Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

S

12 godzin temu, hardkor113 napisał:

Co ty gadasz że nie będzie strat przy cięci nożem napewno są tak samo jak jest rotor to straty będą większe mniejsze ale będą.

Wolał bym pojeździć nawet dwa trzy razy więcej z polską bez noży jak z nożami.Straty trzeba minimalizować.

Opublikowano

Nie chce tu sie spierac bo nikomu to nie słózy! 

Jesli ktos tak uwaza ze z nozami i rotorem jest OK, -PROSZĘ BARDZO! NIECH SOBIE ROBI, KAZDY ORZE JAK MOZE.......!

TYLKO MALO KTO WIE JAK WYGLADA PLON 3T Z HA TYMIANKU, A PISAC MOŹE!

Co do Afalonu--spokojnie jeszcze kupisz  Argania cay jakoś tam,  K-staw ul. Lwowska !

Po rotorze i nozach tylko w worek zbierać!

Opublikowano

również i ja nie będę się tu z nikim spierać i przekonywać czym ma zbierać.

wyraziłem tylko swoje zdanie  że według mnie przyczepa z pół rotorem lub inaczej rotorem grzebieniowym (nie mylić z pełnym rotorem ) jest najlepsza do zbioru tymianku jak i również innych ziół.

podam  przykład przyczepa polska  t602 ( 26- m3 ,ładowność jaką podaje producent 2,5 tony ) tymianek wyrośnięty ,zszyty że nie widać zadków  plon po wyczyszczeniu około 3 tony z hektara - 8 przyczep z hektara.

zbiór  tego samego tymianku przyczepą Agromet  T050/1 (41m3 ,ładowność 4 tony)  4 przyczepy z hektara.

i zbiór przyczepą Deutz fahr f 570  (23m3 ładowność 8 ton , z założonymi walcami do rozładunku ,które zmniejszają pojemność załadunku) bez użycia noży  4 przyczepy z hektara

z nożami wchodzi jeszcze więcej .

Opublikowano

Moim zdaniem przy zbiorze ziól liczy sie to jak dokladnie zbiera przyczepa i ile na nią da sie zaladowac bo jak wiadomo nie kazdy ma pole blisko swoich zabudowań! A druga sprawa ziola zbierane nie moga być rozdrobnione , gdyź to utrudnia ich wysuszeniu oraz ewentualnym przeladunkom na przyczepy ciagnikowe, bo nie kazdy ma suszarnię! 

Przyczepy do zielonek nadaja sie jak najbardziej , poniewaz wiekszosc ziół nie da sie wysuszyć na polu i trzeba je zwozić prawie mokre lub podszuszone, a takie cięzko się zbiera  przyczepami przystosowanymi do siana i slomy!

Opublikowano

Ja w waly zgrabiam słoneczkiem, a pózniej po zebraniu grabie pasową zbrabiarka , dobrze zgrabi ale trzeba wolno jezdzić! Jak krótki tymianek to sie mocno śmieci, wiec i ta  do czysta nie zgrabi! 

Opublikowano

Nie widzialem zeby ktos grabił karuzelową!  Ale napewno tez zgrabi tylko nie wiem z jakim skutkiem! Przy zbiorze tymianku trzeba przestrzegac zasady źe im wiecej podsuszony tym mniej przezucania go roznymi przetrzasaczami bo elemety robocze obrywja listki , inaczej mowiac mloca go juz na polu a tego nie da sie juz zebrać!

Opublikowano
a kombajnem nieda sie go wziasc odrau z pokusu po wyschnieciu??u mnie sporo ludzi rumianek tak mluci -kosi rotacyjna potem 3-4 dni az wyschnie i wjezdza kombajnami co prawda sa troche straty ale czasowo sa szybciej
Opublikowano

Wszystko moźemy pisać na temat uprawy  tymianku, ale tematu ceny skupu nikt nie porusza, a trzeba, bo w tej chwili te 6zł to jest poraźka, nie wiem jak u Was, ale rok 2017 nie był dobrym rokiem dla tej uprawy, przynajmniej u mnie,  jakos lisci mniej albo sa jakies lekkie i slabo z ta wydajnoscia mimo ze na polu zdawał siebyc calkiem niezłym!  ROBOTY  DUZO , NAJPIERW W UPALE NA SLONCU PRZY PLEWIENIU, POŹNIEJ ZBIOR I KILKOKROTNE PRZEZUCANIE I TAK AZ DO SUSZARNI I MŁÓCENIA! Jakos robie sie zniechecony do tej uprawy, bo jak narazie tylko punkt obrobki i skupu roni pieniadze a my NIE,

Opublikowano

To fakt że tymianek pomimo iż wyglądał ładnie to już po wymłóceniu plon rozczarowuje. A co do ceny to już od kilku sesezonów szału nie ma, warunki do uprawy coraz  trudniejsze jak nie burza zaraz po siewie że aż zioła zamuli i są do przesiania to potem albo susza albo leje i tylko grzyb tymianek atakuje a skupy nas doją kupując jak najtaniej się da.

Opublikowano

Dużo wam naleciało z hektara?U mnie gdzieś koło 1,7t był ładny myślałem że da więcej.Ja sprzedałem gdzieś w listopadzie po 6zł i cena do tej pory sie utrzymuje.

Ja jestem zadowolony pierwszy rok miałem(obserwuje tą uprawę już dłuższy czas).Wiadomo napewno większy zarobek jak na zbożu.

Opublikowano

Dokladnie tak jest! Nie ma na wsi  nawet kogo nając do plewienia w polu, czy nawet do młócenia! Cena masakra, policzyc wszystko to moze lepiej nasiac rzepaku  i spokój!

Opublikowano

Za tamten rok to u mnie podobnie . Byly lata ze bylo 2,5t i 8 zł za kilo! Mozna bylo za to pracowac i suszyc b. mokry na suszarni!

Opublikowano

W 2017 roku miałem 3.5 ha tymianku średnio wyszło 2.5 tony z hektara . Cena 6 zł jest ceną w miarę  zadowalającą . Ogólnie jestem zadowolony z tamtego roku bo jeszcze miałem ok 15 arów nasiennego z  którego wyszło prawie  60 kg nasion . Jak by ktoś chciał kupić to chętnie sprzedam po 130 zł :) 

Opublikowano

Doslownie 100zł za kilo to cena dobra! Przy cenie 6 zł nie ma sie co wychylać,! Co roku kupuje z tej nizszej połki i jest ok! Wschody sa dobre, jednak sama wydajność to nie tylko dobre wschody ale i wiele innych rzeczy!

Jednego roku wsialem na 1ha 1,8 kg nasion i wydajnośc ich byla lepsza ni tych drugich co bylo wsiane 2,9kg! Ale ogolnie nie ma rególy, rok, a rok nie ma porownania.

Opublikowano

Możecie kupować i po 50 zł :) Tylko że ja wiem co sprzedaje . Tymianek jest czysty  i ma bardzo dobre wschody . Do tego jest to odmiana która nie idzie w słomę tylko w liście i jest to zauważalne . Myślę że przy dobrej ziemi i sprzyjającym roku wynik w granicach 3.5 tony z hektara jest realny .