Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

" Mocznik zastosowany w dawce 1 kg/ha w celu zobojętnienie wymaga zastosowania 1 kg CaO, a siarczan amonu wniesiony w dawce 1 kg N/ha wymaga 2,9 kg CaO."

Czyli jak dajesz 100kg mocznika to 100kg CaO. A jak dajesz 100kg siarczanu to dajemy koło 60kg CaO. W sumie i tak sporo. Ale czy to by był powód?

Edytowane przez silva
Opublikowano

mój rzepak zaczął kwitnąć około 1 maja na płatek planuję pojechać w ten weekend jak pogoda pozwoli. Moje pytanie to czy mozna dodać jakąś odżywkę ewentualnie mocznik i siarczn oraz czy wpłynie to w jakiś sposób na plon?

Opublikowano

no włąsnie ja tez jestem ciekawy :) u mnie juz pictor i proteus czekaja + odzywki. tylko włąsnie kiedy prysnac bo jak widze pare płatków lezy na glebie z tym ze nie wiem czy to nie sa efekty burzy i mocnego deszczu sprzed kilku dni. Czy tych płatków ma byc sporo ?

Opublikowano

obserwuj co się będzie działo, jeżeli będą teraz opadać to możesz ruszać. Niby mówi się "zabieg na opadanie pierwszych płatków" ale za szybko opryskać to też nie bardzo bo później pozostanie za długi czas bez ochrony jak środek przestanie działać..

@solek01 odżywkami możesz już wpłynać jedynie na MTN a to przełoży się na plon ;) ale z mocznikiem to uważaj w tej fazie. Kiedyś czytałem w gazecie że gość pryskał w takiej fazie. Pryskał w nocy i bardzo niskim stężeniem no i niby nic mu się nie działo, ale ja tego nie praktykowałem także nie pomoge..

Opublikowano

Alert chyba od dwóch lat rejestrowany jest jako szkodliwy dla pszczół ze względu na karbendazym , dlatego wprowadzono Alert Solo z czystym flusilazolem, który nie ma prewencji dla pszczół

Opublikowano (edytowane)

Zrobione, ale mam mocny rzepak 18-24 rozgałęzień, równy niewysoki i zwarty łan, co najważniejsze zdrowy praktycznie zero uszkodzeń przez słodyszka, co by jeszcze tak dało się dobrze wykosić na moje oko grubo ponad 4t/ha powinien dać ale pożyjemy zobaczymy.

Edytowane przez murtek3
Opublikowano (edytowane)

Mogą to być uszkodzenia przez resztki sulfonulomocznika pozostałe w opryskiwaczu. Czym pryskałeś zboża, mogło się zdażyć,że słabo umyłeś opryskiwacz .

Edytowane przez MAT912
Cytowanie poprzedniego posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v