Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hey mam takie pytanie

hcem sobie postawic obore na 30 dojnych krów

i na 50 opasów

zgarniazc gnoju , wolnostanowiskowa , urzadzenia do dojenia zbiornik i tak dalej

ile by mnie to kosztowalo??

jak byscie sie pytali czemu tyle bledów tu sie naje...

ja jestem w polsce od 2 lat ....

Opublikowano

1.ja mam taki problem ze niemoge wsystkich kruw na łąke wypuscic

2.naczym lepszy zysk zrobil na dojnych , czy na opasy.

i jakie bydło (Rasa) sie najbardziej oplaca na opasy.

Opublikowano

Po pierwsze to czy mają to być dwa budynki czy jeden?

Sam mam 30 krów dojnych i na taką obsadę z cała pewnością wystarczy Ci hala udojowa typu - RYBIA OŚĆ 2x3 (za ok.50-60tys zł. np. Westfali Surge)

Czy nie lepiej będzie wybudować obore głęboką? Licz sie z tym ze wtedy koszt takiego budynku znacznie spadnie.

-Koszt zbiornika ok. 1500 litrów to 23-27tys zł (przynajmniej tyle kosztowały 1.5 roku temu)

Jakie wybierasz pokrycie dachowe? blacha, ondulina, eurofala(eternit)

Pomyśl nad płytami warstwowymi i nad szerokościa stołu paszowego (wystarczy 4.5m).

Opublikowano

ja też mam obsade 50 szt w tym 28 dojnych opasy i jałówki w dwóch połączonych budynkach.1to obora11x28m a drugi to przeróbka stodoly na 13 stanowisk.środkiem korytaż a przy ścianie pasza.28 krów zależy od okresu laktacji na 3 aparaty 0,50min do max1,20h i wydojone więc nad wydatkiem na hale bym sie zastanowił.cały obrządek w 2 osoby to 2x2h dziennie.

opasy to będą z własnej chodowli bo przeciez nie zawsze będzie jałówka a od 30 szt pare byków zostanie ale w dzisiejszym niepewnym czsie taką inwestycje to trzeba naprawde przemyśleć bo wygoda może nas bardzo dużo kosztować

Opublikowano

Kalus77>

no jeden budynek

widzialem takom halle 30 na 12 i 4m

koszt 45.tys.pustaki na 5 tys dostane tylko ile ja musze wydac za zgarniac gnoju.klatki dojarki.matty ...

a oco ci hodzi z tom błebokom oborom??

aten zbiornik to co ile dni opruznias??

stul paszowy to takitak

ajaki pasowuz by sie mi przydał???

ja też mam obsade 50 szt w tym 28 dojnych opasy i jałówki w dwóch połączonych budynkach.1to obora11x28m a drugi to przeróbka stodoly na 13 stanowisk.środkiem korytaż a przy ścianie pasza.28 krów zależy od okresu laktacji na 3 aparaty 0,50min do max1,20h i wydojone więc nad wydatkiem na hale bym sie zastanowił.cały obrządek w 2 osoby to 2x2h dziennie.

opasy to będą z własnej chodowli bo przeciez nie zawsze będzie jałówka a od 30 szt pare byków zostanie ale w dzisiejszym niepewnym czsie taką inwestycje to trzeba naprawde przemyśleć bo wygoda może nas bardzo dużo kosztować

powiem tak kasa to nietaki problem z niemiec do polski wrucilem i sie troche nazbieralo.

ja hcial bym wiedziec co sie najbardziej oplaca??

i jakie krowy trzymac????

i le ja musze wydac na wsystko w srodku .

Opublikowano

Ja mam obore wolnostanowiskową 34m na 24m pokryta eurofalą, legowiska są ścielone słomą niemam mat, mam 3 korytarze gnojowe , obora jest na 60szt no i jeszcze po drugiej strone stołu paszowego na młodzież jest, mam hale udojową westfalia surge rybia ość 2x5, mam zgarniacze HOULE linowe które chodzą w oborze a na dworze jest zgarniacz łańcuchowy który odprowadza obornik na płyte koszt zgarniaczy to jakieś 100tyś , moin zdaniem bardziej ci się opłaci trzymać krowy mleczne rasy HF lub Simental, niepchaj się w opasy bo moim zdaniem się nie opłaca, mam paszowóz keenan 14m3 i jest wystarczający koszt budowy obory to ponad 1mln

Opublikowano

@K700 jest coś takiego jak translator google, wpisz tam w sobie bardziej znanym języku określoną frazę, i znacznie ograniczysz błędy. Poczytałem twoje posty. Twoje: "naje...", "pier..." hmm skoro jesteś na tak "zaawansowanym" poziomie językowym, to wykaż się poprawnością na "niższych" szczeblach.

"z niemiec do polski wrucilem i sie troche nazbieralo"- to jest bardzo względne pojęcie

Opublikowano

1. Panowie i Panie mam do was prośbę. Otóż hodujębydło miesne lm i mam zamiar postawić obore na 20-30 memek tej rasy wraz z młodzieżą. Obora ta miała by być w miarę nowoczesna koszt +/- 150 tyś zł.(max. 200) Obora miałaby być postawiona z błachy docieplanej lub z bloczków superexu. Chodzi, aby krowy miały możliwość wybiegu na pastwisko (10 m za oborą) Karmienie odbywałoby się paszowozem , wywóz obornika TURem, obora będzie jedną stronną blisko płotu, chciałbym do obory dostawić wiatę, która będzie biegła w stronę podwórza i łączyła się z garażem. Proszę was o propozycje wym. przejazdów itp.

2. Przykładowy obrazek ( mniej więcej trochę średnio mi wyszło)

| |

| |

| Obora dla mamek |

| |

| |

| |

|_____________________________________________|

/ ok.8m /

/

/

/

/

/

/

/ dł. 20m

/

/ Wiata

/

/

/

/

/

/

/________________

9m.

Garaż

Opublikowano (edytowane)

Witam. Moim zdaniem obora na bydło mięsne powinna być jak najtańsza, nie wiadomo jak długo będą zyski z tej hodowli i dodatkowe koszty w postaci drogiego budynku tylko zmniejszą rentowność z hodowli. Co do tego paszowozu to bym się poważnie zastanowił, chyba że już jest, bo kupować to trochę drogo jak na mamki. Z materiałów budowlanych to najlepiej dać podmurówkę na 1-1,5m a wyżej drewno i tak jak zalecają najlepiej jedna sciana otwarta. Co do wymiarów to jak ma już być paszowóz to najlepiej ok. 3,5m korytarz paszowy, 4-5m ganek spacerowo-gnojowy puls ewentualnie część legowiskowa. Długość też musi być odpowiednia by wszystkie się zmieściły przy stole paszowym. Conajmniej 1-1,2m na krowę. Taki podział na trzy części wg mnie jest bardziej funkcjonalny szczególnie zimą gdy jest dużo obornika. Przy wywożeniu może być wygodniej i zadawanie paszy można zmechanizować i ewentualnie zmagazynować w okresie silnych mrozów żeby ciągnika nie męczyć. Życzę powodzenia w hodowli bydlaczków i pomyślności.

Edytowane przez opoka