Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, robercikj100 napisał:

To już chowacz się pojawił ? Ja też w sobotę planuje sypać saletrę . Jakieś opady nadają na następny tydzień to trzeba to wykorzystać.Lubelskie 

Nie nie ma jeszcze chowacza. Ale sobota niedziela ok 15 na + z ciepłymi nocami to pewnie się będzie pokazywać.

Chciałem się zorientować co ma pierwszeństwo jak by się pojawił chowacz. Czy druga dawka N czy walka z chowaczem (bo od poniedziałku pogorszenie pogody a wszystkiego na raz nie ogarnę)?

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Też się zastanawiam co z zabiegiem na chowacz. W zeszła niedzielę był nalot 10 sztuk w żółtych naczyniach ale zimne noce i już ich nie było. Wczoraj 3 sztuki w pojemniku ale od poniedziałku zaś zimno zapowiadają. 

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

ja włąsnie skończyłem 

Nie wierze ścieżek technologicznych nie masz

• Root Admin
Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Przed chwilą, yacenty napisał: ja włąsnie skończyłem  https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/749774-rzepak-ozimy-atora-f1-20032019/?do=embed Nie wierze ścieżek technologicznych nie masz  

bywa widzisz. Tak to jest jak siejesz na 15m a w zimie zmieniasz sprzęt na 24m

15 godzin temu, matek89121 napisał:

nie robiił sciezek bo zmienial opryskiwacz na większy tzn z szerszą belką

robiłem ale na stary opryskiwacz

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, koniu napisał:

U mnie we wtorek poszło 100kg N w postacu saletry 32%. Miał iść mocznik, ale nie wien czy nie było by troche za późno, za sucho i za chłodno.

Ponoć ten rok właśnie taki ma być: suchy, chłodny, wietrzny.

Opublikowano

Witam! Kiedy stosujecie w rzepaku oprysk grzybowy + antywylegacz? Mam na myśli Toprex. Tak jest zachwalany. Noce są chłodne , rzepak rośnie . A może już zapóźno?

A co do chowacza i innych robaków, nie można opryskać obiegowym środkiem np. Nurelle? 

Opublikowano
40 minut temu, bialy2005 napisał:

Wczoraj dokonczylem druga dawkę w postaci rsm. Trzeba się przymiezac do t1 w zbożach na wcześniejsze odmiany pszenzyta już kolanko się oddziela w trismarcie..

Co Ty mówisz?  Ja wszystko mam trismartem zasiane i  w pon wplanuie n2 Ale żeby już t1 ?

Opublikowano
8 godzin temu, XTRO napisał:

Co Ty mówisz?  Ja wszystko mam trismartem zasiane i  w pon wplanuie n2 Ale żeby już t1 ?

Jak N2 to i T1 chyba że mocznik dajesz. Jeszcze N1 nie dałem 😮

Opublikowano
10 minut temu, XTRO napisał:

3 tyg po n1 mija dzisiaj i trzeba myśleć o n2 już. Saletra długo nie działa 

Jak nie działa azot jest w glebie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v