Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Beton komórkowy też wodę odda, tylko trochę wolniej. Co ci po tej szybkiej wymianie wilgoci w ceramice, jak zapewne dom okryłeś styropianem. Beton komórkowy jest bardziej nasiąkliwy, dlatego jak ktoś zamierza postawić ściany i trzymać bez okrycia kilka lat, to z pewnością się nie nada. Ceramika owszem jest trwalsza, ale na dziś dzień właściwości termiczne ma słabsze. W dodatku szybkość budowy na zaprawie klejowej i późniejsze bruzdowanie spienionego betonu nie ma sobie równych. Ściany stawia się wygodnie (jest lekki) i szybko. Jedyna przeszkoda to cena, bo ja raczej mówię tu o wyższej jakości betonie, odmianie minimum 400, no ale coś za coś.

Budujesz dom na tysiąc lat? Mnie by wystarczyło jak postoi 100, zresztą jeszcze trochę a dotychczasowe materiały izolacyjne przejdą na emeryturę. Zastąpi je znacznie cieńszy, lżejszy i dużo bardziej izolacyjny materiał, daję mu 5-10 lat i będzie standardem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zależy na czasie, to chyba najlepszym wyjściem jest porotherm stawiany na piankę. Miałem przyjemność stawiać ściankę działową tą metodą, coś pięknego :rolleyes: .

Edytowane przez Mariusz x
Opublikowano

Ytong na pewno odpada. moja ciocia budowała dom z ytongu jakieś 7 lat temu. Wtedy był to materiał innowacyjny jeszcze nie sprawdzony, i jej mąż był na stanowisku jakiegoś dyrektora w orlenie więc wziął go na testy wytrzymałościowe. Te testy wypadły wówczas w miarę pomyślnie (test kosztował ok 3tys zł) więc postanowili go użyć. Teraz mówi żeby tego szajsu nie kupować bo ściany popękały i są miękkie :( . Jeśli nie w tym, to w przyszłym roku się zacznie. To zależy od majstra :)

Opublikowano

7 lat temu? To chyba 99,9% majstrów nawet nie wiedziała co to ytong i jak się to układa. Kurcze to ja za domem mam stare bloczki z gazobetonu jeszcze szare i stoją na deszczu i nic im nie jest. Tak jak piszesz wina leży po stronie tego co to układał, a nie po stronie materiału.

Opublikowano

Tak. 7 albo i więcej. Uwierz wiem co mówię. Być może wtedy materiał nie był taki jak teraz. A wykonywała ten dom firma, która chyba by się nie podejmowała czegoś czego nie umie :P

Opublikowano

Najważniejsze jest aby bloczki typu YTONG czy betonu komórkowego nie dawać jako ściany piwnicy bo będą zawilgocone a koszty izolacji przeciwwilgociowej i wodnej takiej ściany są bardzo duże. Drewno liściaste raczej nie nadaje się na konstrukcje dachu ponieważ korona drzewa niżej się zaczyna i drewno z takie drzewa posiada wady (sęki) co zmniejsz wytrzymałość takiego drewna.

Opublikowano

Dziś obaliliśmy jedną z topól :lol: jeszcze tylko 9 i po sprawie :D Nie wiecie może ile sztuk może wyjść na taką budowlę?? Ile całych i ile połówek?? Zaczyna mnie ta budowa przerażać :o

Opublikowano

Ile sztuk to nikt nie wie bo zależy co z takiej jednej topoli da się wyciąć. Weź sobie wyrysuj na tej topoli kilka belek o takim wymiarze jaki chcesz uzyskać wyciągnij jakąś średnia, weź też poprawkę na szrank.

Opublikowano

trochę sie boje użyc tego drewna no ale zaryzykuje. znajomy ma też właśnie więźbę z topoliny i narazie się nic złego nie dzieje. podkreśla żeby dobrze wysuszona jest barrdzo twarda.

Opublikowano

Człowieku nie rób z nigdy z topoli więźby dachowej, bo będziesz potem żałował topolę możesz przeznaczyć np na deski

Co za dobry inżynier polecił więżbę z topoli ludzie i potem ma się pod tym podpisać osoba z uprawnieniami, sosna świerk owszem i to ma mieć odpowiednie parametry norma mówi że na więżbę należy stosować drewno klasy K 27. Jeśli nie sosna czy świerk to może być modrzew nawet z rozbiórki np. stodoły. Topola ma to do siebie, że jest krucha i temu nie jest stosowana jako drewno konstrukcyjne.

Opublikowano (edytowane)

Znam takiego inż. co mowi ze "mozna by zrobić z topoli konstr." ale nie uwazam go za dobrego...

Generalnie na "wsiowe" domki i budynki projektuje sie z C24 i C27, mowiac prosto, drewno iglase swierk, jodła, sosna,

w koncu koszt więźby dla domku jednorodzinnego nie jest jakis duzy takze bez zastanowienia zamowilbym na tartaku...

powtorzę, topola jest krucha.

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano (edytowane)

Jak już jesteśmy w temacie budowy domu. To powiedzcie mi czy ktoś ocieplał z was dach  pianka poliuretanowa? Bo jestem ciekawa jako to się sprawdza. Bo mam zamiar to zastosować u siebie. 

Edytowane przez Patrycja2