Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jaka tu jest obsada? Ja bym się mocno zastanowił czy go w ogóle zostawić. Zapytaj słomka, on by Ci o tej porze roku powiedział ile da się z niego wyciągnąć. Jakieś 4t.

• Like 2
Opublikowano

to zależy od wielu czynników, np od tego na jakiej glebie gospodaruje, jak słaba, piasek tak jak u mnie to zawsze zostawiam pomimo dużych szkód łowieckich bo nigdy jarką nie zrobię takiego wyniku finansowego chyba że kukurydza w sprzyjających warunkach, Ci co mają taki na I, II, IIIa i b oraz IVa mogą przesiewać

Opublikowano
3 godziny temu, knoro93 napisał:

Nie krytykuj bo kolega ma racje. 2 lata temu rzepak zakwitł 25 kwietnia a rok temu 10 maja także termin kwitnięcia rzepaku jest elastyczny i to jest mit że rzepak kwitnie zawsze tak samo. Tak samo jak ktoś rozsiewa mit że zboża krzewią się do 10 kwietnia a potem juz nie. Gówno prawda. Pszenica siana późno będzie się krzewiła dużo dłużej niż do 10 kwietnia. Sam to wszysto spraktykowałem i widzialem na własne oczy. Rośliny mają swój kalendarz co roku inny i nie ma w tym  żadnych sztywnych reguł.

Według mnie różnica może byc max tydzień bo jest coś takiego jak długość dnia i to dotyczy wszystkich upraw 

Opublikowano

Jasnowidze ....

Tydzień czasu po ruszeniu wegetacji będzie widać co z takim robić bo tak to wróżenie z fusów , równie dobrze może z początku ruszyć a poóźniej obumrze ,że da się go dwoma palcami wyciągnąć z ziemi .

Opublikowano

jak rzepak za roslinke sie pociagnie i siedzi korzn trzyma sie nei wyrywa to znaczy ze rzepak zostanie ? a te rosinki ktore wychodza z urwanym przegnitm korzeniem to juz wypadł  tak ?

Opublikowano
32 minuty temu, warchest napisał:

jak rzepak za roslinke sie pociagnie i siedzi korzn trzyma sie nei wyrywa to znaczy ze rzepak zostanie ? a te rosinki ktore wychodza z urwanym przegnitm korzeniem to juz wypadł  tak ?

Te które wychodzą z ziemi przy lekkim oporze to na pewno nic z nich niestety nie będzie . Dwa lata temu tak było w moich okolicach , że niby się zazieleniły środki ale korzeń zgnił i kiszka ..

Opublikowano
5 godzin temu, BENNY82 napisał:

A ty panie jak sie nie znasz to wogule się nie wypowiadaj. Rzepak reaguje na długosc dnia i przebieg temperatury i kalendarz ma tu znaczenie ale nie bede poprawiał tu nikogo bo po co.

tak "wogule" to masz racje, już się nie wypowiadam, pozostawię to fachowcowi bennemu ;)

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Maaxx napisał:

Według mnie różnica może byc max tydzień bo jest coś takiego jak długość dnia i to dotyczy wszystkich upraw 

Nie próbuj tłumaczyć co to jest sługość dnia i przebieg temperatury dla roślin bo gospodarujá i nie znają podstaw to tzw stara szkloła a jest tak że jeżeli przyjdzie ciepło i ciepłe noce rzepak wypali z kopyta i pójdzie szybko w pęd bez wytwarAnia odpowiedniej ilości pędów bocznych jeżeli nie wytworzyl dobrej rozety jesienią i po plonie a jeszcze zwlekać z azotem to najwiekszy bład arotechniczny.jeżeli bedzie chłodno wegetacja bedzie pełzać i bedzie wiecej czasu na regeneracje i rozbudowe rozety to samo tyczy sie Zbóż chłodna wiosna sprzyja krzewieniu. Ja nigdzie nie powiedziałem że kwitnie rzepak wg kalendarza. Na dolnym śląsku wegetacja 2 tygodnie szybciej bo tam zwykle jest cieplej niz u mnie na podlasiu a kalendar mamy taki sam.dziekuje za uwage prosze czytać ze zrozumieniem.

Opublikowano
21 godzin temu, juras411 napisał:

cały, coś tam przeżyło jakieś paski ale to bez sensu zostawiać 32  ha pod nóż hehe co za rok

To ile za ha wyjdzie?

Opublikowano
5 minut temu, BENNY82 napisał:

Nie próbuj tłumaczyć co to jest sługość dnia i przebieg temperatury dla roślin bo gospodarujá i nie znają podstaw to tzw stara szkloła a jest tak że jeżeli przyjdzie ciepło i ciepłe noce rzepak wypali z kopyta i pójdzie szybko w pęd bez wytwarAnia odpowiedniej ilości pędów bocznych jeżeli nie wytworzyl dobrej rozety jesienią i po plonie a jeszcze zwlekać z azotem to najwiekszy bład arotechniczny.jeżeli bedzie chłodno wegetacja bedzie pełzać i bedzie wiecej czasu na regeneracje i rozbudowe rozety to samo tyczy sie Zbóż chłodna wiosna sprzyja krzewieniu. Ja nigdzie nie powiedziałem że kwitnie rzepak wg kalendarza. Na dolnym śląsku wegetacja 2 tygodnie szybciej bo tam zwykle jest cieplej niz u mnie na podlasiu a kalendar mamy taki sam.dziekuje za uwage prosze czytać ze zrozumieniem.

Serio? rzeczywiście odkryłeś Amerykę, nikt nie wiedział przecież o tym, że rośliny potrzebują do wegetacji "ciepła" myślałem że przy -20 też wegetacja trwa.
Co mi to da, że podam 1 dawkę azotu powiedzmy 1 marca jeżeli do 20 marca trwały nieustanne mrozy lub średnia temp poniżej 5 stopni C. W dodatku był śnieg i/lub głęboko zamarznięta gleba? Wiąże się to tylko z dużym ryzykiem wypłukania azotu podczas np gwałtownego deszczu na zamarzniętej glebie lub gwałtownych roztopów śniegu, bo wiadomo pierwsze topnieje śnieg a gleba rozmraża się później i to stopniowo. Nie ma to wpływu na zwlekanie z azotem, bo po 1 wegetacja jeszcze nie ruszyła co za tym idzie forma saletrzana nie będzie wykorzystywana a nawet może dojść do strat tej formy azotu 2 forma amidowa też nie będzie przechodzić w formę dostępną dla roślin bo jest zimno.
Trzeba po prostu trafić w miarę możliwości w ostatnie dni niskich temperatur tuż przed ruszeniem wegetacji. U mnie był to ten tydzień, a mieszkam na pograniczu śląskiego z małopolskim gdzie wegetacja rusza jako jedna z pierwszych. 
co do ostatniej dawki Panie Benny ważne jest aby była zapodana około 3-4tyg przed kwitnieniem w zależności od formy azotu.  

Opublikowano

Dokładnie tak.pod prawdą sie podpisuje. Chodzi generalnie o to czy czekanie z drugą dawką ma sens bo jak napisałeś u mnie da sie wjechac jeszcze po nocnym przymrozku bo dzisiaj w dzień chodzi sie jak po gąbce a nie daj boże deszcze to kiedy rozsypać. Ryzyko strat zawsze istnieje i wymycia  też ale czekanie jest wiekszym ryzykiem wg mnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlus224 napisał:

Te które wychodzą z ziemi przy lekkim oporze to na pewno nic z nich niestety nie będzie . Dwa lata temu tak było w moich okolicach , że niby się zazieleniły środki ale korzeń zgnił i kiszka ..

bede czekac najwyzej pojdzie kukurydza opozniona tam bo co innego to niewiem juz

• Like 1
Opublikowano

Pierwsza dawka azotu w postaci saletrosanu (250 kg/ha) podana 5 marca, a teraz zastanawiam się czy w tym tygodniu nie zacząć siać drugiej dawki w postaci saletry. Śniegu na polach prawie już nie ma, w nocy mróz w okolicy -5/-6 stopni więc z rana zanim by rozmarzło udało by się wjechać bez rycia kolein.

Poniedziałek i wtorek temp. ma być w okolicy 10 stopni w ciągu dnia w środę ma się trochę ochłodzić i ma popadać jakiś deszczyk ewentualnie deszcz ze śniegiem, a później teoretycznie ma być dość spore ocieplenie od soboty.

Co o tym sądzicie? Czy jeszcze poczekać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v