa o T5070 czyli pewnie z przekładnią DualCommand w której to jest mokre sprzęgło wielotarczowe. Co tu więcej mówić Ursus 8024 wypada blado :lol:, trzeba czekać może kiedyś zaczną robić tego Landini Vision jako 8034 :P

Edytowane przez adikpl1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Szkoda, że Ursus bierze podzespoły z innych marek. Lepiej jakby porządnie zmodernizował skrzynie i silnik. Acha wygląd Ursusa może być tylko opony są zamałe i dziwnie ten ciągnik w nich wygląda. <_<

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że Ursus bierze podzespoły z innych marek. Lepiej jakby porządnie zmodernizował skrzynie i silnik. Acha wygląd Ursusa może być tylko opony są zamałe i dziwnie ten ciągnik w nich wygląda. <_<

Oczywiście, można tak zrobić że zmodernizować skrzynie i silnik, ale wtedy ciągnik nie będzie kosztował 150tys ale 220tys i raz że trzeba będzie jeszcze dłużej czekać za nowymi rozwiązaniami, dopiero to będzie niewiadoma co to za ciągnik.

Ursus nie ma takich zasobów finansowych, technicznych i ludzkich żeby sobie pozwolić na własne konstrukcje. W celu obniżania kosztów i ujednolicenia oferty stosuje podzespoły od innych marek, co jak co ale już sprawdzone, bo mają zastosowanie w szerokiej gamie innych marek ciągników.

A i zaraz ktoś powie że Ursus dostał dofinansowanie 12mln na własny ciągnik, ale nie oczekujcie że stworzy go w pół roku czy rok. To będzie żmudna praca, która musi już być planowana z wyprzedzeniem i poparta długimi testami.

Edytowane przez kris14
Opublikowano

zdecydowanie NH, ten ciągnik jest już trochę na rynku i nie narzekają bardzo na niego, a Ursus niedawno wyszedł, więc nie wiadomo, czy będzie chodził dobrze, czy źle, jestem też ciekaw czy te części do Ursusa są faktycznie takie tanie jak do tych starszych Ursusów :unsure: NH jest trochę mniejszy gabarytowo, więc w niektórych pracach może lepiej się sprawdzić;)

Opublikowano

Ja bym wybrał Ursusa mimo że to nowy model, bo ma na 100% tańszy serwis a poza tym pewnie część awarii będzie można samemu naprawić poza tym silnik Perkinsa jest bardzo dobry oszczędny i niezawodny co prawda w NH nie można też nic złego powiedzieć o silniku czy czymś innym ale części do tej marki są dość drogie a najgorsze że ciągnik jest zrobiony w ten sposób że każda awarię musi naprawiać serwis samemu nic się nie da przy nim zrobić a serwis do tanich nie należy....

Opublikowano

Na twoim miejscu kupił bym ursusa ponieważ jest mniej awaryjny od nh sąsiad miał nh i po zrobieniu 5 ha podorywki się psuł. NH może jest dobry ale na pierwsze 3 lata pracy a potem się psują. Proszę was żebyście nie pisali o komforcie pracy jeśli nie pracowaliście na danym sprzęcie. Pozdrawiam