Skocz do zawartości

jaki nawóz najlepszy na ozime zboża do zasilenia wczesną wiosną

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

mocznika nie używam, choć w tym roku rozważam jego użycie. dzięki za rade ;)

a tak jeszcze zapytam na przyszłość - zaleca się co najmniej 6% stężenie mocznika, a jaka jest dla niego optymalna ilość cieczy na ha również przy wyższym stężeniu? teraz stosuje 200 l/ha, dopóki się nie zainteresowałem to dawka wynosiła 400 l, teraz mam jeszcze kawałki po 2,5 ha i zastanawiam się czy przy dokarmianiu zboża i fasoli nie zejść do 160 l/ha stosując mniejsze dawki nawozów

Edytowane przez daro189
Opublikowano

mam na dzierżawach posiane pszenżyto i żyto, ładnie się rozkrzewiło jesienią, klasa ziemi 4-5, ph 4,5 a więc kwasota. Jaki nawóz polecacie na wiosnę i w jakich dawkach?  

Opublikowano

Witam zwracam sie z prosba mam prace zaliczeniowa na kurs w kwalfikacji R3 i mam zadanie na ktore wgl nie wiem jak udzielic odpowiedzi a mianowicie : Wykonywanie  prac związanych z żywieniem i utrzymywaniem zwierząt z uwzględnieniem maszyn i urządzeń  . Z gory dzieki :)

Opublikowano

witam zasiałem pszenice po kukurydzy ostatniego października i chciałbym się dowiedzieć jak ja naj lepiej teraz rozkrzewić 

Teraz nic nie możesz zrobić bo i tak pszenica nie będzie rosła. Wiosną sporo azotu (do 80kg/ha) na start i jak się cieplej zrobi to zacznie się krzewić.

Opublikowano

Mam ostatnimi czasy taki dylemat. Czy na pszenicę warto dać Kizeryt jeżeli nie jest dobrze rozkrzewiona? Czy tu jest sens aplikacji tego nawozu? Ktoś coś poradzi? Czy może poczekać aż się rozkrzewi i wtedy zastosować? Jak wy to widzicie?

Opublikowano

Jak pszenica jest dobrze rozkrzewiona to saletrosan, jak słabo saletra.

A dlaczego saletrosan na dobrze rozkrzewioną? Różnica to że ma siarkę i dlatego nie można jej dać do słabiej rozkrzewionej?

Opublikowano

Z tego co kiedyś wyczytałem to saletrosan rozpuszcza się wolniej dlatego daje się saletrę która rozpuszcza się praktycznie od wieczornej rosy. Przez co roślina może pobrać wcześniej azot który wpłynie na krzewienie.

Opublikowano

A dlaczego saletrosan na dobrze rozkrzewioną? Różnica to że ma siarkę i dlatego nie można jej dać do słabiej rozkrzewionej?

Przede wszystkim 19% azotu w saletrosanie jest w formie amonowej, wolniej działającej. Formy saletrzanej jest 7%, gdzie w saletrze formy amonowej i saletrzanej jest 50/50. No i dodatkowo saletrosan wolniej się rozpuszcza, tyle że jak często N wiosną dajemy niemalże w błoto to rozpuszczalność i tak jest szybka.

Opublikowano

Panowie co polecicie na pierwszą dawkę na jęczmień ozimy obecnie jest dobrze rozkrzewiony ale zaszkodziły mu przymrozki trochę i ma suche końcówki liści i pewnie do wiosny będzie bardziej przyschnięty (oby węzeł krzewienia się uratował) i nie wiem bo zawsze stosowałem saletrzak a mówią że siarka jest ważna więc może saletrosan ??

Opublikowano

Pszenica ozima po rzepaku III IV klasa ziemia lekka

Prdzedsiewnie 150kg npk 7-20-30

Teraz planuje w pierwszej dawce dac 200kg saletry

saletry a w drugiej planowalem poprawic 150 saletry ale nie wiem czy nie zmienic na mocznik bo skladnik tanszy jak myslicie? Dac saletry ciut mniej w czystym N czy mocznik w ktorym przy tych samych kosztach bedzie wiecej N co lepiej wplynie na plon?

Na cuda w plonach nie licze bo fundusze nie pozwalaja jakbym ukosil 4.5-5ton/ha to bede w siodmym niebie.

Opublikowano

Witam.Jest sens dawać większą dawkę saletry niż 200kg/ha jak zboże jest dobrze rozkrzewione?W drugiej dawce pójdzie mocznik też nie wiem w jakiej dawce,myślę nieco ponad 100.Pod korzeń było na jesieni.

Opublikowano

Wiecej kolego nie ma sensu dawac bo bedziesz miał straty azotu nie do konca zostanie on pobrany z takiej duzej ilosci.. poza tym ja nie wiem dlaczego wszyscy sraja sie z tym mocznikiem przeciez on sie utlenia jak nie trafisz z pogoda to mocznik pojdzie w gore i tyle bedzie z drugiej dawki nawozu. A druga sprawa to ten saletrosan myslicie ze jak nie sypaliscie nigdy siarki to nagle te 7% czystego składnika w 100kg uczyni cuda i nagle przyrosnie 2t wiecej?? nie ma co sudowac na pierwszy rzut tylko saletra amonowa lub kedzierzynska one działaja odrazu a o siarce trzeba było myslec na jesieni nie teraz.

pablo21 na III-IV klasie ziemi przy dobrym roku pogodowym mozna wyciagnac prawie 10t pszenżyta to pszenicy przy dobrym dokarmianiu 8t jestes w stanie wydusic nie marnuj gleby tylko inwestuj ile mozesz ziemia Ci wszystko zwroci słyszałem to od doswiadczonego rolnika byłem na jego gospodarstwie widziałem jak prosperuje i on mi to powiedział zaczełem inwestowac wszystkie pieniadze jakie moge wydac i od 2 lat jestem zasypany zbozem uprawiam 25ha (IV-Vklasa) i mam prawie 200t w magazynie

Opublikowano

Pierwsza dawke jak najwczesniej ja bede siał juz za tydzien jak bedzie zamarzniete to tym lepiej bo nie bedzie sladow widac najlepiej z ranca trzeba poleciec tylko nie siej mocznika bo on ucieknie w gore jak bedzie lezał na wierzchu 

Opublikowano

U mnie 5cm ziemi sie rozmarzlo bagno normalnie , ponizej 5cm zamarzniete nie wiem na jaka glebokosc jutro -1 zapowiadaja zastanawiam sie czy ruszyc na rzepak jak radzicie? , kilka km odemnie siali od rana i jakos to im szlo ale to na lzejszych ziemiach