Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zna ktoś może orientacyjne ceny w/w agregatów?-Wersje półzawieszane!

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi maszynami? Użytkowanie, efekt pracy?

Jaką szerokośc wybrać-4 czy 5m do traktora 225KM-do 5m pewnie trzeba by było zakładać dodatkowe koła w traktorze z racji uciągu czy to w ogole przesada taki szeroki agregat? Oczywiście maszyna ma pracować w podorywce i uprawach przedsiewnych na większych głębokościach i trochę górek też jest. Areał to ok 150ha. karat to bardzo rozbudowana maszyna ale ma fajny podwójny wał natomiast za Terrano przemawia prostota.

Opublikowano

kolego do tych koni to max 4m, najlepiej weż 3,5m, ja na wiosnę pożyczyłem karata 3m i po burakach na głębokości 15-20cm, 170km miało co robić, nie daleko mnie holender ma topdauna 3,5m i ciąga go 250km Mc na bliżniakach

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do Topdauny mają cholerne zapotrzebowanie na moc :lol:

Jak już to Top Down'a ;) a szerokości to 3, 4,6 oraz chyba 7 i 9m :)

Dla 4m na płytko to od 140KM powinno iść ale na głęboko to min 200.

8000 to heavy duty więc wystarczy dobre dociążenie i bez bliźniaków się obejdzie.

225KM 5m to jakieś 12,5-14KM na łapę, więc i na 25cm powinno iść :)

Masz zamiar stosować bezorkową?

Opublikowano (edytowane)

Poniżej 4m to chyba nie ma takiej potrzeby. Właśnie czy te 13KM na łapę wystarczy-niektóre górki mają nachylenie lekko 30%.

Pługa jeszcze się nie pozbyliśmy ale mamy zamiar przejść w 100% na uprawę bezpłużną-celowo traktor został zmieniony na mocniejszy z 7820 na 8130 i mamy także siewnik Rapid.

Edytowane przez KorkFarmer
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

chyba stopni, 30% to byś miał problem, żeby tam wejść :lol:

Tutaj jest 18% ;)

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

u mnie 5 metrow karat ciaga 220 KM, plytko smiga 11 km/h gleboko 6-8 zalezy jaka glebokosc. ciagnik bedzie mial robiony chip tuning na ten sezon, wiec jesli chcesz pozostac przy mocy 220 KM to lepiej 4m.

o uciag przez silownik zwiekszajacy trakcje w przypadku karata nie musisz sie martwic, natomiast stosowanie blizniakow zawse jest korzystne.

polaczylem twoj temat z moim, poczytaj bo wiele juz zostalo napisane.

w tescie trojblekowcow (lemken karat, vogel&noot, horsch terrano) lemken byl zdecydowanie najlepszy zarowno pod wzgledem wymieszania szczatkow, wyrownania powierzchni, zapotrzebowania mocy itp.

tym sie kierowalem tez wybierajac agregat, mialem przyjemnosc potestowac badz zobaczyc w pracy inne maszyny i na razie jestem zadowolony :) .

jesli bedziesz bral jakakolwiek maszyne, to warto doplacic za hydrauliczna regulacje glebokosci pracy, bardzo uciazliwa jest reczna zmiana, tymbardziej, ze zanim dojdziesz do wprawy to pare razy sie zmienia glebokosc. w ten sposob w ciagu godziny mozesz sobie idealnie wyregulowac prace maszyny, a jak dojdziesz do wprawy to zajmuje tylko kilka minut.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

chyba stopni, 30% to byś miał problem, żeby tam wejść :lol:

30o =58%

16,7o =30%

Łatwiej wejść na stok o nachyleniu 30% niż 30o .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Vario to jest dopiero zawodnik klasy profi. biggrin.gif

Opublikowano

poczytajcie ten temat, mialem kongskilde na testach, ogolnie nie wypadly pomyslnie :lol: .

kockerling podobnie zbudowany do mojego karata, takze to co pasuje mozna tez mu przypiac.

zeby pisac o zaletach czy wadach to musisz najpierw powiedziec wzgledem czego? bo jest delikatna roznica porownujac go z plugiem, 8 belkowym agregatem, talerzowka z gleboszem, 4 belkowym agregatem gdzie 2 belki zajmuje kompaktowa brona talerzowa, brona lopatkowa, itd. :) .

Opublikowano

Kongskilde miałem w sumie 2 dni na podwórku. 4m. Jednak robiłem nim płytko, 15cm po wcześniej talerzownym ściernisku. Jakie wrażenia? Hmm fajna maszyna, tyle tylko, że warto byłoby sprawdzić jak to wygłądałoby na większej głębokości. Na tych 15 cm pracowałem ciągnikiem 130 KM z prędkością 8 km/h. Na lekkiej ziemi szło.

Jednakże rozmawiałem ostatnio z dealerem Horscha (na razie telefonicznie) i stwierdził, że do ciągnika 200KM to raczej 3m, bo 4m przy głębokiej uprawie na ciężkiej ziemi z odpowiednią prędkością nie pójdzie. Proponował Tigera 3m.

No i jest jeszcze różnica w cenie: Delta Flex 4m 80tys zł, Kockerling Quadro 33tys euro, Horsch Tiger 3m 24 tys euro. Wszystkie ceny netto.

Pytania mam jeszcze takie:

Czy takim agregatem pojadę po kukurydzy na ziarno (przystawka z podcinaczem, jednak trochę łodyg jest po dzikach)?

J.w., tyle tylko, że po gorczycy sianej jako poplon (uprawa pod zasiewy zimowe)?

Opublikowano (edytowane)

Hmmm, myślę nad maszyną uniwersalną. Na razie po qq talerzówka bez wału i agregat siewny z broną wirnikową. Nieźle, ale płytko...

Edytowane przez Jarecki21
Opublikowano

Pod zboża rzeczywiście nie ma potrzeby robić głęboko. Ostatnio orałem trochę ziemi, która ciągle była uprawiana właśnie takimi kultywatorami. Szło dużo lżej niz na porównywanych ziemiach na moich kawałkach, które takie kultywatora nie widziały.

Kultywator ma być alternatywą dla pługa, ale też ma być przewidziany do głębszej uprawy. Plan jest taki: w jednym roku kultywator, w drugim pług i na zmianę. Po qq pod pszenicę racej dalej talerzówka, bo klutywator pewnie będzie się zapychał, ale napewno spóbuję.

Na placu boju pozostał Horsch Terrano 4FXi wspomniane wcześniej Kongskilde. Cena się robi porównywalna. Wiem, że do głębokiej uprawy to z Horscha raczej Tiger, ale mi zależy bardziej na 4m. Ciągnik do tego 200KM na oponach 710 z tyłu.

Opublikowano

Terano FX ma takie same zęby jak Tiger - tylko jedną belkię mniej także zarówno to i to masz do głębokiej uprawy! - FG to tylko do max 20cm można posadzić/ Planujesz wersję zawieszaną czy ciągnioną?