Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Wraz z ojcem mamy zamiar wybudować nowy dom ;). Miał by to być dom jednorodzinny, z poddaszem użytkowym (ok 140mkw), dla 5 osobowej rodziny. Chciał bym się dowiedzieć jaki był by orientacyjny koszt budowy do stanu surowego uwzględniając ( mam 10 topoli więc na dach wystarczy, stal na zbrojenia fundamentów są). Będzie on wykonany z betonu komórkowego. Sorry, może to nie to forum ale wiadomo chłop to chłop i swój rozum ma :lol:. dzięki za wszystkie odp

pozdrawiam zetor14

Opublikowano (edytowane)

Mnie 105m2 + 17m2 garażu z poddaszem użytkowym ok 110 000zł z oknami drewnianymi które sam wykonałem :D , lecz jeszcze bez drzwi wejściowych. W środku wylany chudziak+ rozprowadzona kanalizacja na dole. Drewno mnie kosztowało ok 5tyś. Więc w sumie jak masz stal i drewno to gdzieś minus 10tyś licz

Edytowane przez gelo707
Opublikowano (edytowane)

Materiały typu cegła/pustak 15 000 zł

Fundament z bloczka 4 500 zł.

Murarz 20 000 zł.

Dokumenty (plan zezwolenie geodeta itp) 10 000 zł

Drewno ok 25 m3 *400 zł/m3 = 10 000 zł

Dodatkowe koszty 10 000 zł

Pozostają posadzki, pokrycie (papą) montaż wierzchu, wykopy.

Bez drzwi i okien oczywiście.

Moim skromnym zdaniem jeżeli dom taki "normalny" to 100 000 zł na stan surowy powinno starczyć, bo jeżeli jakiś wydziwiasty to cieśla za zrobienie szalunku do schodów potrafi wziąć 2 500 zł ale taki dom nie nazywamy mianem "normalnego".

Edytowane przez Sadek
Opublikowano

Zapomniałem dodać iż; wujek mi założy dach, kanalizacje i instalację, a bloczków na fundament raczej nie bd stosował. Będzie budowany jak najbardziej gospodarczą, a za powodzenia nie dziękuje :D

Opublikowano (edytowane)

No tak jak piszą przedmówcy. W 100tyś powinno się zmieścić. Ale do wprowadzenie całość ok 300 tyś.I miej nadzieje że te 300 starczy. Mój ma 180 mieszkalnego, 20 garażu i 105 piwnicy. Jak się wprowadzałem to było na liczniku 440, w 2008 roku, po elewacji i paru rzeczach dobiłem do 530. Jeszcze mam do zrobienia jedną łazienkę, meble do sypialni, taras i ogrodzenie. Cement tira 26,5t ściągałem z Białorusi. Fundament sam kopałem. Bloczki na fundament robiłem sam, 3200 szt, to była jazda!! Piach sam woziłem z żwir z rzeki mój. Murarza miałem jednego od fundamentu do końca, takiego lubiącego %, ale byłem zadowolony. No i jakiś pomocnik. Na dach brałem górali, za 10 tyś zrobili. Dach dachówka ceramiczna, kopertowy, 3 lukarny. 6 okien dachowych. Dach kosztował cały 60 tyś. Piwnica z parterem 55 tyś. To było do 2006 roku. Ściany z bloczków ceramicznych, max 25 + 10 styropian. Działka moja. Przy wykańczaniu żona liczyła że brakuję nam 100 tyś do wprowadzenia, coś zrobiliśmy;liczy, brakuję ponad 100 tyś. Znów coś zrobiliśmy ;liczy brakuję 110 do wprowadzenia: PRZESTALIŚMY LICZYĆ.

Mógł byś używać spacji po kropce i przecinku??

Edytowane przez andrzej2110
Opublikowano

wiem wiem, jak już zaczne to cały czas będzie kasy brakłooo :o narazie mamy 50tys swojej mamony, myśle że z 50 jeszcze i pod stan surowy podprowadzimy :P a powiedzcie czy topól, jak teraz w zimę mamy zamiar obalić te 10 pieńków(ok 2m obwodu) to długo musi schnąć żeby na tartak poszły?? chodzi mi o to aby się nie powykrzywiały :blink:

Opublikowano

Ja też z 50 tyś zaczynałem. Drzewo na dach tylko teraz ścinać, bo nie ma soków. Słyszałem że są regiony że tylko z topoli robią. Więźbę powinno się robić z mokrego drzewa. Samo na dachu wyschnie i się ułoży. Radził bym ją od razu pociąć i równo złożyć. Ja postawiłem piwnicę i parter w jednym roku, a w drugim roku dach w marcu. Rok stał nic nie robiłem. Otwory okienne pozabijałem deskami. Dom się "ułożył"a szczególnie dach.Krokwie z 18 cm na 17 zeszły. A płyty na poddaszu i tak pękły w paru miejscach, na łączeniu.

Opublikowano

Więźbę zgodnie z książkami powinno robić się z suszonego drewna :lol: Tylko jest kilka ale: ciężko znaleźć takie zakłady co się tym zajmują

Koszt takiego suszonego drewna byłby kilka razy droższy niż mokrego, bo trzeba by suszyć całe bale, które w czasie suszenia mogą się odkształcać, no i pocięte elementy trzeba wystrugać, czyli sporo materiału odpada na cięcie i struganie

Opublikowano

Stan surowy otwarty czy zamknięty? Podejrzewam ze otwarty.

Projektu pewnie jeszcze nie masz...Co do więźby to możesz pociąć wcześniej drewno i ułożyć zęby wyschło trochę, bo mokra topola może siadać i się krzywić na dachu. Beton komórkowy to całkiem dobry materiał, ile ton stali masz i jakiej jeśli można wiedzieć?

Podejrzewam że tak zwanym systemem gospodarczym jak będziesz budował to tak gdzieś 110do 130 tyś.- to zależy jak bardzo będzie to system gospodarczy :D (może i ok.100)

Co Ci mogę doradzić? Nie żałuj na izolację termiczną...wszystko Ci się wróci po kilku zimach w naszym klimacie, chociaż jesteś z nad morza.../chyba/

Opublikowano

Ja na wiosnę rozpoczynam też budowę. Ale to będzie tylko przybudówka. Co do topoli to Andrzeju nie mogłeś pewnie przeciąć ponieważ nie była tarcz dobrze naostrzona i wyszrankowana.

Opublikowano
max 25 + 10 styropian

Styropianu daje się 15, niby na start trzeba wydać trochę więcej, ale zwraca się całe życie na ogrzewaniu. No i podstawa, wymurowane ściany i stropy jak najszybciej przykrywaj więźbą, bo ci tak wilgoci ceramika z betonem nabierze, że będziesz kilkanaście lat czekał na suche ściany.

Opublikowano

No tak jak piszą przedmówcy. W 100tyś powinno się zmieścić. Ale do wprowadzenie całość ok 300 tyś.I miej nadzieje że te 300 starczy. Mój ma 180 mieszkalnego, 20 garażu i 105 piwnicy. Jak się wprowadzałem to było na liczniku 440, w 2008 roku, po elewacji i paru rzeczach dobiłem do 530. Jeszcze mam do zrobienia jedną łazienkę, meble do sypialni, taras i ogrodzenie. Cement tira 26,5t ściągałem z Białorusi. ...

Dużo taniej ten cement wyszedł?

Pytam bo też zaczynam się rozglądać za kredytem do końca życia ;)

Tylko mnie tak do 105m2 dom + garaż na dwa pojazdy + "kotłownia" w oddzielnym budynku interesuje.

I ile mi się wydaje to dach powinien być zbudowany ze świerka albo ewentualnie sosny

Dokładnie a czasem w niektórych miejscach daje się modrzew.

Opublikowano (edytowane)

@łukasz akurat zgodnie z prawem do kosztorysowania nie trzeba mieć żadnych uprawnień :P , poprostu kosztorysować może każdy /też jestem powiązany z tym /chyba ze się coś w ostatnich tygodniach zmieniło??/ wątpię

Na dzisiaj obstawiam do130koła, ale to jest czysto teoretyczne gdybanie, trzeba by widzieć pro., bo np. widziałem domki ze na same fundamenty 100 to mało...

@ łukasz - PW

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Ja też w tym siedze. Masz racje ale wątpie aby biuro projektowe zatrudniało każdego kto tylko chce. A tak na marginesie to fajnaa sprawa zawsze do studiów można sobie dorobić. A jakie masz wykształcenie jeśli można wiedzieć oczywiście.

Opublikowano

Dokładnie to nie wiem ile stali jest ale na zbrojenie fundamentów i ławy wystarczy :lol: planu jeszcze nie mamy, ale nie długo trzeba by się za czymś rozejrzeć ;) chciał bym aby mój dom był wykonany z ceramiki no ale ta cena... dobrze by było doprowadzić go do stanu surowego otwartego, ale jak zalejemy fundamenty, a termin trochę późny, to nie będziemy zaczynali dalej. Najwyżej podłoże trochę się "ułoży" :)

Opublikowano

Pytaliście się o cement. Te same pieniądze płaciłem co u mnie, ok 280 zł tona. U nas podobnie kosztował. To było w 2005 roku. Ale to był cement 500. Rok przed też przywieźli nam tira. Robiliśmy z niego u sąsiada boksy na kostkę granitową a pół tira ja i teściu kupiliśmy na fundament pod bin. Boksy z tego cementu to się trzymają do tej pory jak cholera, a pod bin też super. Koło bin robiłem jeszcze wylewki z Polskiego to się różni, kruszy się no i widać że to nie to. Ja na betoniarkę 150 na posadzki daję zawsze 3 worki cementu 32,5 albo lepiej. To raczej mało nie daję. Tamtego dawałem trochę mniej.

Opublikowano

Jednak stanowczo odradzam topolę na dach, jeżeli chcesz mieszkać w tym domu długo bez remontu dachu to zainwestuj w porządne drzewo. Lepiej dziś zapłacić 10000 za drewno niż za 20 lat zmieniać całe pokrycie.