Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mówię, że takie przełączniki są niedobre, wręcz przeciwnie nadają się bardzo dobrze

Ale w większości ludzie nie mają pojęcia nawet o tym jak policzyć natężenie prądu płynącego w obwodzie i podłączają reflektory lub inne odbiorniki poprzez przełączniki i przewody jakie akurat są pod ręką. Dlatego lepiej jeśli ktoś się nie zna podłączy to poprzez przekaźnik i wtedy może stosować dowolny przełacznik, bez obawy o bezpieczeństwo.

Jeśli ktoś się zna i podłączy odbiornik poprzez odpowiednio dobrany przełacznik wcale nie trzeba stosować przekaźnika i tak też jest poprawnie.

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam twoją wypowiedź wierzba1272.

A światła robocze najlepiej jest podłączyć do styku15 lub 54 na stacyjce wtedy będziemy mogli zapalić światła robocze dopiero wtedy gdy wsadzimy kluczyk do stacyjki.

Edytowane przez mati4116
Opublikowano

To moim zdaniem jeszcze lepiej, jak chcecie zeby bylo po stacyjce, byloby zrobic tak:

-osobny bezpiecznik dla swojej instalacji swiatel

-wystarczajaco grube kable (moze druty zamiast linki?)

-zalaczanie swiatel poprzez przekazniki

-przekazniki zalaczane przez wlaczniki

-wlaczniki pobieraja prad do zalaczenia przekaznikow ze stacyjki

Czyli: w razie 'w' nie spali sie instalacja oryginalna tylko nasz bezpiecznik, mozemy zastosowac dowolnie mocne lampy (zaleznie oczywiscie od uzytych kabli, przekaznikow i bezpiecznika), dzialaja tylko z kluczykiem :)

Opublikowano

Potwierdzam twoją wypowiedź wierzba1272.

A światła robocze najlepiej jest podłączyć do styku15 lub 54 na stacyjce wtedy będziemy mogli zapalić światła robocze dopiero wtedy gdy wsadzimy kluczyk do stacyjki.

A dlaczego tak jest lepiej,uczyli was tego w 2 klasie technikum elektrycznego?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najlepiej opisał to @maks. Światła gasną po wyjęciu kluczyka, a prąd przez nie pobierany nie obciąża stacyjki. To jest najbardziej optymalne rozwiązanie.

Opublikowano

Ja mam zamiar założyć bez przekaźnika tylko jakiś przełącznik muszę stary znaleść przez który więcej amper może płynąć. Chcę się tylko upewnić co do bezpiecznika jak będą 2 lampy po 55W to bezpiecznik 10A chyba powinien być dobry?

A co do nauki to chodzę do 4 klasy na elektronika i tak naprawdę to tam sama teoria jak coś by dali w praktyce to większość rozkłada ręce taka to nauka w technikum :D

Opublikowano (edytowane)

Lepiej jak dasz bezpiecznik 15A bo przy włączaniu halogenów bezpiecznik 10A może się przepalać.

A co do nauki to ja w technikum mam warsztaty więc mam i teorię i praktykę.

Edytowane przez mati4116
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem praktykę i chyba najwięcej godzin spędziłem sprzątając sale bo żadnej roboty nie było. Kiedyś nawet uczyli nas ciąć brzeszczotem bo zajęcia innego nie było takie oto praktyki były :lol: . A co do tych 15A to spowodowane jest może tym że podczas zapalenia płynie duży prąd dopóki się halogen nie nagrzeje?

Bo oglądałem kiedyś program o żarówkach energooszczędnych i mówili że dopóki się nie nagrzeje to pobiera wcale nie mniej prądu jak zwykła dopiero później spada pobór mocy.

Rzeczywiście w czasie włączenia żarówka pobiera większy prąd. Ale trwa to bardzo krótko. Żarówki energooszczędne są zupełnie inaczej skonstruowane i nie mają nic wspólnego z żarówkami halogenowymi.

Dlatego nie wprowadzaj użytkowników w błąd.

Edytowane przez Elektrotechnik
Opublikowano

Witam.

....-wystarczajaco grube kable (moze druty zamiast linki?)...

A widziałeś kiedykolwiek instalację samochodową z drutu?.

Instalacja w pojazdach powinna być elastyczna, szczególnie w ciągnikach gdzie występują spore drgania.

Pozdrawiam Paweł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez daniel224
      witam ciągnik landini 160 legend nie odpala reaguje na kluczyk świecą się kontrolki i lampka od pół biegów mruga wyświetla się błąd AL 071 proszę o pomoc
    • Przez mateusz89aaaa
      witam pacjent to mf 5435 nie działa ehr i przyciski na błotnikach,nic nie świeci. Dodam że w tym samym czasie obrotomierz przestał działać, być może jest jakaś korelacja. co by to mogło być?
    • Przez pawelmlt
      Witam szukam posiadacza ładowarki Manitou 737 lub pochodnych wyposażonej w dodatkowe oświetlenie robocze. Ładowarka ma bezpiecznik i wolne miejsce w panelu przycisków oświetlenia dołożyłem orginalny włącznik prąd przychodzi i odchodzi we wiązkę lecz nie mogę znaleźć kostki która za to odpowiada w instalacji ładowarki na zewnątrz. Jest ktoś w stanie podpatrzeć to u siebie ?

• Przez MarianSR
      Dzień dobry wszystkim.
      Jestem nowym użytkownikiem, bo szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Niestety moderatorzy pod żadnym postem nie udostępnili mojego pytania, dlatego tworze nowy temat. Chodzi mi o zwiększenie mocy (chip-tuning). Widzę, że parę osób robiło. Chce się zapytać czy relacje cenowe danej firmy przekładały się do jakości wykonanej usługi. No i oczywiście, jakie firmy polecacie.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za każde wpisy. Miłego!
    • Przez elektrycznabajka
      Szukam dokumentacji o nazwie TM3265 pras zwijających John Deere , m. innymi 580.
      Potrzebuję z tamtąd schemat elektryczny prasy.
      Pozdrawiam,Tomasz
  • Dodaj nową pozycję...
v