Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jaką kupić lampę roboczą do c360 tą małą kwadratową http://moto.allegro.pl/lampa-robocza-halogen-szperacz-halogeny-wesem-i1409859620.html czy też prostokątną z siatką http://moto.allegro.pl/halogen-z-zarowka-h3-12v-z-zarowka-i1409582080.html czy może jeszcze coś takiego

http://moto.allegro.pl/reflektor-roboczy-lampa-halogen-polowy-granit-gw-i1406741641.html a może macie jeszcze jakieś inne a właśnie którą na przód do kabiny a którą na tył ??? Z góry dzięki

Opublikowano

Ja posiadam 2 lampy z pierszego linka zamocowane na dachu kabiny...   jak zaswiece to wiecej stylu widac niz z przodu (musze jeszcze załozyć na przód) ogólnie  lampa dosyc  dobrze wykonana  jest  dobrze uszczelniona...a zbic sie raczej niezbije  bo niejest taka durza a i zamała nie jest jeżeli chodzi o moc swiecenia(niepamietam jakie mam żarówki ale  wiem  ,że  te mocniejsze)...   :lol:

Opublikowano

najlepsze jest to że było o tym już pisane ;)

Mam także te lampy z pierwszego linka - lkr5 wesem.

Założyłem je w ciapku. Teraz jeszcze jedną dokładam do MTZ952.3 aby oświetlała mi podnośnik.

Wytrzymałe, mocne, dosyć dobrze świecą, wadą jest to że nie są tanie.

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedź dla mertinezo

Przekaźniki musisz montować chyba że chcesz żeby ci oświetlenie ciągnika i przy okazji stacyjkę obciążało. Uwierz mi bo znam się trochę na tym już drugi rok chodzę do technikum elektrycznego.

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Może dużego doświadczenia nie mam ale u sąsiada musiałem poprawiać instalację w ciągniku po mechaniku który żle popodłączał prawie wszystkie przewody więc trochę się na tym znam. I akurat o tym co pisałem to też trochę wiem. Więc nie uważaj mnie za kompletnego tępaka.

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedź dla mertinezo

Przekaźniki musisz montować chyba że chcesz żeby ci oświetlenie ciągnika i przy okazji stacyjkę obciążało. Uwierz mi bo znam się trochę na tym już drugi rok chodzę do technikum elektrycznego.

a jaki jest schemat podłączenia:

zasilanie>> wyłącznik >> przekaźnik >> halogen, czy może jakoś inaczej trzeba to podłączyć??

Jakie parametry musi mieć taki przekaźnik aby mógł być zastosowany pod dwa halogeny 55W?

Edytowane przez martinezo
Opublikowano (edytowane)

Podaj adres e-mail lub numer gg to narysuję ci taki schemat i wyślę.

Przekaźniki są na 30A więc pod 2 halogeny będzie wystarczający.

Edytowane przez mati4116
Opublikowano

czy podłączając takie lampy z żarówkami H3 trzeba montować przekaźnik? ponieważ mam obawę, że halogeny te będą zbyt mocno obciążać instalację i powodować uszkodzenie włącznika ;)

Najlepiej byloby dac osobny bezpiecznik na Twoje instalacje ze swiatlami i najlepiej porobic to na przekaznikach (wlacznik załącza przekaźnik a ten podaje prad na lampe). Ale od biedy przez przelaczniki (bez przekaznikow) przejdzie. Od biedy.
Opublikowano

A który przełącznik wytrzyma prawie 10A prąd który przy dwóch halogenach będzie przepływał przez wyłącznik nie mówiąc już o obciążaniu instalacji (tzn świateł zwykłych ciągnika).

Opublikowano

Asharot: jeśli ktoś ma zamontowane halogeny z przodu i z tyłu to nie będzie używał zwykłych świateł na polu więc je się wyłącza żeby akumulator miał lepsze ładowanie (ponieważ gdy jest za dużo świateł włączone ładowanie akumulatorów spada bo większość idzie na światła).

Opublikowano (edytowane)

Taa,bo te cztery żarówki od pozycyjnych po 5Watt

to tyle prądu pobierają że napwno rozładuje się akumulator.

Według mnie jest to bardziej fachowo i bezpiecznie,

bo co będzie wieczorem jak rolnik zjedzie z pola i pojedzie na przednich halogenach to co wtedy z tyłu będzie świecić?

Nawet najmniejszy alternator daje 44A to jest 9 sztuk żarówek 55W.

A świecić pewnie tak samo świeci jak ze szkłem ryflowanym,

ale fajniej wygląda a cena ta sama.

Edytowane przez asharot
Opublikowano

Zgadza się @maks...

Poza tym cena tego przełącznika z linku to 35zł, przy zastosowaniu przekaźnika można zastosować dowolny przełącznik i wtedy można zamknąć się w cenie 10zł.

@asharot nie zgodzę się z tobą. Czytałem gdzieś niedawno, że światła robocze w pojazdach powinny działać (włączać i wyłączać się) niezaleźnie od innych świateł w które wyposażony jest pojazd.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez daniel224
      witam ciągnik landini 160 legend nie odpala reaguje na kluczyk świecą się kontrolki i lampka od pół biegów mruga wyświetla się błąd AL 071 proszę o pomoc
    • Przez mateusz89aaaa
      witam pacjent to mf 5435 nie działa ehr i przyciski na błotnikach,nic nie świeci. Dodam że w tym samym czasie obrotomierz przestał działać, być może jest jakaś korelacja. co by to mogło być?
    • Przez pawelmlt
      Witam szukam posiadacza ładowarki Manitou 737 lub pochodnych wyposażonej w dodatkowe oświetlenie robocze. Ładowarka ma bezpiecznik i wolne miejsce w panelu przycisków oświetlenia dołożyłem orginalny włącznik prąd przychodzi i odchodzi we wiązkę lecz nie mogę znaleźć kostki która za to odpowiada w instalacji ładowarki na zewnątrz. Jest ktoś w stanie podpatrzeć to u siebie ?

• Przez MarianSR
      Dzień dobry wszystkim.
      Jestem nowym użytkownikiem, bo szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Niestety moderatorzy pod żadnym postem nie udostępnili mojego pytania, dlatego tworze nowy temat. Chodzi mi o zwiększenie mocy (chip-tuning). Widzę, że parę osób robiło. Chce się zapytać czy relacje cenowe danej firmy przekładały się do jakości wykonanej usługi. No i oczywiście, jakie firmy polecacie.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za każde wpisy. Miłego!
    • Przez elektrycznabajka
      Szukam dokumentacji o nazwie TM3265 pras zwijających John Deere , m. innymi 580.
      Potrzebuję z tamtąd schemat elektryczny prasy.
      Pozdrawiam,Tomasz
  • Dodaj nową pozycję...
v